Voittajan valinta

From Zero to Hero

Maailmassa on yhä enemmän itsetehtyjä menestystarinoita. Ihmisiä, jotka ovat omin avuin, ilman organisaatioiden tukea ja kannustusta kohonneet tilaan, jonka he itse kokevat suureksi menestykseksi.

Usein nämä ihmiset ovat kokeneet monia tappioita elämässään. Konkursseja, sairauksia, köyhyyttä, yksinäisyyttä, masennusta. Sieltä he ovat nousseet, uudestaan ja uudestaan ja eräänä päivänä – koskettaneet tähteä!

Sanotaan, että nämä ihmiset ovat pelottomia ja uskaltavat ottaa riskejä. Kyllä, he ovat sitä. Mutta he eivät ole pelottomampia kuin kukaan muukaan, he pelkäävät, mutta toimivat silti. Heidän rohkeutensa on rohkeutta uskoa omaan itseensä ja omaan unelmaansa.

Sanotaan, että heillä on itseluottamusta. Kyllä, heillä on sitä. Mutta ei heillä ole enempää itseluottamusta kuin muillakaan ihmisillä, he kasvattavat omaa voimaansa ottamalla vastuun omasta itsestään, elämästään, teoistaan ja niiden seurauksista.

Vastuu

Voittajan tärkein ominaisuus on vastuu omasta itsestä. Omavastuisuus. Ymmärrys siitä, että se mitä minä teen on minun valintani ja tulokset ovat seurausta siitä. Vain tämän oivaltamisesta voi syntyä sellaista menestystä, joka lopulta johtaa siihen ainutlaatuiseen voittoon, joka sytyttää riemunliekit rinnassa. Vain tämän oivaltamisesta syntyy voittava kierre, jossa onnistumiset seuraavat toistaan.

On helppo tunnistaa vastuun puute itsessä. Kysymällä miksi – miksi tilanteeni on epätoivottava? Jos vastaus on mikä tahansa muu kuin ”omien valintojeni seurausta” niin askeleet kulkevat vastuun pakoilemisen tiellä. Tiedän tietysti, että sairaus tai monet muut elämän katastrofit eivät ole omien valintojen seurausta, mutta omaa valintaa on se, miten siihen suhtautuu ja minkälaista mielentilaa pitää yllä. Goethe sanoo ”yhden asian tiedän elämästä, se jatkuu”. Koska elämä kuitenkin jatkuu, niin sitä kannattaa jatkaa hyvällä mielellä.

Miten ottaa vastuu?

Ensimmäinen askel on päätös. Päätä, että on loppuelämäsi ensimmäinen päivä ja tänä päivänä, juuri nyt otan vastuun itsestäni ja elämästäni.

Sitten: Älä valita. Älä selitä. Älä keksi tekosyitä

Jos olet päättänyt edetä kohti tavoitteitasi (lue Marko Kaarron erinomainen kirjoitus) tee asioita, jotka edistävät tavoitteittesi saavuttamista ja jotka olet päättänyt tehdä. Tee vain! Älä mieti miksi tai miksi et tekisi. Tartu puhelimeen, pistä lenkkarit jalkaan, harjoittele, opettele! Tee ja nauti!

Mitä enemmän otat vastuuta itsestäsi ja elämästäsi sitä enemmän itseluottamuksesi kasvaa. Sitä varmempana kohtaat toiset ihmiset ja sitä enemmän huomaat heidänkin kunnioittavan sinua. Aito vastuullisuus ja itseluottamus ei ole pullistelua eikä toisten huomiotta jättämistä. Päinvastoin – sellaisella ihmisellä on varaa antaa tilaa toisillekin.

Ralf Waldo Emerson on sanonut, että suuruus on sitä, että tulee väärin ymmärretyksi. Usein vastuunottaminen omasta itsestään johdattaa omille ja jopa omalaatuisille poluille. Saattaa olla, että muiden on vaikea sitä ymmärtää ja tunnet halua palata tielle, jossa ihmisten hyväksyntä ja ymmärrys loi mukavuustilan, jossa saatoit kokea olevasi osa jotain suurempaa porukkaa – välillä ihmettelit tyhjyyttä sisälläsi ja syytit itseäsi erimielisyyksistä. Älä mene enää sinne. Hymyile heille, mutta älä enää kulje heidän kanssaan. Sinun tiesi on voittajan tie, sinun oma tiesi. Siltä tieltä löydät ne ihmiset, jotka aidosti ja oikeasti ovat hengenheimolaisiasi.

Haluan tähän lopuksi jakaa kirjani ”Voittava kierre” aloitusrunon Emily Dickinsonilta (käännös allekirjoittaneen):

Emme tuntea saata huippumme mittaa
ennen kuin käy kutsu nousemaan
ja silloin
uskollisna suunnitelmaan
voimme taivaisiin kurkottaa —

Ois sankaritarinamme tää
jokapäiväistä kertomaa
kun ei itse vääristäis kyynärää
peljäten kuninkuutensa voimaa —

PS: Tämä artikkeli perustuu suurelta osin viisauksille, joita olen oppinut Brian Tracylta. Hän puhuu paljon rahasta menestyksen merkkinä. Tiedän, että suomalaisiin tuo näkökulma ei välttämättä kovin hyvin uppoa enkä itsekään pidää rahaa tärkeimpänä merkkinä menestymisestä. Brian Tracyn opit sopivat kuitenkin muillekin elämän alueille, niille, jossa haluamme menestyksemme näkyvän.

Mainokset

12 ajatusta artikkelista “Voittajan valinta

 1. Päivitysilmoitus: Tweets that mention Voittajan valinta « Renessanssinaisen maailmankirja -- Topsy.com

 2. Erinomainen kirjoitus Christina. Itseäni kosketti eritoten huomio siitä, että oma tie tähtiin on todennäköisesti hyvinkin erilainen mihin ihmiset ympärilläsi ovat tottuneet. On todellakin suuri kiusaus palata takaisin hyväksynnän piiriin.

  Kiitos tästä sunnuntain piristyksestä!

  • Juuso,

   Hyvin sanottu tuo ”hyväksynnän piiri”. Brian Tracy sanoo, että hyväksynnän piirissä ei voi syntyä tuloksia, sillä ihmisen on saatava prosessoida asioita. Esimerkiksi myyntimies, joka saa kysymyksiä, vastamietteitä ja epäilyksiä myy paremmin kuin sellainen, joka ei koskaan kuule mitään vastakkaista. Miksi? Juuri siksi, että asiakkaat ottavat hänet vakavasti ja haluavat prosessoida päätöstään.

   Meidän pitäisikin hyväksynnän piirin sijaan/lisäksi oppia rakastamaan rakentamisen piiriä – siellä väännetään ja sovitellaan – ja kehitellään!

 3. Cristina,

  jälleen mukaansatempaava kirjoitus! Näitä lisää ja Suomi nousuun. Näin pienelle kansalle on maailmassa voittamisen tilaa!

  Vesa

  • Vesa,

   Kyllä, ehdottomasti on tilaa. Ajattelepa rakasta naapuriamme Ruotsia, joka myös on pieni kansa. Silti he ovat pystyneet luomaan mielikuvan suurvallasta. Miten? He eivät niinkään mieti maabrändiä tai sellaista. He rakentavat asioihin syvän ruotsalaisen merkityksen – ajattele vaikkapa Ikeaa ja ruotsalaisia lihapullia! Niin ja tietysti, ruotsalaisilla on vinnarskalle – sitä meillä ei ole.

 4. Hei Cristina!
  Hieno kirjoitus sinulta, kiitos!
  Omavastuisuus osui ja upposi. Ja kylläpä Goethe on osannut tässäkin asiassa tiivistää oleellisen lyhyeen ja ytimekkääseen lauseeseen!
  Jollakin tapaa olen aina kokenut olevani osa sitä ”pienempää” porukkaa – ehkäpä juuri siksi, että olen tottunut tarttumaan asiaan kuin asiaan ja tekemään sille jotakin – haasteiden edessä on aina se tunne, että tästä mennään eteenpän – oli lopputulema mikä tahansa, todentotta, elämä jatkuu! Aina ratkaisumallini eivät ole ”suurta” joukkoa miellyttäneet, päin vastoin, joskus hyvinkin pientä, mutta…
  Mukavaa elokuun alkua!
  Heidi

 5. Paljon hyviä ajatuksia jokaiselle mietittävääksi.
  raha ei todellakaan ole se mikä ratkaisee, se vain on välttämätön.

 6. Heidi,

  Sinä oletkin oikea action-lady! Kiitos kun poikkesit blogissa!

  Maria,

  Näinhän se on ja usein se välttämätön saa unohtamaan sen mikä on sitä hienoa elämässä.

 7. Hyvää settiä! Haluisin suositella sulle Rick Warrenin kirjaa ”Purpose Driven Life”, ellet ole kovin allerginen amerikkalaiselle konservatiivikristillisyydelle. 🙂 Samoja asioita ”eri kielellä”, mutta voisi antaa joitain uusiakin oivalluksia.

 8. Terve Past0ri!

  Kiitos kommentista. Kirja ja kirjailija ovat tuttuja ja kovin ristiriitaisia. Välillä tulee allergisia reaktioita 🙂

  Perussanoman kanssa olen kyllä yhtämieltä!

   • Warren on lieventänyt monia näkemyksiään samalla kun on kohonnut suosiossa. Mutta edelleen jotkut hänen syntikäsityksensä kuten aborttiin ja homouteen liittyvät mielipiteet ovat sellaisia, joista en voi olla samaa mieltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s