Tunne on ensin

”Tiedäthän, että ihmiset eivät ehkä muista tarkkaan mitä teit tai sanoit, mutta he muistavat aina miten sait heidät tuntemaan.” Sanoo Robert Heichberg artikkelissaan.

Yhä uudestaan ja uudestaan ihmisiltä vaaditaan sopeutumista ”vaikeisiin aikoihin”, ”leikkauksiin”, ”tukipaketteihin” tai muihin hankaliin päätöksiin luettelemalla kylmiä ”tosiasioita” – ilman minkäänlaista yritystä rakentaa kokonaisvaltaista tietojen verkkoa, joka mahdollistaisi ymmärtämisen ja sitä kautta varmuuden ja hyvän fiiliksen asioiden laidasta.

”Asia on nyt näin, joten sinun pitää sopeutua ja tehdä näin” -johtaminen on auttamattomasti mennyttä aikaa. Tuntuu vain siltä, että johtajamme eivät sitä ymmärrä. Samalla he kääntävät yhteiskunnan tai yrityksensä peruutusvaihteelle, sillä he eivät saa tukea saatikka sitten uusia ideoita ja näkemyksiä, joita tarvittaisiin kipeästi kehityksen ja edistyksen varmistamiseksi.

Änkyräjohtaminen syö johtajan uskottavuutta ja lopulta häneltä loppuvat pelimerkit häviön kierteen kääntämiseksi voittavaksi kierteeksi.

Tykättävyys on mielenkiintoinen asia. Heichberger kirjoittaa, että jos sinulla on luonnetta ja osaamista, mutta et ole tykättävä (likeable) niin olet kuin lahja ilman antajaa – merkityksetön. On mielenkiintoista, että autenttiset ihmiset ovat omana itsenään, juuri sellaisina kuin he ovat erittäin tykättäviä. Ihmisen ei tarvitse olla mielinkielin naminamijeesjees tyyppi ollakseen tykättävä. Päinvastoin, mielinkielin tyypit eivät ole pitkällä tähtäimellä kovin tykättäviä, sillä heistä paistaa läpi epäuskottavuus ja epäaitous.

Tykättävyys syntyy aidon ja merkityksellisen tunteen, tunnelman rakentumisesta. Tämä tuntuu johtajilta unohtuvan kun he luettelevat ”kylmiä faktojaan” miten asioita pitäisi heidän mielestään hoitaa. Siksi he eivät saa kannatusta hankkeilleen.

Hyvä fiilis on kaiken lähtökohta. Se ei tarkoita ongelmien maton alle lakaisemista vaan niiden reipasta kohtaamista ja hyvän fiiliksen luomista tehokkaalle ratkaisemiselle. Liian paljon odotetaan, että hyvä fiilis on sitten kun ja sitten kun… mutta sitten kun ei milloinkaan tule. Siksi hyvä fiilis voi olla juuri nyt.

since feeling is first
who pays any attention
to the syntax of things

e.e.cummings

Hyvää fiilistä on aina tarjolla!

Yksi ajatus artikkelista “Tunne on ensin

  1. Olen ihmettelemällä ”funtsinut” juuri tätä hokemaa vuodesta toiseen, että siellä sun täällä menee huonosti, budjettimme ei riitä mutta `SEN ME TEEMME`, (ennen vaaleja), jatkuu….>hallitus on voimaton, kun ei ole rahaa>>>>>>SUOMESSA ON VAROJA<<<<<, sillä eläkelaitoksemme ja muut säätiöt turvaavat meidän eläkkeemme ym. peruspalvelut. En väitä, etteikö aina ja kaikessa ole parantamisen/korjaamisen tarvetta, mutta ne loputtomat selitykset ja fraasit suomen talouden tilasta suorastaan ärsyttää, koska niin ministerit, kansanedustajat ja asiantuntijat tietävät totuuden, että SUOMEA ei kaada pienet tuulet finanssi-markkinoilla. Hissukseen kuljettiin 1997-1998 vuodet ja kukaan ei nostanut "älämölöä", vaan elämä jatkui ja budjettimme tasapaino saavutti nopeasti yllättävän nopeasti jonkun keksimän" NORMAALITASO" termin. Että näin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s