Voittamisvalmennus Osa 9: Onnistuminen, virheet ja voittaminen

Joskus virhe voi olla ratkaiseva este voittamiselle. Esimerkiksi ainutlaatuisessa finaalissa, unelmatyöpaikkaa hakiessa tai sisäänpääsykokeissa. Valmentautuminen voittamiseen tarkoittaa oman itsen valmistamista siten, että voittamistapahtuman aikana kaikki systeemit ohjautuvat automaattisesti kohti voittamista. Virheen tai takaiskun jälkeen jatkosuunnitelma on automaattisesti valmis – tällä tavalla noustaan uudelleen voiton tielle. Myös onnistuminen voittamistapahtuman aikana on merkki – voittaja tietää miten voittajan peli pelataan.

Mutta olisi suuri virhe liittää virheet ja onnistumiset voittamiseen ja häviämiseen. Suurin työ matkalla voittoon tehdään valmentautumisprosessissa, jossa virheitä ja onnistumisia tulee eteen päivittäin, tunneittain. Kaikki virheet ja onnistumiset ovat tärkeitä elementtejä voittavassa oppimisprosessissa.

Kävin aikoinaan innokkaasti kesäkursseilla opiskelemassa laulua. Seitsemänä kesänä opiskelin Joutsenossa laulupedagogi Jorma Elorinteen valmennuksessa. Opettelin kokonaisvaltaista äänen käyttöä ja yritin kasvattaa uskallusta heittäytyä laulun ihmeelliseen maailmaan.

Tuolloin en ollut valmis, en laulamaan enkä heittäytymään. Suurin virhe, jonka tein oli se, että kuvittelin, että minun on osattava laulaa täydellisesti kurssille tullessani. Kun ensimmäisen päivän aikana paljastui, että en ollutkaan täydellinen ja laulunikin oli lähempänä kamalaa kuin kaunista, niin itsetuntoni koki aikamoisia kolauksia ja loppuaika kurssilla meni enemmän selviytymiseen kuin oppimiseen.

Elin harhauskossa, että minun pitäisi olla voittaja vaikka en ollut edes päässyt pelaamaan.

Joutsenon kesäkurssien aikaan en ollut vielä kirjoittanut Voittava kierre -kirjaa, mutta on ilmiselvää, että sain tärkeitä oppeja kirjaa varten noina kuumina kesinä, jolloin hiki virtasi – välillä ponnistelusta, välillä häpeästä.

Voittamista kuvaa parhaiten sitaatti, jota olen toistanut usein:

Voittava soturi voittaa ensin ja käy sitten taisteluun, kun taas häviävä soturi käy taisteluun ja yrittää kamppailla tiensä voittoon. (Sun Tzu)

Voittava soturi on oppinut hyvän ja voittavan fiiliksen valmistamisen muiden taitojen ohella. Voittava soturi tietää, että kun taisteluväsymys on tullut ja vähenevistä voimista on kaivettava ne ratkaisevat ponnistukset niin silloin fiilis ratkaisee. Silloin tunne voittaa tekniikan.

Voittamisen opettelu on sitä, että osaa virheiden kohdalla hakea uudelleen hyvän fiiliksen harjoitteluun. Että oppii iloitsemaan epäonnistumisista kieltämättä itseltään pettymyksen kohtaamista. Mielen vireyden kääntäminen on yksi tärkeimpiä taitoja silloin, kun ollaan itse voittamistapahtuman keskellä – siitä saattaa olla koko lopputulos kiinni.

Voittamisen opetteluun kuuluu myös ilo onnistumisesta ja onnistumisen jälkeen valmius siirtyä uudelle tasolle, jossa on jälleen aloittelija ja joutuu alussa taapertamaan kehittyvin jaloin. Onnistumisessa saa levätä, mutta isot onnistumiset kannattaa hyödyntää laukaisualustoina osaamisen uusiin, huikeisiin, maisemiin – oman vision täyttymykseen.

Toisin sanoen: prosessissa virheet ja onnistumiset vuorottelevat ja kuuluvat luonnollisena ja tärkeänä osana oppimiseen ja valmentautumiseen. Ne valmistavat voittamaan, mutta eivät määrittele ”voittajuutta”. Voittamistapahtumassa, esimerkiksi pelissä, virheet ja onnistumiset ovat voittamisen automaattiohjauksen navigaatiopisteitä – harjoittelun tuloksena voittavien johtopäätösten pitäisi syntyä itsestään, flown ja momentumin sisällä.

Vielä pitää muistaa tärkeä asia. Voittaminen tai häviäminen ei määrittele ketään ihmisenä. Ihminen on ihminen, elämä on elämä. Voittamiset, häviämiset, onnistumiset ja virheet ovat osa suurta jatkumoa – tärkeintä on hyvä fiilis läsnäolosta, oppimisesta ja omana itsenä olemisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s