V-sana: voittaminen

Alan saada tarpeekseni ihmisistä, jotka puhuvat huippusuoritusten ympäristöistä, prosessin noudattamisesta, systeemeistä, rakenteista, ohjelmista, aloitteista, työpajoista ja strategioista.

Pelin nimi on voittaminen – oho – no niin. Nyt sanoin sen.

Voittaminen, voittaminen, voittaminen. No niin, nyt sanoin sen jälleen.

Sehän tuntuikin loistavalta. Sanonkin sen vielä muutaman kerran. Voittaminen. Voittaminen. Voittaminen. Voittaminen.

Se tuntui niin hyvältä, että teen sen vielä kerran Voittaminen!! Voittaminen!!!! Voittaminen!!!!

V sana: Voittaminen.

On aika puhua voittamisesta:

Kaikki puhuvat “parhaansa tekemisestä” ja “todella kovaa yrittämisestä” ja “ei koskaan luovuttamisesta” ja “henkilökohtaisen, oman parhaan saavuttamisesta”.

Alkakaamme ajattelemaan voittamista, puhumaan voittamisesta ja tekemään valmennuksessa, valmistautumisessa ja kilpailussa asioita, jotka tekevät voittamisen yhtä varmaksi kuin yö seuraa päivää, koirat jahtaavat kissoja ja verojen maksaminen.

Voittaminen: tulla ensimmäiseksi. Olla paras. Olla kilpailua parempi. Olla johtaja.

Nämä asiat vaikuttavat todella hyviltä ja tavoittelemisen arvoisilta, mutta miksi niistä on niin vaikea puhua ja miksi niitä on niin vaikea löytää?

Koska ”voittamisesta” puhuminen pistää sinut ”tulilinjalle”.

Se tarkoittaa, että ilmaiset selkeästi, että tarkoituksesi on voittaa ja toiseksi tuleminen ei ole hyväksyttävää. Lauseen ”olen täällä voittaakseni” sanominen tarkoittaa, että olet sitoutunut niin, että vain kultamitali kelpaa.

Se on ehdotonta – se on lopullista – siinä ei ole mitään epäselvää: janoat olla ensimmäinen – you thirst to be first! Haluat pyrkiä kultaan ja jättää hopeat illallispöydän kattajalle.

Ja siksi se on niin pelottavaa.

Siinä ei ole peruutusvaihdetta, ei selityksiä, ei vaihtoehtoja – voittaa tai hävitä. Kun ilmoitat ”Aion voittaa” siinä ei ole tulkinnanvaraa, ei sekaannusta… voittaminen tarkoittaa voittamista.

On OKEI puhua vahvasta tahdosta päästä palkintopallille, tavoitella kultaa ja haluta voittaa… jos ja tämä on suuri jos, voittavia ajatuksiasi ja voittavia sanojasi tukevat voittavat tekosi.

Voittavat ajatukset:

Voittavat ajatukset – prosessi alkaa voittavilla ajatuksilla. Voittavat ajatukset ovat unelmia – kaikki unelmoivat. Ne ovat hetkiä, jolloin sielusi lentää, jolloin mielikuvituksesi lentää ja unelmoit suurien asioiden saavuttamisesta.

Ne ovat tuli – ne ovat inspiraatio suuriin asioihin, joita haluat ja aiot tehdä tulevaisuudessa. Monet haaveilevat voittamisesta. Monet osaavat jopa kuvitella ja visualisoida itsensä Olympiavoittajina kansainvälisen median edessä. Jotkut pystyvät jopa kuvittelemaan mitä he vastaavat kysymykseen: ”miltä nyt tuntuu”.

Voittamisajatukset eivät ole se juttu… juttu on ottaa seuraava askel ja sanoa (tarkoittaen sitä) voittavia sanoja.

Voittavat sanat:

Voittavat sanat – jos unelmasi ovat tuli  – voittamisen tien kipinä, silloin sanat – sinun voittavat sanasi – ovat polttoaine.

Kaikki puhuvat itselleen: se pieni ääni, joka sanoo “pystyn tähän” tai “ei tämä niin vaikeaa ole” tai “kestä nyt, kyllä tuska menee ohi”.

Voittaminen on oikean äänen antamista näille sanoille. Voittavien ajatusten sanominen ääneen, niiden kuuleminen, tekee niistä oikeita. Ääneen sanominen tuo unelmat unelmien ja mielikuvituksen maailmasta todelliseen maailmaan, missä sinä ja muut voivat ne kuulla.

Sanominen on yksi asia… seuraava suuri askel on muuttaa voittavat sanat voittaviksi teoiksi.

Voittavat teot:

Voittavat teot … teot ovat avain kaikkeen. Voittavia ajatuksia on helppo ajatella. Voittavia sanoja on helppo sanoa. Mutta voittavat teot…. ne edellyttävät jotain erilaista: ne vaativat energiasi, innostuksesi, sitoutumisesi ja vastuunottosi tehdä unelmista totta.

On helppo unelmoida ”Oi, toivoisin todella voittavani”.

On helppo sanoa: “Haluan todella voittaa”.

Mutta syy, miksi niin moni ei oikeasti voita, on että he eivät ole valmiita tekemään sitä, joka valmistaa voittamaan. (Siis valmistaa voittamaan – ei pelkästään suorittamaan)

Tämä on yllättävää. Monet urheilijat, toimijat ja valmentajat tietävät jo mitä voittamiseen tarvitaan – he eivät vain tee sitä

Se että tietää miten voitetaan, mutta ei tee niin, tuottaa saman tuloksen kuin ei tiedä miten voitetaan.

Katso ”taikaikkunan” läpi. 

Kuvittele hetken, että katsot taikaikkunan läpi oman lajisi parasta urheilijaa tai oman pelipaikkasi parasta toimijaa. Se voi olla henkilö, joka voittaa kultamitalin. Tai hän voi olla pelipaikkasi paras pelaaja maailmassa. Kuvittele mitä tämä henkilö tekee juuri nyt…

 • He ovat uima-altaalla jossain päin maailmaa. Tai kentällä. Tai kuntosalilla – tekemässä sitä, mitä sinä teet: harjoittelemassa, venyttelemässä, lämmittelemässä… mutta se mitä he tekevät ei tee heistä parhaita vaan se miten he sen tekevät.
 • He menivät aikaisin harjoittelemaan ja tekivät vähän enemmän.
 • Heillä oli oma juomapullo ja he joivat siitä säännöllisesti harjoittelun aikana.
 • He tarttuivat jokaiseen tehtävään kuin kyseessä olisi olympialaisten finaali tai mestaruuspelin viimeiset hetket.
 • He käyttivät jokaista taitoaan kilpailun voimalla ja nopeudella.
 • He viimeistelivät jokaisen toiston fokusoiden ja keskittyen säilyttämään tason korkealla väsymyksen ja paineen alla.
 • He veivät harjoituksen loppuun parhaalla kyvykkyydellään – huolimatta epämukavuudesta ja kivusta.
 • Heti kun harjoittelu päättyi, he alkoivat palautua ja valmistautua seuraavaan tilanteeseen.

He päättivät, että he ylittäisivät lajinsa parhaat harjoittelussa, vahvuudessa, uskossa, palautumisessa ja valmistautumisessa. Ja siksi he voittavat.

Heillä oli unelma – he puhuivat siitä – he uskoivat siihen – he pistivät toimeksi ja … he voittavat.

Kysymykseni sinulle on… “jos tiedät mitä sinulta vaaditaan olla lajisi paras… miksi et tee sitä nyt?”

Sinulla on unelma.

Sinulla on sanat.

Sinä tiedät mitä sinun on tehtävä…. tee se!

Sinä pystyt siihen! You can do it.

Yhteenveto:

 1. Älä pelkää puhua voittamisesta: voittaminen on hyvä asia.
 2. Mutta… ja tämä on avain kaikkeen… voittamisesta puhuminen on fiksua vain jos muutat voittavat ajatukset voittaviksi sanoiksi ja voittaviksi teoiksi omaa luokkaansa olevia, johdonmukaisesti loistavia ja erinomaisuutta harjoittelussa ja valmistautumisessa vaalien;
 3. Ja, jos et voita…. opi, opi, opi. Voittaminen tarkoittaa kehittymistä ja kehitys tulee oppimisesta. Jokainen kokemus – voitto tai tappio – on oppimista. Opi enemmän, kehity nopeammin, voita useammin.
 4. Mitä mieli voi kuvitella, ja sanojen avulla uskoa – sen voi keho saavuttaa.

Tämä artikkeli on käännös Wayne Goldsmith:n blogista ”The W-word: Winning”.

About Wayne Goldsmith

Expert advice, ideas, innovation and inspiration for all sports coaches and team managers – from ’grass roots’ through to elite and high performance levels.

Yksi ajatus artikkelista “V-sana: voittaminen

 1. Onkohan tuo ihan sallittua Suomen kielessä oikein tuolla lailla sanoa että haluaa voittaa? Tämä oli vitsi.
  Aivan ässä kirjoitus voittamisesta, joka pitäisi olla pakollinen oppiaine koulussa. Meillä perinteisesti sananlaskuissa ja lauluissa pyritään vähättelemään onnea ja muita asioita, jotka voisivat aiheuttaa kateellisuutta. Yrittäjäkin on sanana kauhistuttava, en minä ainakaan mitään yritä, minä teen.

  Kaikki joukolla voittamaan, se ei todellakaan jätä epäselväksi tavoitetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s