Voittava taktiikka osa 2. Valppaus

En tiennyt kirjoittavani sarjaa kun viimeksi raportoin Jokerit-Blues ottelusta. Niin vain kävi, että taas tuli asiaa näiltä tiimoilta.

Sarjajohtaja Jyp saapui Areenalle 7.1. Mikä on heidän huikean menestyksensä salaisuus? Katsotaanpa pystynkö raottamaan salaisuuden verhoa.

Jyp pelasi erittäin aktiivista, kärkästä ja energistä peliä. Vaikka Jokerit jäivät vain maalin päähän tasapelistä, ei heillä oikeastaan vaikuttanut olevan todellista mahdollisuutta voittaa peliä. Jyp vei kaikki tilanteet aloituksista kaksinkamppailuihin ja maalinedustilanteisiin.

Jyp on valpas ja koko ajan pelinhermolla kiinni. Joidenkin pelaajien ”hockey-sensen” puute korvautuu tiukalla otteella itse peliin ja tilanteiden kuljettamiseen. Kaikkeen tartutaan ja irti ei päästetä vapaaehtoisesti. Kaikki keinot käytetään (paitsi väkivalta). Näytti siltä, että Jypissä on omaksuttu Pelle Mårtsin filosofia: Voittaa, hinnalla millä hyvänsä (paitsi väkivalloin). Jypin asenne on loistava ja itsevarmuus näkyy pelaajista.

Jypissä on oivallettu, että keskittyminen ilman valppautta on luusereiden ajanvietettä. Siellä on opeteltu, miten vastustajalta viedään tila, aika ja liike. Ei kokonaan, mutta riittävästi, jotta voitetaan – ei paljon, mutta riittävästi, jotta pisteet jäävät omaan taskuun.

Oletko jääkiekkojoukkue ja haluat voittaa Jypin Jyväskylästä?

”Olipa vastustaja kuka tahansa, me menemme pelaamaan omaa peliämme ja teemme tarvittavat maalit” on niin mennyttä aikaa ja asenne, jolla ei voiteta – ei ainakaan Jypiä. Mikä tahansa jähmeä pelikirja ja loppuun saakka hiottu kuvio taktiikka tulee häviämään joukkueelle, jonka suurin vahvuus on dynaaminen pelin hermolla pelaaminen, valppaus ja kärkäs taisteluhenki.

Mikä Jypiltä puuttuu on aloitteellisuus. He eivät juurikaan itse luo tilanteita vaan ottavat rakentuvat tilanteet haltuunsa. Tämä johtaa siihen, että he eivät myöskään saa momentumia päällle, vaan todella taistelevat tiensä voittoon kamppaillen joka sekunnista, kiekosta ja neliömetristä.

Tilanteiden omaehtoinen ja aloitteellinen käynnistäminen, siten että päästään omalle vahvuusalueelle.  Tilanteiden vastuullinen rakentaminen ja loppuun saakka vieminen ovat aseet Jypiä vastaan. Aloitteellisuuteen kuuluu voittava asenne – tilanteisiin on lähdettävä, kuten voittavat soturit – voittava asenne kehiin ensin, sitten tilanteen haltuunotto. Toisin sanoen, jokainen tilanne rakennetaan kuten se olisi jo voitettu. Voittajan itsetunnolla ja asenteella sekä varmuudella siitä, että onnistuminen seuraa erinomaista valmistautumista. Voittajan asenne tarkoittaa, että jokaisesta tilanteesta otetaan myös vastuu – mikään ei ole ohi, ennen kuin pilli soi tai kello lakkaa käymästä. Vastuu otetaan ja sitä kannetaan loppuun saakka. Vastuu tarkoittaa, että tekee kaikkensa, jotta tilanne päättyy voittoisasti. Se on sitä, että voittaa hinnalla millä hyvänsä (paitsi väkivallalla).

Jyppi voitetaan siten, että kasvetaan Jyppiä isommaksi, verrytään Jyppiä ketterämmäksi ja ennen kaikkea: luetaan peliä Jyppiä paremmin ja tehdään voittavia aloitteita ja hyödynnetään avautuvat tilanteet sataprosenttisesti.

Lisäksi vaikutti siltä, että Jypissä ärsyynnytään helposti. Tätä kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi ja tylyttää sääntöjen puitteissa sen kun ehtii.

”Discipline is the application of responsibility to action in the direction of achievement.” – Michael Moore

 

6 ajatusta artikkelista “Voittava taktiikka osa 2. Valppaus

 1. Hei, Cristina!

  JYP on ”tottunut” voittamaan tänä vuonna,
  eli yksinkertaisesti kun kaikki pelaavat voitosta, niin tänä vuonna JYP erottuu
  selvästi VOITTAMISEN TAHDOSTAAN! Oli vastassa kuka tahansa, JYP ei suostu häviämään, vaikka niitäkin tulee ja on jo tullut, mutta se ylivoimaisuus,(voittamisen tahto) näkyy ja sen tuntee katsomossakin, mitä pojat haluavat.
  Viime vuonna oli TPS samassa asemassa, mutta kuten näemme, voittaminen ei jatku automaattisesti, vaan se joukkue, jolla on TAHTO voittaa, se ylittää sen viimeisenkin voittoon tarvittavan kynnyksen.

 2. Hei Pentti,

  Näin se juuri on! Voitontahto koostuu monesta eri asiasta ja onkin mielenkiintoista seurata, miten joskus suuren voiton jälkeen voitontahto katoaa ja uusia voittoja ei tulekaan vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa. Juuri näissä tilanteissa valmentajat ovat kaikkein avuttomimpia – haasteet johdon taholta ovat suuret, sillä usein aikaisemmin voittavan joukkueen valmentalle on asetettu kovat odotukset ja toisaalta myös annettu erinomaiset resurssit ja fasiliteetit voittamista tukemaan. Mutta voittoja vain ei tule tarpeeksi… silloin pitääkin jo tehdä jotain ihan muuta kuin jatkaa sillä vanhalla ”hyväksi koetulla” linjalla.

 3. Itse julkaisin tänään ensimmäistä kertaa omia huomioitani urheilukatsomosta ja sitten törmäsin sinun tekstiisi! 🙂

  Moni on varmaan lukenut kirjan; Päätä voittaa – Johnson Rex, Swindley David. Kirjan nimi kertoo mielestäni kaiken oleellisen.

  Suomalaisessa kulttuurissa lähestytään voittamista usein negaation kautta, eli ei-häviämisenä. Talvisotahenki iskee päälle, kun olemme selkä seinää vasten ja periksi ei anneta. Voittojen myötä kuitenkin usein takki aukeaa tai vähintäänkin nälkä laantuu.

  Kuten mainitsitkin, valmentajalla on iso vastuu kun voitontahto katoaa. Tällöin ei riitä, mitä valmentaja tekee, olennaista on se, mitä valmentaja on.

  Mielenkiintoinen blogi, täytyypä alkaa seuraamaan!

 4. Moi Antti!

  Kiva kun löysit blogiini. Minä kävinkin jo tutustumassa aiemmin voittajaksi-blogiisi, hienolta näyttää ja kiva kun voittaminen saa lisää jalansijaa SUomessa. Sitä totta vieköön tarvitaan.

 5. Jep, Sihvonen puhuu samaa asiaa, mitä tuossa blogissani.

  Sitä saa mitä tilaa, Dufva tietää tämän – kumpa muutkin valmentajat oivaltaisivat, että jos tilaa voittamista niin saa voittamista. Ehkä silloin näkisimme voittoja myös hienolla pelillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s