Väisty itsesi tieltä.

Lähden kohti kuntosalia iloisin mielin ja innokkaasti. Päätän kävellä runsaan kilometrin matkan. Ovea avatessa huomaan takin, joka kaipaa pesulaa. Nappaan takin kainaloon ja päätän poiketa pesulassa matkalla. Askel on kevyt ja fiilis hyvä – voisi sanoa, että flowssa mennään. Sitten tulen pesulan ovelle: suljettu torstaisin. Pettymys pysäyttää flown ja huomaan ajattelevani, että lähden takaisin kotiin, koska ei huvita jatkaa likainen takki käsipuolessa. Sitten saan itseni kiinni ja hylkään petturiajatuksen, joka on oman kehittymiseni tiellä. Jatkan matkaa salille. Pesulapettymys vaivaa vielä hetken, mutta häipyy nopeasti kun treeni alkaa.

Kukaan ei ole voittamisen esteenä niin paljon kuin ihminen itse. Voittavan momentumin voi pysäyttää minkälainen ajatus tahansa ja juuri sillä ratkaisevalla hetkellä. Hassua on, että myös ”oikea” ajatus voi pysäyttää flown ja estää tilanteen voittamisen. Esimerkiksi jääkiekkoilija saattaa olla hyvässä maalintekopaikassa ja oikeassa flow-fiiliksessä. Yhtäkkiä mieleen nousee oikea ajatus: ”älä mieti vaan lauo kohti maalia”…. ja silloin flow pysähtyy ja aikaa ja fokusta hukkaantuu juuri sen verran, että tilanne on muuttunut.

Mikä neuvoksi? Ainakin itselle ollut todella vaikea asia kehittyä pois itseni tieltä. Kurjimpia hetkiä ovat olleet ne, kun laulaessa tai tärkeää puhetta pitäessä joku häiritsevä ajatus nousee mieleen ja aiheuttaa katkoksia flowtilassa ja rikkoo momentumin.

Muutama neuvo:

  1. Opettele olemaan paras itsesi ja tee kaikki tärkeät asiat siinä tilassa. Mitä useammin vaihdat parhaan itsesi moodiin sitä helpommin se tapahtuu. Jos voittamistilanteesi katkeaa, tämä auttaa parhaiten pääsemään takaisin zonelle, flow-alueelle. Vaatii harjoittelua, mutta tulokset ovat erinomaisia.
  2. Ole välittämättä ajatuksistasi. Erityisesti ennen voittamistilannetta/suoritusta sano itsellesi, vaikka ääneen: jätän ajatukseni rauhaan, jos niitä tulee ne saavat mennä ohi omia aikojaan, en pysähdy niihin! Tämäkin vaatii harjoittelua, sillä olemme niin tottuneet pysähtymään ajatuksiimme.
  3. Löydä hyvän fiiliksen piste – The Winning Mind Point. Vähän sama kuin no: 1 mutta vielä fokusoituneempi. Löydä itsestäsi ”happy place”, jonne opettelet palaamaan nopeasti.
  4. Kroppa ja kognitio on tottunut menemään eteenpäin. Meditaatio on hyvä tapa opetella ajatusten pysäyttämistä. Olen itse harrastanut meditaatiota parikymmentä vuotta, mutta vieläkin on opittavaa. Kannattaa muistaa, että jokainen hiljentymiseen käytetty hetki palvelee sitä hetkeä, jolloin voittava ratkaisu tulee käsille.

Usko itseesi ja omaan potentiaaliisi voittaa enemmän kuin katkaiseviin ajatuksiin. Pesula, ostoslista, hyvä neuvo – kaikkiin ennättää kyllä palata. Kokoa energiasi, aseta sille rajat, joiden yli hämmentävät petturiajatukset eivät pääse. Voittava kierre kirjassa siteeraan kuuluisaa golfin pelaajaa Jack Nicklausia, joka puhui voittajan litranmitasta. Pelin aikana vain mentaalinen litranmitta on käytössä, muu saa odottaa.

”Virratkoon tekemiseni minusta kuin joki, ilman pakkoa, ilman pidäkkeitä, kuten lapsilla.” – Rilke

The Winning Helix on huipputarjouksessa. Nyt kannattaa alkaa tehostaa oppimisprosessia ja opetella voittamaan!

Yksi ajatus artikkelista “Väisty itsesi tieltä.

  1. Flow on hyvä ilmaus sille kun jokin juttu on menemässä aivan nappiin, mutta joskus jokin pieni asia saattaa tulla mieleen ja häiritsee keskittymistä juuri sillä hetkellä. Eli toit erittäin tärkeän pointin esiin, keskittyminen itseensä ja tekemiseensä on sillä hetkellä tärkeintä.
    Itselläni hyvä keino on huumorin viljely ja ajattelemalla asioita positiivisesti ja kuten vanha klisee kuuluu, asialla on aina toinen puoli.
    Kiitos Cristina taas hyvästä aiheesta ja oikein hyvää voittavaa syksyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s