Voittava taktiikka

Alkuhuomautus: ei ole tapanani kirjoittaa yksittäisistä jääkiekko-otteluista. Tällä kertaa kuitenkin kirjoitan, koska uskon jutusta olevan yleisempää hyötyä yrityksille ja joukkueille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään voittavia taktiikoita.

Tämä kirjoitus sai innoituksen Jokerit-Blues ottelussa Hartwall-Areenalla 17.10.2010. Ottelu päättyi Jokereille 3-2.

Oletko jääkiekkojoukkue ja haluat voittaa Espoon Bluesin?

Ehdotus: Kehitä tahtotila, jossa voittaminen on ehdoton päämäärä ja 100% mahdollista.

Blues pelasi todella hyvää ja järkevää peliä. Kuviot toimivat, eikä voinut muuta kuin ihailla sitä johdonmukaisuutta, joka joukkueen pelistä huokui. On selvää, että Espoossa on tehty pitkäaikaista työtä kehittää vahva joukkue ja toimiva pelitapa. Voisin uskoa, että valmentaja Matikaista odottaa loistava tulevaisuus ei pelkästään valmentajana vaan myös urheilun, erityisesti jääkiekon, kehittäjänä.

Joukkue oli kuitenkin voitettavissa tahtomalla voittoa enemmän. SM-liiga on onnistunut kehittymään jännittävän tasaiseksi, ketään toisten yläpuolelle nousevaa selkeää suosikkia ei ole. Teknisesti joukkueet (joita en ole kaikkia tällä kaudella vielä nähnyt) lienevät suurinpiirtein yhtä hyviä. Ratkaisut tapahtuvat mentaalisten ja henkisten kykyjen avulla.

Bluesin pitäisi kasvattaa voittamisvalmiuksiaan kasvattamalla henkistä voittamiskyvykkyyttään, toisin sanoin kykyä kehittää ylittämätön tahtotila voittaa otteluita, aina mestaruuteen saakka.

Oletko jääkiekkojoukkue ja haluat voittaa Helsingin Jokerit?

Ehdotus: Mene väliin Jokereiden pelitilanteisiin äärimmäisellä aloitteellisuudella.

Jokerit ovat selvästikin saavuttamassa sitä asennetta ja tahtotilaa, jota kannattajat ovat jo vuosia kaivanneet. Joukkue on taitava ja kokenut ja pelisilmää on vaikka muille jakaa.

Ongelmana on tilanteiden voittava viimeistely, toisin sanoen tilanteiden voittaminen. Hyviä tilanteita saadaan aikaan, mutta sitten ne näyttävät hajoavan, ennen kuin tulosta syntyy.

Jokereille toisi hyötyä harjoitella nimenomaan tilanteiden voittamista. Aloitteellisuutta tuntuu olevan, mutta näkemys tilanteen lopputuloksesta puuttuu. Ehkä joskus kannattaisi aloittaa harjoitus toivotusta lopputuloksesta? Maalista, siis.

Menestys tuo usein tullessaan harhaluulon, että kaikki mitä tehdään, menestyy. Siinä harhassa helposti voittaminen unohtuu ja tuloksena on prosessi, joka on ihan ok ja menestyksen mittareilla hyväksyttävissä, mutta voitot jäävät puuttumaan.  Bill Gates sanoi ”Menestys on huono opettaja. Se houkuttelee fiksut ihmiset kuvittelemaan, että he eivät voi hävitä”. Jos alkaa kuvitella, että ei voi hävitä, niin ei voi myöskään voittaa.

Olen jääkiekkoa seuratessani usein törmännyt lauseeseen ”me pelataan omaa peliä – ei väliä kuka on vastustaja”. Totta tietysti, mutta jokaista vastustajaa kohtaan pitää myös kehittää ainutlaatuinen voittamistaktiikka, sillä jokaisella joukkueella on kuitenkin oma pelifilosofiansa – tietoinen tai tiedostamaton – taktikoimalla vastustajan pelifilosofia hämmennyksiin, saadaan omat vahvuudet esille ja käyttöön.

Olen kirjoittanut paljon voittavasta taktiikasta WinHoc, jossa tehdään voittavia aloitteita, luodaan voittavia tilanteita ja voitetaan itserakennetut tilanteet. Uskon, että sellaisen peli- tai toimintatavan opiskelu ja harjoittaminen tuottaa voittavia tuloksia hämmästyttävän nopeasti.

3 ajatusta artikkelista “Voittava taktiikka

  1. Päivitysilmoitus: Voittava taktiikka osa 2. Valppaus | Renessanssinaisen maailmankirja

  2. Tarkoittaako WinHoc Petteri Sihvosen julistamaa kiekkokontrollia, jolloin peliväline on vallanväline ja aloite on omissa käsissä?

    • Terve Lauri ja kiitos kommentista!

      WinHoc:n kehittäjä, eli allekirjoittanut, ei ole huomioinut Sihvosen ajatuksia konseptia luodessaan. Esittämäsi määritelmä on kuitenkin vieras no äkkiseltään. Täytyy perehtyä tarkemmin, mitä Sihvonen tarkoittaa, jotta voin kommentoida.

      t. Cristina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s