Win*win(+win) uuden maailman yhtälö

Uuden keksijäyhdistyksen, Keksimön, viestintäpalaverissa pohdimme miten parhaiten autamme keksijöitä vapautumaan keksimiseen samalla kun edistämme paremman maailman ja elämän asiaa.

Olen aikaisemmin käyttänyt yhtälöä win+win(+win) kuvatessani todellisen voittamisen olemusta. Yhtälössä molemmat osapuolet voittavat win+win ja tuottavat voittavia vaikutuksia myös kolmansille osapuolille, jotka eivät välttämättä ole mukana prosessissa (+win). Eli on opittava ajattelemaan omien rajojen ulkopuolelle, heitä ja olosuhteita, jotka ovat jossain muualla ja joihin omalla toiminnalla voi olla vaikutusta. Joihin voi vaikuttaa positiivisesti tekemällä oikeita valintoja ja tekoja.

Palaverissa olivat mukana Prof. Balan Pillai sekä Keksimön puuhamies, asianajaja Martin von Willebrand. Esitellessäni yhtälöä Balan totesi heti, että se pitää olla win kertaa win. Tottakai! Sehän pitää olla win*win. Meidän on osattava voittaa yli sen mitä tavallinen ajattelu ja mielikuvitus sallisi, vaikutusten pitää voida kertautua ei pelkästään summautua.

Palaverista alkoi uusi kausi. Kertomerkin kausi. Haastan kaikki pohtimaan, miten saamme aikaan uusia ja uudenlaisia voittoja, ihmisten elämiä parantavia ratkaisuja, vaikutuksia, jotka parantavat maailmaa. Asioita, joista syntyy hyvää fiilistä tehdä työtä ja innostusta luoda yhdessä tuotteita, jotka vauhdittavat voittamisen kierrettä!

ps. Umair Haqueta myötäillen artikkelistani ”Johtaminen on kuollut” muotoilen johtamisesta näin:

Pomo sanoo: ”minä” = win. Johtaja sanoo: ”me” = win*win. Rakentaja sanoo: ”kaikki” – ihmiset, yhteisöt ja yhteiskunta = win*win(+win)

18 ajatusta artikkelista “Win*win(+win) uuden maailman yhtälö

  1. Hei,

    Tuntuu hyvältä ja oikeansuuntaiselta, mutta matemaattisesti ajatellen riittämättömältä.

  2. Terve Heikki,

    Luovuus alkaa siitä mihin matematiikka päättyy! Metaforamaisesti käytetyn ”yhtälön” tarkoitus ei ole matematisoida ei-eksaktia asiaa vaan selkeyttää pyrkimystä.

    Mutta, uudet yhtälöt ovat tervetulleita, tärkeintä on, että ajatus kulkee ja avaa uusia uria!

  3. Näinhän se on. Kun ”numerot” loppuvat, niin alkaa innovatiivinen ja filosofinen ajattelu ”pakon” ?sanelemana. Ja hyvä niin, että meille kaikille on suotu tämä mahdollisuus.
    Kaikkea hyvää ja onnistumisia Cristinalle.

    • Dear, Cristina!

      Niin, onko ne kuitenkaan ”sattumia”, kun omat päätelmät ja osaamiset on ns. loppuunkäytetty/käsitelty. LUOVUUSHAN on jo olemassa olevaa kuten NUOTIT joita poimimme kuin kypsiä marjoja ja teemme niistä toisia ja itseämme miellyttäviä ”asioita”?

      Pentti

  4. Matematiikassa on muutakin kuin numeroita.
    Tarkoitin sitä, että vaikka tuossa on kertomerkki
    symbolisoimassa hyötyjen moninkertaistamista.
    Satunnaisten ,yllätyksellisten, ennalta-arvaamattomien, hyppäyksellisten ja uusiin paradigmoihin johtavien hyötyjen mahdollisuus ei
    käy kaavasta ilmi.

  5. Heikki,

    Satunnaisuutta ja yllätyksellisyyttä emme varmaankaan voi hallita, muutenhan ne eivät olisi ennalta-arvaamattomia, vai mitä?

    Jos pyrimme hyvään ja aikaansaamaan positiivisia vaikutuksia, on mahdollisuus suurempi, että tulee myös positiivisia yllätyksiä. Win – voittaminen, jo sanana sisältää ainutlaatuisuuden ja ihmeiden tapahtumisen mahdollisuuden. Siinä on serendipitya!

  6. Hyvä Cristina – yhä useamman tahon menestyminen on samalla myös meidän menestymista. win-win-win = win*win*win eli ihmisen, organisaation, yhteiskunnan ja ympäristön kestävä menestys = innovaatiokehä. Tai voidaan puhua neljän y:n menestyksestä = yksilö, yhteisö, yhteiskunta ja ympäristö 🙂

    Ne organisaatiot ja yritykset, jotka pystyvät näkemään holististesti win-win-win (tai 4 y:n) innovaatiomahdollisuudet ovat tulevaisuuden menestyjiä

  7. Terve Vesa,

    Kiva kun tulit vierailulle blogiin ja kiitos kommentista. Olet pitkään tehnyt arvokasta työtä kokonaisvaltaisesti parempaa edistävän ajattelun puolesta.

    Olen +merkkejä ja nyt prof. Pillain innostamana *merkkiä käyttämällä pyrkinyt muodostamaan embleemin, joka kuvastaa yhteisen hyvän kasvuprosessia. – merkit koin miinusmerkkeinä.

    Mutta me ihmiset luomme merkitykset asioille ja se merkitsee.

    En voi olla muuta kuin täsmälleen samaa mieltä esittämäsi kanssa ja toivon, että yhä useampi ihminen, yritys ja instituutio tarttuisi triplavoitto haasteeseen!

  8. Päivitysilmoitus: Uuden ajan voitto « Renessanssinaisen maailmankirja

    • Oikein mielenkiintoinen kysymys Matti.

      Oppimisprosessin tärkein ominaisuus on ”itse omien vastausten hakeminen” mieluiten itsekysyttyihin kysymyksiin. Siksi tällä yhtälöllä ei ole yhtäsuuri -merkkiä, ellet itse sitä siihen lisää.

      Toisaalta tietysti, kun uudesta maailmasta puhutaan niin voisi lisätä = uusi maailma. Mutta se ei olisi oikein. Mistä kukaan on sanomaan mitä uusi maailma kenellekin on? Jos joku haluaa vetää samoja yhtäläisyysmerkkejä kuin minä, niin hienoa! Mutta jos ei, niin olen siitäkin iloinen, se toinen johtopäätös voi olla yhtä hyvä tai parempikin.

      Että tämmöinen vastaus… ei taida tyydyttää matemaatikkoa?

    • Innovoivasti…
      Win+win=sosiaalinen rakentaja /toteuttaja.
      Yhteisötoiminnallinen yritystoiminta, jossa ihmiset tasa-arvoisena itsenäisessäkin työskentelyssä, vaikka ko. yrityksessä on nimetty organisatöörisesti ja juridisesti vastuuhenkilöt.
      Luova, tuottava työyhteisö, joka vain tuntee toiminnan vastuuhenkilöt, mutta toimivat innovoivasti yhteishenkisenä tuotteliaana työyhteisönä.
      Tästä yhteisöllisestä innovaatiotyöskentelytavasta on kaikenlainen poliittinen näkemys tai toiminta-ajatus pois yhteissovitusti. Mieli, ajatus, luovuus,toteutus vapaata, mutta hyvällä yhteystoiminnalla ja yhteisymmärrysvastuulla kaikessa normaalissa työskentelytavassa ja työtiloissa toteutuu reiluna oleiluna, ilman hierarkista tuntemusta.
      Kotona voi kävellä vaikka käsin ja kärsiä glopaaliudesta sen olemassa olevana vaikuttimena

  9. Win to win—, joo.o, siinäpä asia, joka koko maailmaa ajatellen ei VOI toteutua millään kaavalla eikä muodolla. Nyt ovat eräs järjestö, johon on liittyneet muiden maiden ns. asiantunjoita, suunnittelemassa ”vedenpitävää”? yhteistä maailman valuuttaa, jonka kautta siirrymme siihen kuuluisaan siruun, missä on ihmisen kaikki henkilökohtaiset tiedot? Saas nähdä, kuka loppujen lopuksi on VOITTAJA?

    • Hei Pentti,

      Ei kai mikään yksittäinen teko tai systeemi voi toteutua onnistuneesti koko maailman laajuisesti. Haluan vielä huomauttaa, että win-win ajattelu ei ole ollenkaan riittävää, sehän saattaa pahimmillaan johtaa partnership egotismiin, jossa yhteinen ja yleinen hyvä unohdetaan. Juuri siksi haluan aina korostaa win*win(+win) filosofiaa, että ottaisimme kolmannen tahon huomioon tekemisissämme (+win), olivatpa ne kuinka pieniä tahansa. Karmea esimerkki win-win ajattelusta on ongelmajäteyhtiö, joka laskee jätteet jokeen. Yhtiö ja asiakas voittavat kun kulut pysyvät alhaalla, mutta kuitenkin kaikki häviävät.

      Siitä se lähtee, parempi maailma, että omassa elämässä ja vaikutuspiirissä yritetään mahdollisimman paljon ajatella kolmesti vaikuttavaa onnistumista ja hyvää.

  10. Kari,

    Arvostan kovasti ajatustasi siitä, että vastuuhenkilöiden nimeäminen ei poista tasa-arvoa. Joskus jonkun on otettava enemmän vastuuta ja johdettava tilannetta, mutta sekään ei poista sitä tosiasiaa, että ihmisinä olemme samanarvoisia.

  11. Päivitysilmoitus: Luovasti Liekeissä! | Boheeminaisen maailmankirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s