Kovin kilpailijasi on tärkein liittolaisesi

Olen aina ihmetellyt kuinka meillä Suomessa vähätellään kilpailua, tai mieluiten haluttaisiin kieltää se kokonaan. Kuitenkin raivoisat kamppailut ovat jatkuvasti käynnissä ja niitä on kyettävä tavalla tai toisella ratkaisemaan.

Ihmisen itsensä kehittyminen on ratkaisu kaikkiiin haasteisiin. Kuten menestyguru Jim Rohn sanoo: haasteiden edessä kehitä itseäsi enemmän kuin tehtävää. Ei riitä, että ihminen on tehtäviensä tasalla, hänen tulee olla kehityksessään niitä korkeammalla.

Kilpailu ja varsinkin tiukat ja taitavat kilpailijat ovat erinomaisia kehityksen kirittäjiä. Siksi kilpailuun tulee suhtautua positiivisesti. Ainakaan ei saa jäädä ”kilpailu ei oo kivaa” asenteen tulisille hiilille makaamaan.

Katsotaanpa mitä sanoo Dennis Conner purjehduksen America Cupin voittaja ja lajin kehittäjä:

Voittamisen taidossa tärkeimmät liittolaiset ovat kilpailijasi. He saavat sinut tekemään kovemmin työtä, liikkumaan nopeammin ja ajattelemaan terävämmin. He koettelevat hermojasi ja kärsivällisyyttäsi. He pistävät nokkeluutesi tositestiin. He korottavat panoksia haastaen sinut kyvykkyytesi äärirajoille ja siten nostavat pelin tasoa. Pelin vilskeessä emme tietenkään käytä paukkuja osoittaaksemme heille kiitollisuutta, mutta pelin tauottua – jos peli on ollut reilua – meillä on kaikki syy kiittää heitä siitä, että he pistivät meidät koetukselle.

Kilpailu on positiivinen paikka, jonne tullaan mittailemaan taitoja. Se antaa tilaisuuden arvioida itseä ja avaa uusia ideoita oppimiselle ja kehittymiselle. Miksi siis kulttuurimme on niin kilpailuvastainen?

Miksi meidän ei sallita lapsesta lähtien oppia itseohjautuvan oppimisen, reilun kilpailun ja oikeamielisen voittamisen taitoja? Miksi tämä kielletään, vaikka seuraukset voivat olla äärimmäisen tuhoisia.

Jossain vaiheessa elämää jokainen meistä joutuu tilanteeseen, jossa on kilpailtava ja mielellään voitettava. Silloin tarvitaan taitoja, jotta reilun pelin henki säilytetään.

Nykymaailmassa kilpailijat ovat sekä toistensa vastustajia että yhteistyökumppaneita. Kilpaillessaan he mittelevät paremmuudesta ja siinä ohella tekevät yhteistyötä lajin ja pelinsääntöjen kehittämiseksi.

Eräs kirjani lukija – kapellimestari Leif Segerstam – sanoi säästävänsä kirjani lapsilleen. Kun ei näitä taitoja kuitenkaan muualla opeteta.

Mutta kilpailu kiristyy – markkinoille tulevat aivotyövoiman lisäksi älykkäät robotit. Eikö olisi jo aika alkaa opetella taitoja miten kasvamme, kehitymme ja voitamme ihmisinä ihmisille?

Voitto tuntuu hyvältä. Cristina Andersson vastaanottaa innovaatiopalkinnon keksijä Eija Pessiseltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s