Mitä on voittamisvalmennus? Osa 5. Oppimisvalmennus

Valmentajia on joka lähtöön. Viime viikolla minulta kysyttiin, olenko life coach, elämänhallinnan valmentaja.

Voittamisvalmentaja ei ole life coach, vaikka ihminen kokonaisuutena onkin voittamisvalmennuksen lähtökohta.

Voittamisvalmentajan tärkein tehtävä on auttaa ihmistä tai yritystä valmentautumaan siten, että hän osaa käyttää kehittyviä kyvykkyyksiään ja osaamisiaan voittavasti tilanteissa, joissa tarvitaan erityistä onnistumista.

Voittamisvalmennuksessa yhdistyvät oppimisvalmennus ja mentaalivalmennus.

Mentaalivalmennuksen tärkein kysymys on WIN, eli what is next. Toisin sanoen, mikä on se olotila ja mielenvire, jossa seuraava voittoisa tilanne voi tapahtua.

Oppimisvalmennuksen keskeinen kysymys on: ”mikä on kehityskohde, tai eri kohteiden yhdistelmä, joka eniten ja parhaiten palvelee voittavaa suoritusta ja miten sitä kannattaa harjoitella.” Oppimisvalmennuksen tarkoitus on kehittää ja parantaa oppimistaitoja ja lisätä yksilön valmentautumistaitoja, eli kykyä valmentaa itse itseään.

Oppimisvalmennuksessa:

  • Haetaan ymmärrystä mitä oppia seuraavaksi ja opetellaan uusi ajatus, joka tukee uuden oppimista (orientaatio)
  • Suunnitellaan oppiminen ja oppimisympäristö siten, että se on mahdollisimman tehokasta ja johtaa muutokseen toiminnassa (toiminnan ja oppimisen yhdistävä prosessi)
  • Varmistetaan, että oppiminen on tuloksellista ja hyödyllistä (kannattavuuspiste)
  • Mobilisoidaan energiaa siten, että syntyy yhteensopivuus oppimisprosessin ja oppimisen tavoitteiden kanssa (dynaaminen virittäytyminen)
  • Opetellaan hyvän fiiliksen ja voittavan mielentilan virittäminen omien tunteiden ja energian johtamisen avulla sekä taidon voittava käyttö (voittava kierre)

Oppimisvalmennuksessa huolehditaan myös siitä, että oppiminen on luovaa ja tulevaisuutta rakentavaa. Näkemystä ja ymmärrystä haetaan usein myös oman taitoalueen ulkopuolelta pyrkien luomaan innovatiivisia assosiaatioita sekä synnyttämään uusia oppimisjälkiä, jotka luovat pohjaa uudistumiselle ja persoonalliselle osaamiselle.

Oppimisvalmennuksen korkein tavoite on, että oppija muuntuu suorittavasta oppijasta oppimisen vetovoiman hyödyntäjäksi. Hän kokee kirke-efektin:

”Kirke vaikutus viittaa vahvasti vetovoimaisten voimien hyödyntämiseen siten, että aines houkutellaan paikkaan, jossa se käy läpi merkittävän muutoksen niin muodossa kuin rakenteessa” – Mark Washington kirjassa Voittava kierre.

Toisin sanoen oppimisvalmennuksessa oppimishaasteet opitaan kokemaan kiehtovina ja vetovoimaisina mahdollisuuksina kehittyä yhä paremmaksi – ja se on lopulta taitoa tärkeämpää.

Voittamisvalmennus tähtää voittamiseen.

Aikaisemmat artikkelit aiheesta:

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 2.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 3.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 4.

2 ajatusta artikkelista “Mitä on voittamisvalmennus? Osa 5. Oppimisvalmennus

  1. Hei Cristina! Kuulostaapa niin tutulta! Kyllä olet aivan oikeassa ja osaat hyvin kuvailla tuota prosessia mitä oppimisessa tarvitaan ja mitä siinä parhaimmillaan tapahtuu. Itse koen aina että voitto on jo melkein saavutettu kun kaikki ovat hyvillä mielillä ja hihat kääritty siinä ajatuksessa että nyt sitten tehdään kaikkemme. Loistava kirjoitus!

  2. Kiitos Annika, Tuntuu, että oppimisen uusi aika on koittamassa. Toisaalta siksi, että oppimistutkimusta tukevat neurotieteet edistyvät, toisaalta siksi, että on yhä enemmän opettajia, jotka ovat myös oppimisvalmentajia.

    Itse asiassa opetuksen voi saada lähes mistä tahansa – valmennukseen tarvitaan ihmisitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s