Onko sinulla pokkaa voittaa?

Voittaminen on taitolaji. Eräs kirjani lukija oivalsi tämän luettuaan ”Voittavan kierteen”. Hän sanoi säilyttävänsä kirjan lapsilleen, sillä hän ei uskonut, että näitä taitoja tultaisiin koskaan opettamaan koulussa.

Mutta pitäisi. Yhä useampi saa toimeentulonsa voittamislajeista, yhä useampi harrastaa sellaisia ja yhä useampi ammatti ja työ on voittamistyötä. Voittamisosaaminen auttaisi ehkäisemään ennalta  monia inhimillisiä tragedioita, jotka johtuvat siitä, että voittamista – tai häviämistä – ei osattu käsitellä oikein.

Urheilu, myyntityö, esiintyminen, sijoittaminen, johtaminen, keksiminen, tutkiminen, videon tekeminen… luetteloa voisi jatkaa. Voittamisen asenteesta ja voittavan toimintatavan osaaminen parantaa sekä tekemisen että tulosten laatua.

Mielenkiintoinen voittamisammatti on peliammatti. Saamme yhä useammin lukea pokerinpelaajista, jota saavuttavat merkittäviä voittoja ja rahasummia kansainvälisissä turnauksissa.

Helpolla tehtyä rahaa, ajattelevat jotkut ja ehkä hiukan kateellisina tuhahtavat: ”Mikä laulaen tulee se viheltäen menee”.  Ehkä tällaisen ajatuksen kannattelemana, helpon rahan toivossa, monet ajautuvat pelikierteeseen ja velkahelvettiin – osaaminen ei riitä voittavaan kierteeseen taktisessa pelissä.

Päätöksentekokyky on pokerin, tai oikeastaan koko elämän, tärkeimpiä kykyjä.  Pelaaja näkee korttinsa, laskee todennäköisyyksiä ja päättää katsoako, nokittaako tai passata. Pokeri on toisaalta peliä muita pelaajia vastaan, mutta ennen kaikkea peliä omien odotusten ja todennäköisyyksien kanssa.  Voittamisosaaja hallitsee oman pelinsä.

Pokeri on myös peliä oman olemuksen kanssa. Pokerinaama on tuttu termi. Olivatpa kortit kädessä minkälaiset tahansa, olemus – ilmeet ja eleet – eivät paljasta mitään. Tai paremmin sanottuna, voittajalla säilyy voittajan olemus, olivatpa kortit minkälaiset tahansa. Ja kun voittaja päättää lopettaa pelaamisen siltä erää – hän lähtee aina voittajana.

Pelaaminen on luovaa. Kaavoihin kangistunut pelaaja alkaa hävitä heti, kun muut oppivat hänen kuvionsa. Voittavan pelaajan täytyy oppia tekemään yllättäviä ratkaisuja,  tai kuten Einstein sanoisi – kaikki ongelmat eivät ole nauloja, joten tarvitset muitakin työkaluja kuin vasaran.

Erilainen pelaaminen on kasvava toimeliaisuuden muoto ja näen sen kasvavan tulevaisuudessa yhä enemmän, sillä perinteiset työpaikat katoavat ja uusia tarvitaan tilalle. Siksi olisi tärkeää juuri nyt alkaa kasvattaa tietoisuutta voittamisesta. Voittamisosaaminen auttaa pelaamaan osaajan ottein, toisin sanoen hän osaa pelata voittavasti, mutta myös sijoittaa pelin muuhun elämään siten, että se ei tuhoa vaan auttaa rakentamaan parempaa elämää – sama pätee mihin tahansa muuhunkin harrastuksen tai työn lajiin.

Lopuksi vielä neuvo, jonka toivon ehkäisevän dramaattisia peliriippuvuustarinoita:

Pokerinpelaamisen taso on suoraan suhteessa sijoittamaasi rahasummaan. Jos pelaat pienillä panoksilla, voit pelailla ajankuluksi ja viihdykkeeksi. Kun panokset kasvavat, täytyy myös osaamisesi kasvaa, sekä pelillisen että työn- ja elämänhallinnan osaamisen – kuten missä tahansa muussakin ammatissa. Kun alat voittaa niin paljon, että kutsut itseäsi ammattilaiseksi niin brändää itsesi rohkeasti sellaiseksi – voittajan brändi antaa kilpailuetua pelipöydässä ja auttaa itseäsikin asettamaan pelin sinne minne se kuuluu: ammatilliselle alueelle.

Voittamisosaaminen kuuluu pelikentälle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s