Kansakuntien uusi kilpailukyky

Munkkiniemessä sataa räntää ja tuulee niin, että tukka meinaa irrota. Mutta mieli on iloinen ja hyviä odotuksia täynnä. Olemme lähdössä etelään! Minä ja kollegani ja ystäväni Christina Forsgård ja Peter Forsgård.

Odottelen Christinaa ja Peteriä Länsisatamassa. He ovat juuttuneet ruuhkaan, mutta ei hätää – aikaa on riittävästi ja sain jo maihinnousukorttimme. Ennätämme laivaan vaikka viime hetkellä.

Pian he jo saapuvatkin ja siirrymme Tallink Star -laivan comfort osastolle. Comfort zone sopii mainiosti yrittäjille, jotka viettävät pääosan ajastaan sen ulkopuolella uusien ja joskus vähän vanhempienkin haasteiden kimpussa. Comfort osastolla saamme suunnitella rauhassa päivän kulkua.

Aallot ryskivät vasten laivan keulaa ja keinuttaa ihan kivasti. Kaltaistani vanhaa merikarhua se ei haittaa, eikä näytä pahemmin haittaavan matkakumppaneitanikaan, sillä Christina vetäisee reippaasti esiin kirjoituslehtiön ja toteaa, että nyt pannaan toimeksi. Ryhdytään siis kirjoittamaan kässäriä.

E-kansalaisuus dokkarin käsikirjoittaminen käynnissä.

E-kansalaisuus dokkarin käsikirjoittaminen käynnissä.

Olemme matkalla Viroon tutustumaan E-Estonia projektiin sekä hakemaan Viron E-kansalaisuutta! Peter kuvaa dokkaria ja me kaiman kanssa olemme omia itsejämme – kiinnostuneita kaikesta uudesta ja innostuneita mahdollisuudesta tulla osaksi Viron menestystarinaa.

Tallinnan satama häämöttää ja pian olemme kiinni laiturissa. Hyppäämme taksiin ja matkaamme Viron ICT –alan näyttelytilaan E-Estonia Showroomiin.

E-Estonia showroomissa Christina ja Peter Forsgård sekä Siret Schutting.

E-Estonia showroomissa Christina ja Peter Forsgård sekä Siret Schutting.

Meidät ottaa vastaan Siret Schutting, Enterprise Estonian ja showroomin johtaja. Siret on entinen opettaja ja huippuinnostunut kotimaansa mahdollisuuksista nousta maailman huipulle digitaalisissa palveluissa. Siret keittää meille herkulliselta näyttävät cappucinot, mutta emme ennätä juoda niitä, sillä hän haluaa heti näyttää virolaisten start-upien uusimpia innovaatioita. Näemme digitaalisen kukankastelusysteemin, digitaalisen jonotuspalvelun rajanylityksiä varten, uudenlaisen muistikortin lukijan, dronepalvelun ja monta muuta innovaatiota.

Välillä pääsemme nauttimaan myös erinomaiset cappucinot – kylmä kahvi kaunistaa ja innostaa, sillä pian olemme jälleen showroomin puolella katsomassa E-Estonia esitystä. Siret näyttää innoissaan miten kansalaiset pääsevät kertomaan mielipiteensä erilaisista asioista ja miten ne vaikuttavat päätöksentekoon. Hän näyttää miltä digitaalinen Viro näyttää karttana ja osoittaa myös, miten Suomi tulee osaksi samaa karttaa X-road palvelun kautta.

X-road palveluarkkitehtuuri

X-road palveluarkkitehtuuri

Digitaaliset palvelut, innovaatiot ja start-upit tekevät pieneen ryhmäämme suuren vaikutuksen. Kysymme: ”Mitä meille Suomessa on tapahtunut? Miten ihmeessä olemme jämähtäneet johonkin vanhaan aikaan? Miksi vauhtimme ei ole sama kuin dynaamisessa naapumaassamme?” Pohdiskelen, että hallinnollamme on 205 vuotiset perinteet – ehkä emme ole osanneet uudistaa sitä vaikka aika on muuttunut ja valtiomme itsenäistynytkin siinä välissä? Siretin vyöryttäessä yhä uusia ideoita ja innovaatioita, joita oikeasti laitetaan myös toimeksi, ei voi kieltää, etteikö pieni ahdistuksen poikanen alkaisi kiemurrella jonnekin mantelitumakkeen ympärille.

Christina ja Siret keskustelevat kiihkeästi digitaalisen Viron mahdollisuuksista. Peter kiertää ja kuvaa showroomia. Minä ryhdyn lukemaan tilassa tarjolla olevia materiaaleja.

2014-12-30 11.27.39

Esitteissä Viro tarjoutuu paikaksi, jossa innovaatio ja tuotanto kohtaavat – se kannustaa yrityksiä muuttamaan Viroon. Se kertoo mitä ovat ”vibrant transformations in defence economy”.Viro aikoo olla Euroopan ”smart hub” ja johtava paikka, missä voidaan pilotoida uusia tuotteita. Noh, aika samoja asioita mitä Suomikin tarjoaa, mutta erona on se asenne, joka näyttäisi johtaneen myös tekemiseen ja tuloksiin.

Sitten on aika lähteä poliisiasemalle hakemaan Viron e-kansalaisuutta. E-kansalaisuus tarkoittaa, että meillä on virolainen henkilökortti, jolla voimme tunnistautua digitaalisissa palveluissa. Jatkossa siitä voi olla hyötyä esimerkiksi yhteistyössä virolaisten yritysten ja julkisten tahojen kanssa. Tässä vaiheessa olemme innoissamme myös kuulumisesta edelläkävijöiden joukkoon. Siret kertoo, että hakijoita on ollut yllättävä runsaasti, useita satoja. Meillä on kuitenkin mahdollisuus saada uusi henkilökorttimme kauniissa sinisessä laatikossa, joka annetaan 1000:lle ensimmäiselle e-kansalaiselle.

Tallinnan poliisiasema osoitteessa Pinna 4.

Tallinnan poliisiasema osoitteessa Pinna 4.

Poliisiasemalla vastaanotto on ystävällinen ja vaikka meitä varoiteltiin pitkistä jonoista, niin pääsemme lähes heti palvelupisteeseen. Meiltä kysellään syytä hakea e-kansalaisuutta ja virkailija tuntuu pitävän vastauksesta ”business”. Yrittäjyyden asenne ja arvostus ulottuu virkakuntaan saakka! Maksamme 50€ rekisteröintimaksun ja lähdemme päättämään hyvän matkan hyvään lounaaseen kahden kokin ravintolaan.

Paluumatkalla mieleeni nousevat johtamisguru Jack Welchin sanat: ”Älä kilpaile, jos sinulla ei ole kilpailukykyä.” Kun ajattelen Suomen isoja teollisia ulostuloja niin ne ovat olleet kovin 70-lukulaisia. Miten ihmeessä pärjäämme globaalissa kilpailussa, kun maailma näyttää menevät aivan muissa sfääreissä kuin me täällä? Missä ajassa julkishallintomme ja poliitikkomme oikein elävät?

Olin kuukausi sitten Pietarissa puhumassa venäläisille start-up yrittäjille. Digitaalisten yritysten kirjo on sielläkin laaja – meidän on turha kuvitella itsestämme liikoja tässä tilanteessa, vaan tartuttava rivakasti uudistuksiin omassa maassamme, rakentaa oma pesämme uusiksi. Vain silloin voimme toimia maailman ongelmien ratkaisijana, kuten brändityöryhmä aikoinaan roolimme määritteli.

Kansakuntien uusi kilpailukyky ei nojaa infrastruktuuriin, osaamiseen eikä olemassaoleviin systeemeihin. Uusi kilpailukyky on asenne, että kaikki hyvät asiat onnistuvat, ongelmat ratkotaan ja mitä ei ole, se voidaan tehdä. Tarvitsemme nyt suunnan muutoksen ja se alkaa tavastamme ajatella. Ellei ajatus muutu, teot ovat samoja, jotka meidät tähän jämähtyneisyyden tilaan johtivatkin.

Viro toivottaa tervetulleeksi. Myös digitaalisesti :)

Viro toivottaa tervetulleeksi. Myös digitaalisesti 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s