Me emme tarvitse enää johtamista ja johtajia. Johtaminen on kuollut, on aika saattaa se haudan lepoon.
Aikoinaan, kauan sitten, yhdeksänkymmentäluvulla, olin eräässä pankissa kouluttamassa myyntitaitoja naisille, joiden tarkoitus oli muuttua pankkivirkailijoista myyntitykeiksi. Mukana oli monta silloin yli viiskymppistä, jotka muistivat miten pankki oli haalinut työhön nuoria tyttöjä ennen kuin he ennättivät lukioon tai kauppakouluun. Haluttiin yksinkertaisia ihmisiä tekemään yksinkertaisia töitä. Kuten tilinlopettamista. Niinpä osa oppilaistani oli tehnyt elämäntyönsä pankkitilien lopettajana. Ja sitten yht’äkkiä tietokone alkoikin hoitaa tilinlopetushommeleita ja tilinlopettajasta piti kuoriutua uusia pankkipalveluita myyvä tiikeri.
Tilinlopettajilla oli esimies ja yritystä johti johtaja. Eikö ole hiukan kummallista, että tilinlopettaja sai lähteä mutta esimies ja johtaja jäivät? Ja he ovat vieläkin siellä, vaikka aika on muuttunut? Ja ollaan tultu uudelle vuosituhannelle? Minusta se on todella omituista.
Tämän vuosituhannen ihmiset ovat koulutettuja, osaavia ja näkemyksellisiä. He tietävät, että heillä on lahjoja ja kykyjä, joita he voivat hyödyntää elämänsä parantamiseen. He voisivat mielellään käyttää niitä myös yrityksen hyväksi, ellei esteinä olisi menneen ajan johtamisreliikit.
On suosittua määritellä johtamista yhteisten päämäärien ja tavoitteiden asettamisena. Määrittelyä täydentävät usein sanat ’kiteyttäminen’, ’merkityksen ymmärtäminen’ ja ’vaikuttaminen’. Hyvä johtaja myös ymmärtää ja kommunikoi rehellisesti, että omistajan etu ajaa työntekijän edun edelle. Johtaja ei johda, hän kommunikoi, manipuloi, vaikuttaa ja toteuttaa suunnitelmaa, johon henkilökunta on mukayhteisöllisessä prosessissa saanut vaikuttaa.
Umair Haque kirjoittaa:
”Johtajat eivät johda. Miten tällainen konsepti pääsi syntymään? Syynä on vaikutusvallan korostunut merkitys. Suunnattomat kafkamaiset byrokratiat, jotka hallinnoivat ja johtivat 1900-luvun vaurautta, loivat tarpeen ”johtamiselle” eli ihmisille, jotka osasivat navigoida organisaatioiden politiikan loppumattomissa juonikudelmissa ja sokkeloissa. Taiturimaisella juonikkuudella he varmistivat, että organisaatiot selviytyivät, jäivät eloon. Mutta johtajat eivät luo organisaatioita – organisaatio luo johtajan. 1900-lukulainen talousmalli loi sääntöpohjaisen organisaatiomallin ja ”johtaminen” tehtiin sopivaksi sitä varten.”
Johtajan on aika mennä. Nyt tarvitaan ihmisiä, jotka rakentavat huomista, sitä maailmaa, jossa on vielä vihreitä metsiä, tiheitä viidakoita, vapaasti aaltoilevia puhtaita vesiä ja ilmaa, jota tulevat sukupolvetkin voivat hengittää. Ihmisiä, jotka rakastavat ihmisiä ja ihmisyyttä ja etsivät kaikessa aitoutta, henkistä kasvua ja parempaa elämää. Pistäkää johtaja pihalle – hänellä on varmasti jo kaunis sellainen valmiina – ottakaa tilalle rakentaja, joka rakentaa tulevaisuuden tähän päivään, ei yksin vaan yhdessä.
Umair Haque kirkastaa pomon, johtajan ja rakentajan eroavaisuuksia:
- Pomo motivoi porukkaa, johtaja valmentaa heitä. Rakentaja oppii heiltä
- Pomo on riippuvainen auktoriteetista, johtaja good-willista. Rakentaja on riippuvainen hyvästä.
- Pomo herättää pelkoa, johtaja innostaa. Rakentaja on innoissaan – muuttamaan maailmaa.
- Pomo sanoo ”minä”, johtaja sanoo ”me”. Rakentaja sanoo ”kaikki”” – ihmiset, yhteisöt ja yhteiskunta.
- Pomo antaa tehtäväksi, johtaja vauhdittaa. Rakentaja näkee lopputuloksen.
- Pomo sanoo: ”ole ajoissa”, johtaja ennättää sinne etuajassa. Rakentaja varmistaa, että ”sinne pääsemisellä” on väliä.
- Pomo keksii syyn romahdukselle, johtajaa hoitaa romahduksen. Rakentaja ehkäisee romahduksen.
- Pomo tietää miten, johtaja näyttää miten. Rakentaja kertoo miksi.
- Pomo tekee työstä raatamista, johtaja tekee työstä pelin. Rakentaja organisoi rakkautta, ei työtä.
- Pomo sanoo ”mene”, johtaja sanoo ”mennään”. Rakentaja sanoo ”tule”.
Suomi on johtamiskriisissä. Yhteiskunta ja yritykset ovat tuuliajolla, sillä kukaan ei tiedä mitä tapahtuu ja minne pitäisi olla menossa. Johtajat tekevät jämäköitä päätöksiä ilman näkemystä uudesta maailmasta, jossa ihmiset rakentavat inhimillisyyden, rakkauden ja rauhan kudelmia. Ihmiset kasvattavat tietoa ja ihmisyyttä ja pienentävät aurinkoa pimentäviä krääsävuoria. Vaikka kuinka jämäkkä tai osakkeenarvoa nostava on johtajan päätös tai teko, ei se voi olla kestävällä pohjalla ellei se ymmärrä edellisten lauseiden viestiä. Ruohonjuuritasolla tapahtuu. Siellä on luova talous ja sieltä kuuluu kova kasvun kohina – jonain päivänä se näyttää voimansa ja osoittaa johtamisreliikkien mielettömyyden.
Mieti minkälaisessa maailmassa sinä haluat elää. Onko siinä maailmassa niitä johtajia, jotka eivät osanneet muuttua johtajista rakentajiksi vaan alensivat hyvänkin johtajuuden suhmuroinniksi ja rahanpalvonnaksi? Ja siinä sivussa hukuttivat maan krääsään ja tukahduttivat meren muovipusseillaan.
Hyvä esimerkki Rakentajasta on nobelpalkittu Ellinor Ostrom. Hänen ajatuksistaan pitäisi ottaa oppia ihan täällä kotosuomessa, ajatellaanpa vaikka Pallastunturia, joka on loistava esimerkki siitä miten johtajuutta voi käyttää ihmiskuntaa vastaan.
Tämän artikkelin innoittaja on Umair Haquen blogikirjoitus The Builder’s Manifesto
Aiemmat Umair Haquen ajattelun kannustamat uuden ajan manifestini ovat:
Innovaatio, tuotantotalousajan reliikki
Hyvä kirjoitus Cristina!
On mielenkiintoista havaita, kuinka uusien johtamismallien tarpeet syntyvät. Henkilöstön demografiset tekijät ja osaamispohja ovat muuttuneet samalla, kun ympäristötekijät ovat turbulenssissa ja sanojesi mukaan yhteiskunta on tuuliajolla.
Puhut rakentajista ja rakentajuudesta. Se olisikin jännää, että johtajuudesta ja johtamisesta päästäsiin eroon ja tilalle tulisi toiset sanat, esimerkiksi rakentaminen ja rakentajuus. Vai käykö siinä niin, että ajan myötä alamme puhumaan rakentavasta johtajuudesta?
Hei Kimmo,
Kiitos kommentista. Rakentava johtajuus kuulostaa hyvältä konseptilta.
Sanoilla leikkimisellä on se hyvä puoli, että se antaa tilaisuuden tarkastella asioita uudella tavalla. Uskoisin, että esimerkiksi johtamisen uudistamiseen tulee paljon ideoita, jos kyseenalaistaa sen kokonaan. Vai mitä?
Päivitysilmoitus: Win*win(+win) uuden maailman yhtälö « Renessanssinaisen maailmankirja
Päivitysilmoitus: Uuden ajan voitto « Renessanssinaisen maailmankirja
”Leadership is no longer about your position. It’s now more about your passion for excellence and making a difference. You can lead without a title.”
– Robin Sharma
”Johtajuudessa ei enää ole kyse asemasta. On kyse intohimosta erinomaisuuteen ja siihen, että asioilla on merkitystä ja että haluaa vaikuttaa niihin”
– Robin Sharma
Johtajaa ehkä tarvitaan ainakin sen vuoksi, että hänellä on vastuu organisaatiosta. Vastuuta ei voi ilmeisesti voi jakaa koko yhteisölle.
Haguen ”rakentajasta” voi löytää yhtäläisyyksiä armeijan nykyään käyttämästä ”syväjohtamismallista”.
Hei Urpo,
Kyllä vastuunkantajia tarvitaan, se on selvä.
Itse uskon myös sanojen voimaan. Kun vaihdetaan sana niin fokus alkaa siirtyä toisaalle.
Katsotaan löytyykö niin rohkeaa yritystä, joka uskaltaa luopua johtamisesta ja alkaa rakentaa aidosti yhteisöllistä win*win(+win) organisaatiota. Toivon niin, sillä vanhanaikainen johtamiskulttuuri on nyt ajamassa meidät todella syvään kriisiin, eikä sitä voida korvata uudella johtamiskulttuurilla, sillä sekin on edelleen vain johtamista.
Christina,
mites Jungner ja SDP:n uusi johtamiskulttuuri. Ovi pois, penkit toisiaan vasten, mehulasit käteen ja yhdessä innovoimaan.
Harri,
Mielestäni Mikael rakentaa mahdollisuuksia toteuttaa sitä uutta toimintakulttuuria, josta hän puhuu. Joskus pienet asiat ovat todella merkittäviä!
Hyvä Cristina! Tällaista rakentajuutta tai oikeammin kaipausta sen suuntaan on ollut ilmassa jo pitkään. Ihanaa, että se saa muotoa. Nyt tarvitaan enää rohkeita rakentajia.
Olin iloinen, kun törmäsin yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen (social entrepreneurship) ja SYY – Suomen yhteiskunnalliset yrittäjät ry:hyn. Mielestäni yhteiskunnallinen yrittäjyys ja sillä tavalla ajatteleminen on nimenomaan osa vastausta tähän kaipaukseen.
Niin…
Niinhän se vain on, että meitä ihmisiä on susia ja lampaita ja jälki on ollutkin sen mukaista ja on edelleenkin vielä sen mukaista !
Mutta…
Kun puhutaan ja näin kirjoitetaan innovoivasta yrityksestä ja sen innovoivasta toiminnasta, niin tässä asiassa win+win=sosiaalinen johtamismalli mitä oivallisin vaihtoehto toteutettavaksi. Itse olen innovoiva. Luovuutta olen toteuttanut harrasteena ja tiedän mitä se vaatii. Se ei salli auktoriteetiä, se ei vaadi sellaista, se ei tarvi sellaista… vaan vapautta, ajatuksen suurta voimaa ja sen suurta vapautta ihmisessä itsessä.
Itse olen ja olemme yrityskumppanin kanssa perustaneet yrityksen, jossa nämä asiat tulevat pian otettavaksi esille… tiedostetaan ko. energia kuitenkin, mutta organisointi tuolle energialle on vielä vaiheessa.
Ihan ihana energia tulevaksi tulevaisuuden rakentajuuteen ja rakentajille… toiminan vastuuhenkilöille… osakkeen omistajille yrityksissä… nimen kirjoittajille yritystä edustettaessa… yrityksen vastuuhenkilöille valtion kantsannon kannalta… vastuuhenkilöille verottajan näkökulmasta…
Mutta muutos vaatii huikeaa ja asennoituvaa henkilöstöäkin tuohon innovoivaan tiimiin, mutta se onkin oiva koitos valittaessa innovoivaa henkilöstöä yrityksen rakentajilta. Huikeaa ihmistuntemusta luotsata tuota laivaa erilaisten ihmisten joukkiona.
Ts. ”johtajuus” on taitoa olla ihmisenä, sitä ei ole jos sitä ei omaa, sitä on vaikea oppia, eikä sitä jokainen opikkaan ja kaikista ei edes ole johtajuuteen. Noista epäonnistuneista johtajanimityksistä on murheellisia esimerkkejä jokaisella työsektorilla.
Olemme kuitenkin vain ihmisiä edelleenkin…
Haluaisin haastatella sinua työn ja työkulttuurin tulevaisuuttaa kuvailevaan kirjaani. Suostutko? Just tällaisia herättelyjä sinne kaipaan.
Terveisin juuri Kyprokselta kotikonnuille Suomeen palannut Anja
Tottakai sopii. Lähettäisitkö sähköpostia cristina.andersson@develor.fi Kiitos kun kiinnostuit!
Tykkäsin, hyvä kirjoitus, kiitos Cristina! – Janne
Kiitos Janne ja kiva kuulla susta pitkästä aikaa!