Suuri muutos. Suuri valmennushaaste.

Minulla oli nuorena kolme urahaavetta; laulaja, näyttelijä ja autoinsinööri. Erilaisten sattumusten kautta ajauduin kuitenkin opiskelemaan viestintää ja yllättävän tilaisuuden myötä aikuiskasvatusta. Opettajasta tuli konsultti ja myöhemmin voittamisvalmentaja sekä myös kirjailija.

Outoa miten elämä kuljettaa. Mitä minusta ei tullut, kuitenkin tuli. Olen saanut laulaa niin paljon, että olen onnellinen laulamisestani. Enkä aio ikinä lopettaa, sillä tulen kokoajan paremmaksi laulajaksi, vaikka en olekaan ”ammattilaulaja”. Näyttelemistä olen opiskellut ja julkisen puhujan työ vaatiikin myös näyttelijän kykyjä.

Entä autoinsinööri? Rakastan hyviä ja kauniita autoja, mutta siihen se on jäänyt. Mutta elämällä on outo taipumus tehdä unelmista totta. BohoBusiness kirjan myötä elämääni astuivat robotit.

Aloimme dosentti Jari Kaivo-ojan kanssa tehdä tutkimusta robotisaation tilasta maailmalla vuosi sitten, huhtikuussa 2012. Hämmästyksemme oli suuri, kun tajusimme, että maailmalla mennään jo aivan muissa sfääreissä robotisaation osalta kuin Suomessa. Karrikoidusti voi sanoa, että täällä digitoidaan Kalevalaa samalla kun maailmalla iso tieto ja robotisaatio yhdessä pistävät tuulemaan. Nyt meillä on nähtävillä jonkunlainen 3D printtaus innostuksen alku. Mutta Philips puhuu Ambient Intelligencesta päästrategianaan…

Kriittisimmät kielet sanovat, että Suomi on kehityksessä 20 v. jäljessä. Itse olisin optimistisempi, mutta emme saa mitään väliä kurottua umpeen ellemme tartu toimeen. Ja nopeasti sittenkin, sillä koneetkin oppivat ja kommunikoivat keskenään.

Robotisaation merkityksen oivaltaminen vei minut myös Eurooppalaisen robottiviikon pariin. Huomasin, että viikko oli järjestetty jo useampaan kertaan ja mukana olivat muut Euroopan maat – ei Suomi. Aloin vaatia, että viikko pitää saada myös meille – ja niin kävikin. Nyt olen Eurooppalaisen robottiviikon Suomen koordinaattori.

Jotkut kutsuvat minua Rouva Robotiksi. Ihan okei. Jonkun on oltava edelläkävijä.

Mutta mitä voittamisvalmentajalla on tekemistä robottien kanssa? Lapsuuden haave tulla autoinsinööriksi ei oikein vakuuta teknologisen osaamisen pohjana.

Robotisaatio on ennen kaikkea valtaisa valmennushaaste. Kansainvälisen robottiyhdistyksen puheenjohtaja Shinsuke Sakakibara ennakoi, että niissä valtioissa, joissa on nerokas robottistrategia, työllisyys voi kasvaa seuraavat viisi vuotta. Näinhän onkin jo käynyt USA:ssa, jonne teollisuus palaa, kiitos robotisaation. Viiden vuoden jälkeen robotit alkavat viedä ihmisiltä työpaikkoja ja alamme lähestyä Martin Fordin visioiden toteutumista – 60 % maailman työväestöä uhkaa pysyvä työttömyys.

Ellemme tee jotain.

Nyt tarvitaan voittamisvalmennusta. Sitä, että ihmiset löytävät omat voittamisvalmiutensa ja -vahvuutensa. Että he oppivat hyödyntämään omaa ainutlaatuisuuttaan ja upeimpia taitojaan elämänsä rakentamiseen ja yhteisen maailmamme parantamiseen. Tarvitaan voittamisvalmennusta, jotta ihmiset ylittävät henkiset esteet tehdä yhteistyötä robottien kanssa ja rakentaa sellainen robotisaatioympäristö, joka on hyvä niin ihmiselle kuin robotille.

Nyt tarvitaan muutosagentteja ja voittamisvalmennusta. Olen iloinen, että Pohjoismaalainen Comvision, nuorten yrittäjien ohjelma, on ottanut The Winning Helix -kirjan omakseen. Voittava oppiminen on nyt tärkein taito, minkä ihminen voi itselleen kehittää.

Tiedon johtaja Matti Vesala kertoi, että kyseessä on suurin muutos sitten sähkön keksimisen. Big Datan myötä tiedon käsittely muuttuu räjähdyksenomaisesti ja robotit pistävät tuon tiedon käyttöön. Ihminen ei siihen yksin pystyisi – mutta ihminen voi olla olla luovien ja voittavien konseptien rakentaja.

Linkkejä:

BohoBusiness

Voittamisvalmennus. Kuusiosainen blogisarja alkaa tästä.

Oppivat koneet. Koneiden välinen kommunikaatio. Isoja asioita käynnissä.

Kansainvälinen robottijärjestö

European robotics week

Mitä on robotisaatio?

Comvision

Big Data

Nyt on aika voittavalle oppimiselle. Muutosvauhti on valtaisa.

Nyt on aika voittavalle oppimiselle. Muutosvauhti on valtaisa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s