Palvele niin voitat

”Victrix causa Diis placuit, sed victa Catoni”  -Lucanus

(Voiton tarkoitus miellytti jumalia, mutta tappion tarkoitus miellytti Catoa.)

Todellisen voiton takana on aina merkitys, joka palvelee jotain suurempaa tarkoitusta kuin oman voiton tavoittelua. Marcus Lucanuksen sitaatti Rooman kansallisotaa kuvaavasta runosta tuo nerokkaasti esille miten suurempaa tarkoitusta palveleva voitto tuo mielihyvää myös voiton saavuttajille, voittajille. Tappiolliseen tarkoitukseen mieltynyt saa tyytyä karvaaseen tappioon. Lopulta hyvä aina voittaa.

Haaveenani on ollut tehdä kirjoitussarja aikamme voittamisen sankareista. Henkilöistä, jotka ovat mielestäni ansainneet ”lucanuslaisen”  voittajan aseman omalla osaamisellaan. Tarkoitan nimenomaan osaamista, jossa on muutakin substanssia kuin teorian ja puhe- ja kirjoitustaidon hallinta.  Vielä haluan valita nämä henkilöt niiltä alueilta, jotka minua eniten kiinnostavat: urheilu, klassinen musiikki, keksiminen ja innovaatio sekä oppiminen ja opettaminen. Henkilöt, joista kirjoitan ovat myös aktiivisia ammatissaan.

Julkaisen nämä kirjoitukset blogissani tämän vuoden aikana. Ensimmäinen voittajasankari on jo valittu ja hän tulee, mistäs muualtakaan, kuin rakastamani jääkiekon piiristä. Viikon, parin kuluttua saatte lukea hänestä. Myös klassisen musiikin voittajasankari on tiedossani.

Eino Leinon Hymyilevä Apollo kuuluu uuteen vuoteen. Tahdon siis minäkin jakaa tuosta mestariteoksesta yhden säkeen kanssanne:

Oi, onnellinen, joka herättää
niitä voimia hyviä voisi!
Oi, ihmiset toistanne ymmärtäkää,
niin ette niin kovat oisi!
Miks emme me kaikki yhtyä vois?
Ja yksi jos murtuis, muut tukena ois.
Oi, ihmiset toistanne suvaitkaa!
Niin suuri, suuri on maa.

Ja vielä itselleni vuoden 2011 ohjenuoraksi, projektissa, joka on nostanut sydämeni taivaisiin ja joka muodostaa johtolangan työlleni tälle uudelle vuodelle:

Oi, antaos, Herra sa auringon,
mulle armosi kultaiset kielet,
niin soittaisin laulua sovinnon,
ett’ yhtehen sais eri mielet.

2 ajatusta artikkelista “Palvele niin voitat

  1. Cristina,

    kaunis aloitus uudelle vuodelle, kiinnostus virkistetty pajatsoa vain vähäisen kilauttaen. Lisää kiitos ja oikein menestyksellistä tätä vuotta!

    Vesa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s