Kehitä itsellesi menestyjän itseluottamus ja tee mitä haluat!

Tervetuloa blogini ensimmäiseen vieraskynä -artikkeliin. Kirjoittaja on kollegani Marko Kaarto,  menestysvalmentaja, joka on auttanut monia ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa ja pysymään valitsemallaan, paremman elämän tiellä. Itsekin olen saanut oppia Markolta monia hyviä asioita ja olen iloinen, että lukijani pääsevät tutustumaan hänen ajatuksiinsa.

Kehitä itsellesi menestyjän itseluottamus ja tee mitä haluat!

Jos haluat nauttia elämästäsi ja saavuttaa haluamiasi asioita, suosittelen riittävän itseluottamuksen saavuttamista. Hyvä itseluottamus ei kuitenkaan tarkoita, että sinulla ei olisi tietynlaisia rajoitteita.

Hyvä itseluottamus tulee siitä, että sinä itse ymmärrät mitkä ominaisuutesi ovat vahvoja ja osaat hyödyntää niitä. Tämän oivallettuasi sinun on käytettävä näitä omaisuuksiasi hyödyksesi, kun mietit suunnitelmaa, joka tähtää tavoitteesi saavuttamiseen. Itseluottamuksesi kasvaa luonnollisesti myös onnistumisten kautta – Onnistu paljon ja ennen kaikkea huomaa päivittäiset onnistumisesi!  Suuri merkitys itseluottamukseesi on myös omilla ajatuksillasi ja millaisten ihmisten parissa vietät aikaasi. Jos tarkoituksesi on kehittyä ja menestyä esimerkiksi kamppailu-urheilijana, silloin sinun kannattaa ehdottomasti viettää aikaa menestyneiden ja tuloksia haluavien kamppailijoiden seurassa!

Missään kielessä ei ole yhtä sanaa tai samaa tarkoitusta tarkoittavaa sanaa kuin usko. Usko tarkoittaa uskoa itseä suurempaan ilman selittelyjä ja järkeilyä. Ei ole olemassa yhtään ainoata hienoa menestystarinaa, joka olisi saavutettu ilman uskoa. Menestyäksesi sinun täytyy uskoa omiin kykyihisi. Tämä on äärimmäisen tärkeää. Kaikki jotka kuuluvat siihen tiimiin jolla on yhteinen päämäärä, täytyy omistaa vahva USKO siitä, että menestys tullaan saavuttamaan! Tämä on itse asiassa menestyvien yritysten, yksilöiden ja joukkueiden yksi keskeinen yhteinen ominaisuus. Jos olet menossa ottelemaan esimerkiksi pohjoismaiden mestaruudesta, sinun täytyy uskoa, että voit saavuttaa mestaruuden myös valmentajien ja treenikavereiden on uskottava. Täytyy ymmärtää, että usko vaikuttaa käyttäytymiseemme ja suorituksiimme. Uskomuksilla on suuri voima. Älä aliarvioi uskomuksiesi ja ajatustesi voimaa, koskaan enää tämän lauseen jälkeen!

Epäilijät harvemmin pärjäävät. Kirkas ja selkeä tavoite on alkupiste kaikelle tavoitteelliselle toiminnalle, mutta itseluottamus on se tekijä, mikä houkuttelee ja ajaa kohti tavoitetta kunnes se on saavutettu. Ilman itseluottamusta ei yleensä voi nousta tavoitteen saavuttajaksi.  Ilman uskoa ja itseluottamusta tekeminen jättää sinut yleensä vain ”tavoitteen asettajatasolle”.

Monilla ihmisillä on epämääräisiä tavoitteita, mutta he eivät koskaan lähesty tavoitteitaan, koska heillä ei ole itseluottamusta luoda selkeää suunnitelmaa millä he saavuttaisivat nuo asettamansa tavoitteet.

Pelko on usein pääsyyllinen itseluottamuksen puutteeseen. Kaikki joutuvat tekemisiin joidenkin kuuden peruspelkojemme kanssa. Näitä pelkoja täytyy pystyä hallitsemaan, jotta voi kehittää riittävän itseluottamuksen saavuttaakseen haluamansa menestymisen.

Esittelemme seuraavaksi kuusi ihmisen peruspelkoa

 1. Kritiikin pelko
 2. Sairastumisen pelko (kamppailulajissa selkä vioittuu)
 3. Köyhyyden pelko (rahaongelmat)
 4. Vanhuuden pelko (mitä teen eläkkeelle jäätyäni)
 5. Menettämisen pelko (esimerkiksi mustasukkaisuus)
 6. Kuoleman pelko (se voi olla joka päiväistä)

Nämä pelot tulevat lapsuudesta, ympäristön kertomina ja niin edelleen. Kritiikin pelko on näistä asetettu listalle ykköseksi, koska se on sitä.

Kritiikin pelko on yksi yleisimmistä ja yksi eniten ”tuhoavista” kaikista näistä kuudesta pelosta. Sanotaan, että yleisen puhumisen pelko on yksi yleisimmistä. Taustalla on täysin siis kritiikin pelko.

Kun minä aloitin pitämään seminaareja suurelle yleisölle, en tiennyt laisinkaan kuinka se tehtäisiin. Minua jännitti ja pelotti, kun ensimmäisen kerran menin satapäisen yleisön eteen puhumaan. En tuolloin vielä osannut hallita ja käsitellä pelkojani, toisaalta myös kokemuksen puute vaikutti tähän. Päästin siis pelot hallitsemaan ajatuksiani. Tämä luonnollisesti vaikutti kokonaisvaltaisesti ajatuksiini, ajatukset tekoihini ja teot lopulta tulokseen.  – Tiedosta ja hallitse pelkojasi ja ala käyttää niitä hyödyksesi.

Halusit sitten oppia jonkun uuden taidon tai saavuttaa jotakin, RYHDY TUUMASTA TOIMEEN!

Sinun ei tarvitse heti alkuun tietää, että kuinka se tehdään kokonaisuudessa. Jos haluat esimerkiksi aloittaa tanssin harrastamisen ja päästä siinä Suomen huipulle. Ei sinun tarvitse heti alkuun tietää, että miten tanssissa päästään huipulle. Alkuun riittää, että menet ensimmäisiin tanssiharjoituksiin. – Kun nousee tikapuille, ei tarvitse vielä nähdä mitä tikapuiden päässä on ja mihin ne lopulta vievät? Riittää, että olet aloittanut matkan ja noussut askeleen verran jo ylöspäin ja tämän jälkeen voi tavoitella seuraavaa askelmaa.

Ota rohkeasti ensimmäinen askel, se voi olla vaikka harjoituksiin meneminen, puhelinsoitto tai sähköpostin lähettäminen.  Jos et ole aikaisemmin esimerkiksi harrastanut liikuntaa – on selvää, että alussa liikunnanharrastaminen on vaikeaa ja raskastakin. Esimerkiksi kuntosalilla laitteet ovat alkuun outoja, ihmiset eivät ole kuntosalilla tuttuja, lihakset tulevat kipeiksi ja niin edelleen. Voin kuitenkin vakuuttaa, että asia kääntyy positiiviseksi jo muutaman kuukauden jälkeen aloittamisesta. Kuntosalilaitteet alkavat tulla tutuiksi, alat tutustua muihin harjoittelijoihin ja ohjaajiin, tunnet itsesi virkeämmäksi, kun hormonitasapainosi on kohentunut säännöllisen liikunnan myötä, ylimääräinen paino alkaa kadota vartalostasi ja mielihyvähormonien nousu kehossa aiheuttaa euforiaa… Silloin ajattelet seuraavasti, Kannatti aloittaa, mutta kannattaa myös ehdottomasti jatkaa!

Ensimmäiset askeleet ovat yleensä kaikista vaikeimpia ottaa eli aloittaminen ja alkuun pääseminen. RYHDY SANOISTA TEKOIHIN!

Itseluottamuksesi kasvaa myös oman potentiaalin tiedostamisesta, onnistumisista ja intohimosta, joka tulee mielekkäiden asioiden tekemisestä.

Ajattele, kun saat onnistumisia enemmän ja enemmän, itseluottamuksesi vain jatkaa kasvamistaan. Tiedän omasta kokemuksestani, että tavoitteiden saavuttaminen ja itseluottamus on kehitettävissä ja opeteltavissa!  Kun ylität tietyn tietoisuudentason tavoitteiden saavuttamisessa ja itseluottamuksessasi, tämän jälkeen ne eivät enää koskaan putoa tietyn rajan alapuolelle, kuin ehkä hetkellisesti.

Minusta on hienoa omistaa menestyjän itseluottamus. Miltäkö se tuntuu?  Se tuntuu sisältä päin tulevana vapauden tunteena ja pystyn tiukassakin paikassa yleensä ainakin hyvään suoritukseen. Voin olla täysin oma itseni ja keskittyä paremmin niihin asioihin mitkä minulle ovat tärkeitä. Itseluottamus on suunnaton voimavara. Minun mielestä on ikävää, että useimmilla ihmisillä ei ole hyvää itseluottamusta, vaikka kuten jo aikaisemmin kerroin se on kehitettävissä aivan kuten mikä tahansa muukin taito.  – Kehitä itsellesi menestyjän itseluottamus ja tee mitä haluat.

Kertauksena, näin pääset tavoitteeseesi.

Unelmoi!

Kysy itseltäsi kaksi kysymystä:

1. Olenko kykenevä? Täytyy itse uskoa realistisesti, että pystyy saavuttamaan tavoitteen.

2. Olenko halukas? Olenko valmis tekemään kaiken, mitä sen saavuttaminen vaatii.

 1. Tee sitoutunut päätös toteuttaa unelmasi, hyvässä mielentilassa.
 2. Kirjoita yksi tavoite alkuun paperille eli konkretisoit se. Mahdollisimman lyhyesti, siihen muotoon kuin olisit jo saavuttanut sen.  Merkitse myös tarkka päivämäärä, milloin sen täytyy olla saavutettu. Älä anna itsellesi liikaa aikaa.
 3. Tee strategia eli matkareitti. Kirjoita jokainen pienikin askel paperille ylös, mitä aiot tehdä seuraavaksi, mikä vie sinua lähemmäksi tavoitettasi. Merkitse matkareittiisi myös tarkasti päivämäärät eli mitä teet milloinkin. Yksi sivu riittää.
 4. Aseta tavoitteesi näkyville mahdollisimman moneen paikkaan, jotta törmäisit siihen mahdollisimman monta kertaa päivässä.
 5. Pidä tavoitteesi aina mukanasi, tavoitekortti.
 6. Pidä tavoitteesi kristallin kirkkaana mielessäsi, älä anna minkään ulkopuolisen tekijän häiritä matkaasi.
 7. Ongelmienkin keskellä jatka silti matkaasi. Epäonnistumiset ja sivuaskeleet kuuluvat matkallesi, oivalla tämä.
 8. Saavuta tavoitteesi, aseta seuraava tavoite.

Toimiiko kaavani? Olen saavuttanut tavoitteitani tämän kehittämäni kaavan ansiosta jo useita kymmeniä kertoja, tiedän, että SE toimii. Samalla periaatteella sen tekevät myös kaikkein menestyneimmät ihmiset Suomessa ja ympäri maailmaa. Mistäkö tämän tiedän? Olen kysynyt henkilökohtaisesti. Ei ole siis olemassa mitään salaisuutta, jos on sen tiedät nyt Sinäkin 😉 

”MENESTYMINEN ON ARVOKKAAN TAVOITTEEN ASTEITTAISTA SAAVUTTAMISTA”

Marko Kaarto, liikunta- ja terveystieteiden maisteri

Kouluttaja ja puhuja

http://www.markokaarto.fi

8 ajatusta artikkelista “Kehitä itsellesi menestyjän itseluottamus ja tee mitä haluat!

 1. Moi! Mainiota, tämä tekstisi olisi hyvä osua mahdollisimman monen suomalaisen silmiin – paljon tuttua ja koettua, mutta hyvin summattuna kertauksen arvoinen, kiitos ja hyvää, menestyksekästä jatkoa kirjoittajalle!

 2. Loistava teksti!!

  On hienoa lukea tekstia, joka on pitkalle mietitty ja kaikki taytta asiaa.

  Kiitos.

  -Johanna

 3. Heippa Heidi ja Johanna,

  Kiitos kommenteista. Olen itsekin Markon ajatusten ihailija ja iloinen siitä, että hän jakaa ajatuksiaan niin auliisti ihmisille täällä verkossa. Tätä osaamista todella tarvitaan!

  Markolla on Facebookissa erinomainen ryhmä: ”Haluan kasvaa ja kehittyä” – suosittelen liittymistä!

 4. Vow!Herra Kaarrolla on kyllä aivan oikeanlainen asenne mitä soisi myös monille muille.

  Itsetunto ja luottamus omiin kykyihin ei ole meille kaikille kuitenkaan niin helppoa omaksua, itse olen oman itsetuntoni ja itseluottamukseni kanssa käynyt kyllä melko kovan koulun, mutta kuten joku osuvasti muistuttaa, niin ”lopussa kiitos seisoo”

  Toisin sanoen erehdysten ja kokemusten kautta olen päässyt siihen missä tällä hetkellä olen ja voin teille vannoa, että itsetuntoni/-luottamukseni on kyllä lujaa tekoa tällä hetkellä:)

  Terveiset Markolle, että sinunlaisia vahvalla itsetunnolla olevia menestyjiä maamme kaipaa lisää:)

  • Winkler,

   Terveiset Markolle menevät varmasti perille!

   Itsetuntokin taitaa olla oppimisen tulos. Aina sitä oppii jotain itsestään, jonka seurauksena tulee yhä paremmin itsensä kanssa toimeen 🙂

 5. Hienoja Ajatuksia!

  Laittoi taas ajatusmaailman liikkeelle.

  Innostavaa ja niin totta!

 6. Päivitysilmoitus: Voittajan valinta « Renessanssinaisen maailmankirja

 7. Marko Kaarlo (lähde edellinen teksti) esittää, että ihmisen pelot ovat sosiaalisen hylkäämisen pelko (kritiikin pelko), fyysisen toimintakyvyn menettämisen pelko (sairastumisen pelko), menettämisen pelko (nykyisten etujen poistuminen; esim. rakkaus), köyhyys, vanhuus ja kuolema.

  Joku on esittänyt elämän peruskysymykseksi sen, että ”mitä tekisit, ellet pelkäisi?” Ehkä ihmisen kyky elää itsensä on kyky nähdä se, että pelkojen syyt eivät koskaan poistu, ja edelleen tästä, jättää pelot huomioimatta, ja tehdä kaikki se, jota tekisi ”jos ei pelkäisi”.

  Esim. haluat juosta maratonin, mutta ystäväsi eivät usko sinun pystyvän siihen (sosiaalisen hylkäämisen pelko), juoksuharjoittelu voi aiheuttaa rasitusvammoja (vammapelko), menettämisen pelko (menetät kiinnostavat TV-ohjelmat), et säästä asuntoa, koska rahasi menevät juoksukenkiin. Elimistön vanhenemista ja kuolemaa ei voi välttää mitenkään, joten ne on vain hyväksyttävä.

  ”Meillä ei ole muuta pelättävää kuin pelko itse”, on todennut Winston Churchill (engl. valtiomies 1874-1965). Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia.

  Ystävällisin terveisn
  Paidaton juoksija oulu
  (muut tekevät mitä osaavat, minä teen, mitä tahdon)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s