Irtisanottu.

Torstai aamu. Toivoa täynnä. Aurinko paistaa ja ihana ruska täyttää sielun.

Mahtavan tiistaisen kirjajulkkarin  jälkeen ajattelin, että ottaisin tämän aamupäivän rennosti, kun ei ole kiire lähteä mihinkään. Kävisin ehkä nauttimassa syksyisen meren tuoksuista.

Kunhan keittäisin kahvit ensin – Löfbergin Lilaa, johon olen viime aikoina kovin tykästynyt.

Sitten soi puhelin. Ystäväni ja asiakkaani kertoi masentuneena, että 140 pitää irtisanoa ja YT:t koskettavat 160.

Toimin 90-luvun yrityskonsulttina ja nämä tarinat ovat enemmän kuin tuttuja. Nyt pulmana on, että alamäki on jatkunut jo neljä vuotta ja irtisanomisten, tuottavuuden laskun, vientikaupan hiljenemisen ja yhteiskunnan taloudellisten paineiden kasaantumisen aiheuttamalla lamalla on liian syvä kuoppa alla, että nousu voisi tapahtua nopeasti tai helposti. Semminkin kun odotettavissa ei ole yhtä suurta ongelman ratkaisijaa, joka työllistäisi kaikki hetkessä ja loisi vahvat siivet uudelle hyvinvoinnille.

Mitä evääksi näille ihmisille? Kyseli ystäväni ahdistuneena.

Mitä evääksi meille kaikille? Muutokset ovat järisyttävän suuria ja suuresta osasta meillä Suomessa ei ole hajuakaan, meidän on valmistauduttava kohtamaan se, joka näkyy vasta kajastuksena horisontissa, ilman että näemme sen tarkkaa muotoa.

Kolme (rakastan lukua kolme!) neuvoa annoin ystävälleni:

1.

Auta ihmisiä parantamaan kykyään voittaa. Filosofiana oma voitto – ei toisten häviäminen. Omien ainutlaatuisten kyvykkyyksien esille kaivaminen ja niiden rohkea kehittäminen ja esille tuominen tarjoaa yllättäviä mahdollisuuksia rakentaa uusi ja entistä parempi elämä vaikeuksien jälkeen. Esimerkiksi tästä blogista löytää paljon hyödyllistä oppia voittamisesta ja oman itsensä kehittämisestä.

2.

Tarjoa tilaisuuksia tutustua mihin maailma on menossa. Puhu siitä, miten mahdollisuuksia toimeliaisuuteen on runsain mitoin, kunhan on avoin mieli ja asenne, että haluaa löytää paikan, jossa haluaa olla avuksi omien ainutlaatuisten kykyjen kautta. Parasta mitä ystäväni voi tehdä on hankkia henkilökunnalle BohoBusiness kirjat – näin sanoin vaikka minulla on ”oma lehmä ojassa”;  BohoBusiness on kirjoitettu suurella sydämellä ja syvällisellä osaamisella auttamaan uusien polkujen löytämisessä ja mahdollisuuksien meren hahmottamisessa.

3.

Älä pyyhi ongelmia ja tilanteen vakavuutta maton alle, mutta pyri rakentamaan hyvää fiilistä olemalla läsnä ja kuuntelemalla. Ota palaute nöyrästi vastaan, mutta älä kasaa toisten apinoita harteillesi. Maailmassa ei mikään ole pysyvää – paitsi rakkaus. Gilla läget, niin kuin ruotsalaiset sanovat ja gå vidare – jatka matkaasi.

Toivottavasti nämä neuvot auttavat ystävääni ja kaikkia muitakin. Kirjoitan kirjoja ja tätä blogia siksi, että välitän aidosti ihmisistä ja siitä miten heidän elämässään käy. Olen itse kohdannut paljon vaikeuksia ja oppinut niistä ehkä jotain, josta voi ollä hyötyä toisillekin – hienoa, että on tämä digimaailma, jossa voimme tukea toisiamme!

BohoBusiness julkkarin keynote puhujan Hjallis Harkimon vene, jossa hän johti 14 henkisen miehistön purjehtien maailman ympäri. Ei mikään pieni johtamishaaste! Hjallis on tuttu myös opettavaisesta Diili -ohjelmasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s