Mitä on voittamisvalmennus? Osa 3

Voittamisvalmennuksen ytimessä on ”hyvä fiilis”. Hyvä mieli, hyvä tunnelma. Tämän kautta lähestytään kaikkea valmennusta (tai johtamista). Voittamisvalmennusta, wincoaching, voisi kutsua myös hyvän mielen valmennukseksi, feel good coaching.

Heitän tähän karkean jaottelun. Karkea sillä tarkoituksella, että saisin näkökulmani selkeämmin esille. Todellisuudessa erot ovat tietysti paljon hienovaraisempia ja monimutkaisempia.

1) Behavioristinen: käskyttäminen ja keppi-porkkana motivointi valmennuksen perustana.

2) Kognitiivinen: ymmärrys, tieto ja sisäinen motivaatio valmennuksen perustana.

3) Voittamisvalmennus: tunteet ja tunnelma sekä energian mobilisointi valmennuksen perustana.

Ihmiset, yrityksissäkin, tekevät asioita tullakseen onnellisiksi ja voidakseen hyvin. Kun aloittelin uraani opettajana käytiin innokkaasti kognitiivisen opetuksen kursseilla. Yrjö Engeströmin vieläkin käyttökelpoinen ”Perustietoa opetuksesta” kului silloin meidän innokkaiden didaktikkojen käsissä. Silloin ajateltiin, että ihmisen oppimisen käynnistäjänä on  kognitiivinen dissonanssi, eli sisäinen ristiriita. Ihminen oivaltaa oppimistarpeen, kokee ristiriitaa ja alkaa oppimisen kautta hakeutua kohti ristiriidatonta tilaa. Kohti tasapainoa.

Nyt ihmisestä ja hänen aivoistaan tiedetään paljon enemmän, vaikka edelleenkin vain vauvanaskeleita verrattuna siihen, mitä joskus tulevaisuudessa on saadaan selville. Nyt ymmärretään, että menestys ei ole tie onnellisuuteen vaan onnellisuus on tie menestykseen. Eli valmennus perustetaan sille, että hyvä fiilis on ensin.

Voittamisvalmennus perustuu juuri tälle: hyvä fiilis on aloituskohta tekemiselle ja oppimiselle.

Voittamisvalmennukseen liittyy äärimmäisen tehokas ongelmien ratkaisu. Ratkaisemattomat tai käsittelemättömät ongelmat ovat esteitä hyvälle fiilikselle. Siksi ongelmat täytyy nostaa esille, keskustella niistä ja käsitellä ne ennen kuin ne nakertavat tuota niin tärkeää hyvää tunnelmaa, joka on perusta voittavien tulosten saavuttamiselle.

Oikeastaan voittamisvalmennus ei ole mitään uutta. Asian tunsi jo sotastrategi Sun Tzu noin viisisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Hän nimittäin totesi, että voittava soturi voittaa (on valmistautunut ja tuntee voittamista) ensin ja vasta sitten menee taisteluun. Häviävä soturi menee taisteluun ja yrittää kamppailla tiensä voittoon. Ymmärrät varmaan eron? Hieno asia on se, että nykyisin tiede todistaa Sun Tzun havaintoja oikeaksi. Aivot oppivat parhaiten, kun niissä on hyvä ja onnellinen vire. Silloin ne ovat yhtäaikaa sekä fokusoituneet että vapaat.

Voittamisvalmennus on luovaa. Tehokkaan ongelmanratkaisun lisäksi voittamisvalmentajan täytyy olla aktiivinen tunnelman rakentaja. Toisin sanoen vaikka haasteet olisivat erittäin kovia, voittamisvalmentajan on pystyttävä luomaan sellaisia tunnelman aihioita, että haasteiden kohtaaminen oppimisen ja tekemisen kautta tuntuu hyvältä – siltä kuin tuo haaste olisi jo voitettu.

Joskus harvoin kuulee ihmisiltä harhaluuloa, että voittajia ovat juuri nuo pahan ilman linnut, jotka kiusaamalla tai pörstöilemällä saavat muut polvilleen. Todellakaan he eivät ole voittajia vaan häviäjiä, jotka saavat muutkin häviämään. Todellinen voittaja ymmärtää, että voittamisen hedelmät putoavat yhteiseen koriin ja siksi hän on aina valmis mobilisoimaan energiaa kohti hyvää fiilistä. Energian ja hyvän fiiliksen pilaajat, kiusaajat ja muut pörstöäjät ovat varkaita, he havittelevat itselleen parempaa mieltä varastamalla tunteita yhteisön energiavarastoista.

Hyvän mielen valmennuksen – voittamisvalmennuksen – suurin haaste on ihminen itse. Kokeilepa miten vaikeaa on saada itselleen hyvä fiilis, kun mieli on maassa jostain syystä. Ei oikein onnistu, sillä ihminen kokee, että hänellä on oikeus olla loukkaantunut tai huonolla mielellä, eikä hyvään fiilikseen vaihtaminen silloin sovi hänen pirtaansa. Tässä onkin voittamisen ydin: oman itsensä voittaminen. Hyvän fiiliksen saavuttaminen edellyttää oman itsensä, sisäisen ankeuttajan, voittamista. Ja se onkin suuri voitto, suurin minkä milloinkaan voi saavuttaa. Kaikki muut voitot ovat seurausta oman itsen voittamisesta.

Muut artikkelit aiheesta:

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 2.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 3.

Mitä onvoittamisvalmeenus? Osa 4.

Nosce te ipsum.

3 ajatusta artikkelista “Mitä on voittamisvalmennus? Osa 3

 1. Loistava teksti!

  Usein nähdään, että toisessa ääripäässä on hampaat irvessä tulosten saavuttaminen ja toisessa hyvä fiilis ilman tuloksia. Sitten optimoidaan kuinka paljon ollaan valmiita kärsimään ja millaisia tuloksia halutaan.

  Omat havaintoni ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia kanssasi. Parhaat tulokset tulevat silloin, kun on hyvä fiilis!

 2. Loistava teksti!

  Monesti nähdään, että toisessa ääripäässä on hampaat irvessä tulosten saavuttaminen ja toisessa hyvä fiilis ilman tuloksia. Sitten optimoidaan kuinka paljon ollaan valmiita kärsimään ja millaisia tuloksia halutaan.

  Omat havaintoni ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia kanssasi. Parhaat tulokset tulevat silloin, kun on hyvä fiilis!

 3. Olkoon NOKIA esimerkkinä ”hyvästä” fiiliksestä menneessä aikamuodossa, eli ei kaikessa voi voittaa, mutta oppia voi ja sen totisesti jokainen NOKIALAINEN toivottavasti tekee, sekä suomessa että muualla muut `pien`/ `suur`sijoittajat?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s