”If it bleeds, it leads” on median vanha ohjenuora, joka pitää edelleen paikkansa.
Mutta miksi?
Ihminen, on syvien aivorakenteidensa vanki – paitsi tietysti he, jotka ovat oppimalla opettaneet aivonsa näkemään ja kokemaan toisin.
Amygdala, mantelitumake, tuo aivojen mystinen tunneläppäri on kauan aikaa sitten ohjelmoitunut tunnistamaan pelättäviä asioita. Sen tarkoitus on suojella meitä vaaroilta ja uhilta, jopa siinä määrin, että se sulkee kaikki muut järjestelmät ja päästää läpi ainoastaan tiedon, joka tukee uhkakuvia, joihin uskomme.
Jos olet täysin varma, että läheisyydessäsi oleva ydinvoimala vuotaa ja lähettää kotiisi vaarallista säteilyä, kaikki muuta todistava informaatio ei läpäise mantelitumakkeesi palomuuria.
Lukiessasi lehtiä ja katsoessasi telkkaria mantelitumake on jatkuvassa valmiustilassa ja havaitsee vaaran merkit. Se vaatii sinua kaivautumaan syvemmälle ja syvemmälle vaaran aiheuttajaan ja uhkakuvaan. Se pakottaa sinut tietämään kaikki perhemurhasta, yöllisestä ampujasta, pahasta hyväveliverkostosta ja tuhmia tekstareita lähettävästä ministeristä. Et tietenkään voi asialle mitään, keräät tietoa kuin robotti. Ja ostat kaikki lehdet, joissa asioista kerrotaan. If it bleeds, it leads.
Toimittajat ovat saman mekanismin vankeja. On toki tärkeää raportoida vääryyksistä ja laittomuuksista, mutta pieni kognitiivisen kyvykkyyden kasvattaminen taistella mantelitumakkeen pelkokerrointa vastaan ei tekisi heille(kään) pahaa.
Maailma on parempi paikka elää kuin milloinkaan aikaisemmin ja se on parempi huomenna kuin tänään. Kehitys parempaan on aivan huikeaa. Suosittelen luettavaksi Diamandiksen ja Kotlerin kirjan Abundance: The Future Is Better Than You Think. Siitä voit oppia miten hyvin asiamme oikeasti ovat ja miten paljon paremmiksi ne ovat vielä kehittymässä. Voit oppia ymmärtämään, että kauhuskenaariot eivät ehkä sittenkään ole niin hirmuisia ja pelättäviä.
Voittamisvalmentajan neuvo on: ala opettaa mantelitumakettasi näkemään ja kokemaan positiivisia asioita. Sinun ei tarvitse pelätä, että varoitusjärjestelmä katoaisi, se ohjelma ei nimittäin hevin kaadu.
Kolme neuvoa miten opetat aivosi myönteisemmiksi:
- Aina kun näet jotain hienoa tai kaunista, pysähdy ihailemaan – vaikkapa vain kolmeksi sekunniksi
- Ole kiitollinen niin usein kuin muistat. Varmista illalla, että olet ollut vähintään kolmesta asiasta kiitollinen. Monet life coachit neuvovat pitämään kiitollisuuspäiväkirjaa. Suosittelen. Kiitollisuus on Harvardia myöten todettu auttavan ihmisiä menestymään.
- Jahtaa ilahduttavia asioita ja iloitse vapaasti välittämättä muista. Raamatussa Kuningas David iloitsi ja tanssi alasti Jumalan edessä. Muut paheksuivat, mutta Jumala katsoi Davidia tyytyväisenä. Meidän ei tarvitse tanssia alasti, mutta voimme vaikka taputtaa käsiämme ihastuksesta iloisina.
Meidän on tärkeä tietää maailmanmenosta, siitä negatiivisestakin. Mutta meidän ei ole välttämätöntä märehtiä ja velloa huonoissa, tai varsinkaan järkyttävissä, uutisissa. Ota ohjenuoraksi tietää huonoista asioista ainoastaan keskeinen ja tarpeellinen. Opettele piehtaroimaan hyvissä uutisissa ja asioissa. Kun opettelet hyvien juttujen havainnointia niin pian alat huomata, että niitä on elämässsäsi yhä enemmän!
Yleensä ihminen on sellainen, että hän alitajuisesti pitää varsinkin toisia koskevista ”huonoista” uutitista. Meissä kaikissa on kaksi puolta, riippuu vaan siitä, kumman annamme hallita puheita, luontoamme jne.
Vanha intiaaniviisaus sanoo: sinussa on kaksi sutta, hyvä ja paha. Se jota ruokit, menestyy.
HYVÄT uutiset menestyvät AINA! Huonoille en jakaisi paljon huomiota, mutta se todistaa myös näiden huonojen asioiden tekijän/jöiden pahasta olosta. Mutta uutisina ihminen on tosi `outo`, koska näitä oikein `imemällä imetään` samalla, kun mietitään, mitä voisimme tehdä, ettei näitä huonoja asioita tapahtuisi?
”ihminen tarvitsee 7 myönteistä asiaa kumotakseen 1 kielteisen asian vaikutuksen on kai eräs psykiatrian totuus. Ja tuo Anderasonin intiaanisanomus (mukaillen) : ”ihmisessä on kaksi sutta, julma ja rakastava, ja sinun sutesi on se, jota ruokit, joka tekee sinusta enemmän sinua”, tuntuu pjon mielestä todelta. Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia, kiekkokaukaloissa, Oulun yliopistoissa ja yleensäkin tässä ainutlaatuisessa elämässä, tytöt ja poljat.
Ainoan ystäväsi terveisin
Paidaton juoksija oulu.
Jospa jättäisimme yhdenkin kielteisen asian pois, niin olisipa meillä kaikilla hyvä olla ja elää. Ja ei ole yhtään psykiatria, psykologia etc…, maailmassa, joka voi ennalta tietää ihmisen aivojen monimutkaisen luonteen. Ne tutkimukset, joita lääketiede tekee ìhmisen nimissä`?, on pintaraapaisu ihmisen mielen syvyyksistä, koska sitä EI mikään taho tai tutkimus pysty todistamaan oikeaksi. Käyriä, värejä etc…, saa aikaan vähänkin älyään käyttävä ihminen, mutta lääketieteen nimissä kun tehdään näitä, niin huh, huh. Lääketehtaat ovat instituutteja, jotka hyötyvät näistä, ei yksilö ihminen.
HYVÄT UUTISET, OVAT TAPAHTUMIA; Joiden katsotaaan menneen, kuten on suunniteltukin tai paremmin.
HUONOT UUTISET, OVAT EPÄONNISTUMISIA TAI ONNETTOMUUKSIA; Joiden vaikutus on yleensä skandaalinkäryinen tai odottamaton joukkotuho, joidenka ei kuulunut tapahtuakkaan.
Tämä on yksinkertaisuudessaan; Vastaus, kuin lapsen suusta..!!
Terveisin Ile’*
Huonot uutiset, ikävä kyllä, ovat ihmiselle mielenkiintoisempia kuin hyvät ja mistä se johtuu, niin viittaan edelliseen kommenttiini?