Voittamisvalmennus osa 8: Voittamisen osuus valmennuksessa

Yksi useimmin kysytty kysymys on: miten paljon voittamista pitäisi painottaa valmennuksessa?

Paras vastaus siihen on: ei ollenkaan. Voittamista ei pidä painottaa, mutta voittamista pitää opettaa ja siihen pitää valmentaa – tai paremmin sanoen: auttaa oppimaan ja tukea voittavaa valmentautumista.

Nythän tilanne on usein toisenlainen; voittamista ei käsitellä lainkaan, sitä ei opetella, sen seurauksia ei pohdita eikä valmentauduta voittamaan. Sen sijaan voittamista aletaan painottaa siinä vaiheessa kun kilpailu tai voittamiseen tähtäävä tilanne alkaa lähestyä – siihen saakka voittaminen ei ole tärkeää.

Voittamista ei pidä painottaa, vaan pitää voittamistaitoja osana valmennusta aivan samalla tavalla kuin fyysisiä ja mentaalisiakin taitoja.

On epäoikeudenmukaista unohtaa voittaminen valmennuksesta ja kuitenkin odottaa voittoja. Se on kuin heittäisi ihmisen mereen vailla kyvykkyyttä uida rantaan saakka.

Olipa laji mikä tahansa on valmennuksen keskiössä rakkaus itse lajiin ja tekemiseen sekä niihin liittyvien taitojen kehittäminen. Voittamisvalmennuksessa asioita katsotaan myös voittamisen kautta: miten käytän osaamistani siten, että tulokseni ovat voittavia?

Voittamiseen kuuluu aloitteellisuus. Voittamisvalmennuksessa opetellaan WinHoc toiminta AdHoc:n sijaan. Opetellaan tekemään voittavia aloitteita ja luomaan voittavia tilanteita, eli tilanteita, jotka palvelevat parhaiten omien vahvuuksien hyödyntämistä.

”Voittamisen täytyy antaa vain tapahtua”, sanoi Antti Törmänen, yksi kirjani asiantuntijoista. Voittaminen on todellakin paradoksi – kun peli on päällä pelataan voitosta, mutta sitä ei painoteta silloinkaan. Voittamisen, aivan kuin muidenkin  taitojen, on oltava ”ohjelmoituna” kognitiiviseen systeemiin, jotta voi siirtyä automaatiotilaan ja antaa voittamisen tapahtua.

Voittaminen ei ole jatkuvaa huippusuorittamista vaan energian yhteensovittamista käsillä olevan tilanteen kanssa. Tämä tekee voittamisvalmennuksesta todella suuren haasteen. Voittaja on lopulta se, joka tämän haasteen ymmärtää, opettelee ja voittaa.

Voittamistaitoa voi kehittää lisäämällä silloin tällöin harjoitukseen voittamisen. Esimerkiksi pyytämällä voittamaan tilanne. On mielenkiintoista havaita miten energia kohoaa harjoituksessa uudelle tasolle. Voittaminen on ihmiselle luontaista, monia asioita tehdään tuloksen vuoksi siitä huolimatta, että matka on lopulta se tärkein.

Aiemmat kirjoitukset sarjassa:

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 2. energian mobilisointi

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 3. hyvä fiilis

Mitä onvoittamisvalmennus? Osa 4. voittamisvalmennus vs. mentaalivalmennus

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 5. Oppimisvalmennus

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 6. Harkittu harjoittelu

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 7 Odotukset ja valmistautuminen voittamiseen

4 ajatusta artikkelista “Voittamisvalmennus osa 8: Voittamisen osuus valmennuksessa

  1. Viktig insikt att man inte ska sträva efter att ha 100 i glaset hela tiden. Anpassa till situationen och dess krav. Prioritera och bara få saker undan. Bra text : )!

  2. Onko voittaminen julmaa ja raakaa, voiko voittaja oppia jotain voittamisesta ihmisenä ja hävinneestä. Miksi kulttuurissamme voittajia dissataan, ollaanvoittajille katkeria? Niin pitkään kun tällainen ajattelu on vallitseva, on vaikeaa haluta olla voittaja suomessa tai kansainvälinen suomalainen voittaja (vertaa: voiitajat ovat aina erilaisia).

    • Voittamisen pitäisi olla oman itsensä ja oman voimansa ainutlaatuista kokemista ei toisten epäinhimillistä alistamista. Hyvä voittaja ymmärtää, että hieno voitto tulee ainoastaan arvokkaan vastuksen voittamisesta.

      Kateus on ikävä tauti. Kannattaisi muistaa, että se minkä haluaa toisilta pois ei voi olla itselläänkään.

      Lopulta voittaminen on hyvän fiiliksen jalostamista korkeiden päämäärien saavuttamiseksi.

  3. Päivitysilmoitus: Toimitusjohtaja on uusi aikakauslehti johtajille » Voittamisvalmennus osa 8: Voittamisen osuus valmennuksessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s