Rahalla saavuttaa menestystä mutta ei voittamista

Yritän joka päivä löytää jonkun uuden ajatuksen, mikä voisi auttaa ihmisiä ja yrityksiä elämään parempaa elämää ja tekemään parempaa bisnestä.

Tänään osuin sosiaalisen median jättivarikolla raiteille, joilla sain tutustua amerikkalaisen jalkapallovalmentaja Lou Holtzin ajatteluun. Alla on video, josta mieleeni jäivät päällimmäisinä sanat: ”you cannot pay people to win”, ihmisiä ei saa voittamaan maksamalla.

Voittaminen on seurausta intohimosta valmistaa itselleen voittava suoritus ja intohimosta antaa tämä suoritus universumin käyttöön ihmisten iloksi ja innostajaksi. Kun lääkäri intohimoisesti tutkii ja kehittää uudenlaista parannuskeinoa ja lopulta näkee parantuneen potilaan hymyn, niin hän tietää voittaneensa. Lääkärille maksetaan työstä, mutta intohimo perehtyä yksityiskohtaisesti, syvällisesti ja tarmokkaasti potilaan ongelmaan ja parannuskeinoon syntyy vain omasta voimakkaasta tahdosta luoda uutta, ainutlaatuista ja voittavaa.

Usein menestys tuottaa pönöttäviä rakenteita. Uskotaan, että jatkuva menestys syntyy kehitetyn infrastruktuurin ylläpitämisestä. Näin ei ole. Jäykät rakenteet ja mahdollisimman muuttumattomina pidettävät systeemit vain nakertavat menestyksen mahdollisuuksia.

Eräässä urheilujoukkueessa haluttiin tehdä kaikki mahdollinen urheilijoiden hyväksi, jotta he vain pystyisivät keskittymään itse urheiluun. Koska rahaa oli toimitettiin urheilijoille myös pieniä palveluksia, sellaisia, jotka heidän oikeastaan olisi pitänyt tehdä itse. Kuten, että seuran koordinaattori haki puuttuvan atk-johdon ja kävi asentamassa sen urheilijan kotona. Intohimo ei toteudu siten, että joku muu poistaa kaikki esteet sen ympäriltä. Se toteutuu murtamalla muureja, esteitä ylittämällä ja ongelmia ratkaisemalla. Intohimo kasvaa vastuksista ja haasteista. Intohimo ei asu mukavuusalueella. Kyseinen urheiluseura vajosi keskikastiin, josta sen näyttää olevan vaikea nousta ylös.

Voittamiseen liittyy vaikea dilemma. Kumpi on tärkeämpi prosessi vai voittaminen. Vai ihminen?

Lou Holz vastaa: ihminen on tärkein, voittaminen ei koskaan ole ihmistä tärkeämpi. Se on siinä. Jos voittamisen pakko ylittää inhimillisyyden, silloin ei enää ole voittamista, sillä voittaminen syntyy ilosta ja vapaudesta – ei puskemisesta eikä pakosta, vaikka prosessiin saattaa joskus kuulua kipua, kun pitää ylittää itsensä ja mennä epämukavuusalueelle.

Entä kumpi on tärkeämpi, prosessi vai voittaminen. Molempi tärkeämpi. Voittava soturi aloittaa voittamisesta sanoo Sun Tzu, häviävä soturi aloittaa taistelun ja yrittää kamppailla itsensä voittoon. Jos prosessiin ei istuteta voittamista, ei voittoa tule silloin, kun sitä haetaan. Voittava suoritus syntyy automaatiotilassa, jossa toimii vain se mikä systeemiin on koodattu.

Lou Holz puhuu yhdessä tekemisestä. Voittamisen hedelmät putoavat yhteiseen koriin. Ilo on yhteinen ja tappion pettymys on helpompi kestää kun sen jakaa toisten kanssa.

Lou Holzin ajatuksia voittamisesta:

Rahalla ei saa ihmisiä intohimoisiksi eikä voittamaan. Voittaminen tulee siitä, että arvostat ja kunnioitat ihmisiä, heidän pyrkimyksiään,  panostaan ja saavutuksiaan. Et lakaise ongelmia ja haasteita pois, mutta kannustat ja tuet niiden ratkaisuissa – ja juhlit voittoja heidän kanssaan.

3 ajatusta artikkelista “Rahalla saavuttaa menestystä mutta ei voittamista

 1. Eipä voi kuin jälleen todeta, että mistä kummasta sinä Christina löydät nämä aivan mahtavat aiheet?
  Kyllähän Lou Holzin sanat ovat jokainen asiaa, ihminen on se tärkein aina vaikka rahalla on suuri merkitys, mutta jos ei ihmiserllä ole sitä oikeaa asennetta ja tunteen paloa ko. asiaan, niin ei siinä kyllä rahakaan auta vaikkakin se oikeassa suhteessa avittaa oikeaan asenteeseen.
  Voittamine lisää voittamisen halua ja myöskin tuottaa voittoja enemmän!
  Toivottavasti meidän Huuhkajat myös lähtevät uuteen nousuun,koska syyskausi päätettiin kuitenkin aivan loistavaan palloralliin ja ennen kaikkea siihen kauan kaivattuun voittoon. Ei ole muuta tietä kuin jatkaa samalla linjalla,jos halutaan lisää voittoja, oli vastassa sitten kuka tahansa!

 2. Kiitos kommentista!

  Aiheet löytyvät, kun minulla on intohimo löytää niitä tai siis – intohimo löytää sellaista joka auttaisi ihmisiä ja tuottaisi heille iloa. Se on ollut ammatillinen missioni vuoden 1987 eikä ole vaihtunut, mutta kasvanut ja jalostunut. Toivon, että saan tehdä tätä työtä 90 vuotiaaksi saakka.

 3. Heh heh oikeasti toi on heino tavoite ja totuuden nimissä sanottava, että kyllä sinä ne oikeat aiheet jostain aina löydät, varsinkin ne jotka kiinnostavat suurta yleisöä, kuten allekirjoittanutta. Pitää löytää vaintarpeeksi aikaa ja sopiva ajankohta näitten vastaamiseen winkl:)

  Hyvää työtä ja toivotaan, että unelmasi toteutuu vielä ystäväni:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s