Miksi pitää opetella voittamaan?

On hienoa kun aamu alkaa aivosolut herättävällä puhelinsoitolla. Tuttu yrittäjä soittaa ja kertoo lukeneensa kirjani. Hän piti ajatuksiani mielenkiintoisina ja kirjaa hyvin kirjoitettuna. Kiitteli kovasti myös tapaa millä käsittelen oppimista

Sitten hän kysyi: ”Miksi pitäisi opetella voittamaan? Onko se tosiaan tärkeää? Kyllähän sen pitäisi riittää, että kehittyy erinomaiseksi siinä mitä tekee?”

Lupasin miettiä vastausta hetken ja palata asiaan tässä blogissa. Että Pekka hyvä – vastaukseni on tässä:

Voittamista pitää opetella siksi, että aivot, kognitiivinen systeemi ja keho voivat toimia ainoastaan sen tiedon pohjalta mikä niille on syötetty. Jos systeemiin syötetään tietoa ainoastaan siitä miten suoritus tehdään niin silloin siellä on vain se tieto. Ja vaikka kuinka tuota tietoa laadullisesti ja määrällisesti kehitettäisiin niin siellä on kuitenkin vain tieto suorituksesta.

Kun halutaan voittaa täytyy systeemiin syöttää myös tietoa siitä miten suorituksen avulla voitetaan. Sinne on syötettävä arvojärjestelmä, jonka puitteissa voittaminen tuntuu itselle oikealta. Sinne on syötettävä ajatuksia ja vaihtoehtoja miten toimitaan, jos voittaminen tuntuu karkaavan käsistä tai jos se tuntuu liian itsestään selvältä ja väärä hyvänolon tunne vie fokuksen voittamiselta. Systeemiin on koodattava uskomukset, jotka edistävät voittamista. Lisäksi systeemi on opetettava käsittelemään energiaa siten, että se on yhteensopiva tehtävän kanssa ja että se kohdentuu oikein tehtävän eri vaiheissa ja tilanteissa.

Siksi pitää opetella voittamaan. Että suorituksen ilon lisäksi pääsee kokemaan todellista voittamisen riemua ja tuntemaan syvää onnellisuutta oman ainutlaatuisuuden lahjasta.

ps. Nyt kun joku kuitenkin ajattelee, että kyllä yhdessä tekeminen ja jakaminen on tärkeämpää kuin voittaminen niin haluan muistuttaa, että voittamisen hedelmät putoavat aina yhteiseen koriin. Siksi meidän on tärkeää kannustaa toisiamme puhkeamaan oman osaamisemme väriloistoon.  Katso video niin ymmärrät mistä puhun!

5 ajatusta artikkelista “Miksi pitää opetella voittamaan?

 1. Tarkoitat tässä positiivisen yhteityön kantamaa hedelmää, josta seuraa intersubjektiivinen etu.
  Hyvä, kun mietit asiaa ja vastasit sen jälkeen !!

  Olen sivullanne ja katson, miten tuemme toistemme työtä ihmiskunnan yksilöiden ymmärryksen avaamisen suhteen.

  Parhain terveisin Ile’* – Juudaan Leijona
  TAIVAS ORGANISAATIOT

 2. Tervehdys Ile,

  Kiva kun tulit käymään täällä blogissa ja toit leijonaenergiaa mukanasi.

  Kyllä, ilman positiivista yhteistyötä mitään hyvää ei saada aikaiseksi. Positiivisen yhteistyön taustalla on yksilön halukkuus antaa osaamisensa ja voittamisvoimansa yhteisen palvelemiseen.

  Tsemppiä ja pistäydyhän uudelleenkin!

 3. Jop Chrisse hyvä, tämä aihe jos mikä puhuttaa meitä. Voittaminen tuntuu olevan suurimmalle osalle suomalaisia voittamaton este, varsinkin (huippu)urheilun puolella voittaminen tuntuu olevan niin vaikeaa ja varsinkin kun valmistaututaan arvokishoihin, on urheilijoimme tavoitteet erittäin alhaalla, tottakai pitää muistaa realiteetit ja sen hetkinen oma kunto,mutta eikö arvokisoja varten nimenomaan harjoitella siten, että se huippukunto on juuri silloin tikissään ja voidaan hyvällä mielellä kilpailla niistä himoituista mitaleista/palkinnoista. Valmennuksessamme pitäisi jo junioreille korostaa voittamista ja tunnetta siitä miltä tuntuu voittaa joku toinen, varsinkin palloilulajit ovat meillä paria poikkeusta lukuunottamatta erittäin ankeita katsella. Jalkapallossa olemme hävinneet monta kertaa aivan loppumetreillä, koska usko voittamiseen on hiipunut mieliimme liian aikaisin eikä ole muistettu että pelimkestää niin kauan kuin erotuomari viheltää viimeisen kerran.
  Eli siirtykäämme siis adHocista WinHociin, tosin myöskin kunniallinen häviäminen on opittava ja kunnioitetttava asia.

  Jälleen kerran Chrisse hyvä loistavaa tekstiä sinulta ja pahoitteluni etten ole
  aikaisemmin ehtinyt kommentoidaa näitä loistavia ”voittamiseen liittyviä aiheita”.

  Masa joka ylpeänä suomalaisena levittää sanaa kauniista maastamme Twitterissä RealWinklerinä-:)

 4. Aika jota elämme, on mitä merkittävin ja suotuisin, toteuttaa oikeita päätöksiä. Tällä tavalla olemme saaneet voiton kotiin, myös raja-asiaa silmälläpitäen, molempien osapuolten eduksi. Puhuttiin ylimenoajasta, jonka jälkeen, kansalaiset pakkoluovutetiulla alueilla, ovat tottuneet uskonnonvapauteen sekä vapaaseen markkinatalouteen.
  Suomen ja Venäjän maine sekä luottamus, kansainvälisesti katsoen kasvaa kaikkialla, kun alue- ja rajavalvonta siirretään, YK:n jäsenvaltioiden edellyttämälle, rauhaa taakavalle paikalleen.
  Mikään ei voisi paremmin maapallolla, mainostaa Suomea ja antaa luottetavaa kuvaa, myös kansaivälisesti toimivista yrityksistämme.
  Myös Venäläisiin suhtautuminen muuttuu positiivisemmaksi, eikä suurvaltaa pidetä pelottavana ”barbaarisiin keinoihin turvautuvana peikkona”, jota pitää pelätä.
  KUITENKIN VAIN TOIMIMALLA KANSAINVÄLISEN LAIN EDELLYTTÄMÄLLÄ TAVALLA, SAAVAT MAAMME, MUIDEN VALTIOIDEN SILMISSÄ, MYÖNTEISTÄ JULKISUUTTA.

  TAIVAS ORGANISAATIOT, lain, luomakunnan ja intersubjektiivisen edun valvoja, 05.02.2011.
  Ilkka V T Juutilainen – Juudaan Leijona – Jumalan Karitsa, molemmin puolin rajaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s