Ylivoimainen yli-ihminen

Ihminen on heikko, puutteellinen. Ihminen tekee virheitä, epäonnistuminen on inhimillistä. Pojat on poikia ja tytöt on tyttöjä. Kukapa ei joskus eksyisi harhapoluille?

Inhimillisessä elämässä me tunnustamme heikkoutemme ja vähitellen tuntuisi, että alamme myös hyväksyä ihmisen arpineen ja kolhuineen.

Mutta kun puhe kääntyy robotteihin, niin ihminen onkin yliolento. Yhtäkkiä se ennen niin epätäydellinen ihminen onkin luomakunnan kruunu, älykkyydeltään ylivoimainen ja moraaliltaan erityisen erinomainen.

Minulta kysytään usein: ”miten voimme ohjelmoida ihmisen etiikan robottiin”? Anteeksi minkä, kysyn.  Tarkoitetaanko etiikkaa, jonka vaikkapa Kupittaan psykiatrisen sairaalan potilaat tai vanhustenhoidon asiakkaat ovat kohdanneet? Kaltoinkohtelua, kiusaamista ja väkivaltaa? Tarkoitammeko moraalia, jota ihminen harrastaa liikenteessä halutessaan näyttää kuka on maanteiden kuningas? Vai ehkä kyseessä on etiikka, joka oikeuttaa ihmisen käyttämään aseita tappaakseen omaa etiikkaansa puolustaessaan? Vai sen henkilön joka korruption ja juonittelun avulla saa haluamansa?

Olen nyt vienyt robotisaation asiaa eteenpäin lähes viisi vuotta. Minua epäillään robotti-intoilijaksi. Voin sanoa, että en ole robotti-intoilija, vaikka innostunkin keksinnöistä ja innovaatioista, joita kohtaan työssäni melkein päivittäin. Innostun niistä siksi, että ne voivat pelastaa maailman ja auttaa ihmisiä elämään parempaa elämää.

Työni ydin on ihminen. Ihminen, joka voittaa vaikeutensa ja nousee oman elämänsä mestaruuteen. Tämä missio on keskiössä myös työssäni robotisaation parissa.

Näen asian niin, että robotisaatio on mahdollisuus ihmiselle kehittyä ja kasvaa paremmaksi ihmiseksi. Robotit kehittyvät hurjaa vauhtia, ihmisen on kehityttävä myös – meidän pitää muuttua tullaksemme paremmiksi.

Robotit kommunikoivat ympäristönsä kanssa. Tämän olen kokenut käytännössä ajaessani jo toista vuotta Mersulla, jossa on intelligent drive –paketti. Auto ei pelkästään aja itse, vaan huomioi kaikenlaista ympäristöstään – muita autoja ja liikenteessä liikkujia, muun muassa. YuMi robotti herätellään toimintaan nostamalla sormet ylös, sitten se seuraa ihmisen liikkeitä.

Baxter tulee toimeen ihmisten kanssa.

Baxter ja Sawyer tulevat toimeen ihmisten kanssa.

Robotin äly kehittyy myös. Keinoälystä ei oikein kukaan tiedä, missä vaiheessa se on. Toisten mielestä sitä ei vielä olekaan, toisten mielestä se on jo huomenna ihmistä älykkäämpi. Parempi onkin ehkä puhua oppimisesta. Robotti oppii jatkuvasti ja siitä tulee älykkäämpi ja kyvykkäämpi päivä päivältä.

Robotilla on käytössää internetin valtavan tietomäärä, ihan niin kuin meillä ihmisilläkin. Tosin kehittyvän keinoälynsä vuoksi robotti hakee, jäsentää ja ilmaisee tietoa ihmistä nopeammin ja tarkemmin.

Ihmiskunta on ensimmäistä kertaa historiansa aikana kohtaamassa uuden toimijan, joka tulee mukaan ihmisen arkeen ja toimii kuten ihminen – päivä päivältä paremmin. Meidän ihmisten haasteena on myös tulla päivä päivältä paremmiksi. Meidän on opittava välittämään toisistamme enemmän ja paremmin. Meidän on opittava hyödyntämään luovaa kykyämme kehittää monitahoisia ja –mutkaisia konsepteja. Meidän on opittava luomaan arvoa, jotka robotit voivat takoa vauraudeksi.

Meidän on kyseenalaistettava vanhat tapamme ajatella myös koulutuksesta ja oppimisesta. Mikä on ihmisen osa maailmassa – minkälaista oppimista hän tarvitsee menestyäkseen ja elääkseen hyvän elämän? Entä jos koulutus sellaisena kuin sen nyt ajattelemme (digitaalinen tai ei) onkin mennyttä aikaa ja sille käy kuin Kodakille?

Robotiikka on eksponentiaalinen teknologia. Se on eksponentiaalinen, koska sen kehittämiseen osallistuu paljon ihmisiä ja … niin… robotteja. Se on eksponentiaalinen, koska sitä kehittävät tahot, jotka voivat kehittää vain siksi, että he voivat – ja panostukset ovat sen mukaiset.

Lopulta robotin tarkoitus on palvella jotain tarkoitusta. On se sitten tuottavuuden parantaminen, ihmisen palveleminen tai jonkin erityisen ongelman ratkaiseminen. Olemmeko nyt riittävän vahvasti viemässä kehitystä eteenpäin vai jäämmekö osaksi ongelmaa?

Oletko edistyksen joukoissa vai jarruttajaporukoissa? Sinä päätät.

SuomiAreenalla tapaat 14.7.2016 robotteja ja ihmisiä. Tule ja liity tulevaisuusliikkeeseen RoboSteam tapahtumassa!

Yksi ajatus artikkelista “Ylivoimainen yli-ihminen

  1. Hyvä Christina! Todella ajatuksia herättävä kirjoitus. Nyt on mahdollisuus valita joko pelko tai luottamus. Pelko luo tuota ”etiikkaa”, jota kuvailet jutun alussa. Jokainen tekee ratkaisun ihan itse omalla kohdallaan, tässä ei ole ”joukkoja”, ei meitä eikä heitä. Yksilön oma päivittäinen valinta ratkaisee, tilanne kerrallaan. Toiminko pelosta vai ei-pelosta? Ei-pelkoa voi kutsua myös luottamukseksi tai rakkaudeksi. Harkitsen Poriin lähtöä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s