Mallioppimista?

Helsingin Sanomissa v. 1990 julkaistu kirjoitus. Tuohon aikaan syntyivät juuret kirjalleni ”Voittava Kierre”, jonka tarkoitus on auttaa ihmisiä luomaan oma, yksilöllinen oppimissysteemi.

HS – Mielipide – 10.12.1990 – 1354 merkkiä – 1. painos

Johtamistaitoa ei opita mallin avulla

Tulosjohtamisesta on esitetty kritiikkiä tällä sivulla. Vihdoinkin.

Kritiikkiä kaivattaisiin myös muista, lähinnä johtamis- ja myyntitaitojärjestelmistä. Ne perustuvat ajatukseen, että ihmisen tulisi omaksua jokin valmis malli, jonka mukaan toimitaan.

Tässä ote erään oppilaani vastauksesta kysymykseen, jossa tiedusteltiin johtamiskoulutuksen ongelmia: ”. . . työssä huomaa selvästi, milloin johtajat ovat olleet esimiestaidon kurssilla. Pari viikkoa kaikki käyttäytyvät kuten kurssilla opetetaan ja sen jälkeen vanha autoritaarinen tyyli tulee taas esiin . . .”

Näinhän se on. Jokainen meistä haluaisi muuttua paremmaksi ihmiseksi ja työntekijäksi. Muuttuminen vain ei onnistu mallien ja kaavojen pänttäämisellä ulkolukuna. ”Hyvää” toimintamallia sovelletaan juuri sen ”pari viikkoa”, jonka jälkeen oma persoona taas työntää kaavat syrjään.

Vaihtoehtoja on. Tarvitaan vain uskallusta ja rohkeutta toteuttaa oman itsensä kehittämistä persoonallisesti, omat vahvuudet tuntien ja itseensä luottaen.

CRISTINA ANDERSSON

Kouluttaja

Virrat

3 ajatusta artikkelista “Mallioppimista?

  1. Hei Cristina,
    Jos ihmisellä ei ole synnynnäistä ”improvisaation” lahjaa, kuuntelemisen, neuvomisen, ja jos on satavarma asiastaan jne. kuten mm. näyttelijöillä yleensäkin, veikkaan huonoa menestystä työuralla, johtamisessa jne. Luovuutta tarvitsemme jokainen jo arkipäiväisessä elämässä, saatikka työssämme! olkoon työ, mitä tahansa, koska se AINA tehdään toiselle, vaikka olisikin oma yritys jne.

  2. Näin se on Pentti! Ja luovuutta tarvitaan myös siinä, kun opettaa toiselle asioita – toisen ihmisen ainutlaatuisuuden tajuamisen kautta syntynyttä luovuutta oivaltaa, mikä auttaa juuri tuota ihmistä oppimaan ja kehittymään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s