Sopeuttaja menestyy, mutta tuhoaa yrityksesi.

Olet rekrytoimassa yritykseesi tai projektiisi uutta henkilöä. Tutkit ansioluetteloita, haastattelet ja testailet. Palkkaat menestyjän. Eikö niin? Hänet, joka tuntee best practices, parhaat käytännöt, ja osaa soveltaa ne projektisi menestykseksi. Eikö niin?

Hän aloittaa työnsä ja katsot ylpeänä, miten hän tietää mitä tekee ja ottaa homman haltuun. Eikö niin?

Pian huomaat, että jokin mättää. Uusi sankarisi hoitaa homman tehokkaasti, hyvällä itsetunnolla ja erinomaisilla kyvyillä. Mutta tunnelma ja tulokset eivät ole sitä mitä niiden pitäisi. Vika ei ole uudessa sankarissa. Joku organisaatiossa ei taida olla tehtäviensä tasalla. Eikö niin?

Yrityksessäsi on muutosvastarintaa. Eikö niin?

Ei. Ei ole niin.

Uusi sankarisi tuli yritykseesi vanhoilla meriiteillään. Hän nojasi aikaisempiin onnistumisiin. Hänellä oli hieno patteri best practices. Mitä tapahtui?

Hän ei sovittanut itseään, osaamistaan ja asenteitaan yhteen uusien haasteiden ja mahdollisuuksien kanssa. Hän sopeutti uudet haasteet ja mahdollisuudet omien kykyjensä raameihin.

Hän änkesi omat parhaat käytäntönsä sinne, missä oltaisiin tarvittu voittavia käytäntöjä, winning practices.

Dr. John Kenagy sanoo, että ”menneisyydessä onnistuneet ajatusmallit, metodit, rakenteet hidastavat tai jopa pysäyttävät soveltuvuuden uusiin mahdollisuuksiin”. Menneisyyden onnistuja tekee niin, hän kääntää mahdollisuudet menneisyytensä metodeiksi.

Winning practice on WinHoc tapa toimia. Luodaan voittavia tilanteita tai kohdataan uusia mahdollisuuksia voittavasti. Tehdään aloitteita uusiksi käytännöiksi ja toimitaan haasteiden voittamisen ehdoilla.

Innovaation suurin este on juuri tässä: Innovaatiot ovat niitä, joita muutkin ovat kehittäneet – innovaatiosta puuttuu inventio, keksintö – ja syy on ihmisissä, jotka eivät sovita ja kehitä osaamistaan ja kykyjään yhteen uuden haasteen tai mahdollisuuden kanssa, vaan sopeuttavat haasteen omiin kykyihinsä ja parhaisiin käytäntöihinsä.

Johtajan on opittava tunnistamaan nämä mahdollisuuksien latistajat, näin-meillä-aina-on-tehty, miehet ja naiset. Heitä ei saa laittaa projektien johtoon. Heitä ei saa laittaa innovaation johtoon. He ovat rivisotureita.

Energian yhteensovittaminen on nykyaikainen tapa suhtautua mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Energia sovitetaan yhteen voittavasti mahdollisuuksien kanssa ja vasta sitten sovitetaan ja kehitetään osaamista, jotta haasteissa osataan toimia voittavasti. Usein se tarkoittaa oppimista aikaisemmista menestymisistä, mutta ei koskaan tuudittautumista siihen, että aikaisempi onnistuminen takaa onnistumisen uudessa haasteessa.

Energian yhteensovittaminen ei tarkoita sitä, että varataan paljon materiaalisia resursseja. Päinvastoin. Strategian ydin oli ja on esittää, kunka tavoitteeseen päästään mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähillä resursseilla. Tämä on pätevä ohjenuora. Luovan ajattelun avulla usein huomataan, miten tehokkaasti asiat on mahdollisuus hoitaa. Energian yhteensovittaminen vielä tähtää siihenkin, että asiat hoidetaan hyvällä fiiliksellä.

Tri Kenagyn neuvot.

Uusi aika edellyttää uudenlaista sopeutumista uuteen. Kun hankit ihmisiä tärkeille paikoille, tarkista, että he ovat ajan hermolla. Että heillä on vaikuttavuutta digisosiaalisessa maailmassa. Että heillä on keksimiskyvykkyyttä. Että heillä on uskallusta muuntua mahdollisuuksien mukaan. Että heillä on voiton (thrive tai win) tahtoa. Että heillä on kykyä tehdä valintoja. Menneisyyden osaaminen auttaa, mutta se ei saa olla pomo, eikä se katoa vaikka sovittaisi itsensä yhteen uusien haasteiden kanssa. Uuden ajan ihmisten johtaminen ja valmentaminen on energioiden johtamista. Osaamisten johtaminen on työnjohdollista hommaa.

Dr. Kenagyn luento:

Loppukaneetti I: Kehitä yritykseesi voittamisen kulttuuri, jossa inhimillinen, iloinen ja vuorovaikutteinen saavuttaminen on kunniassa. Jossa voittoja juhlitaan yhdessä ja annetaan tilaa epäonnistumisten ja pettymysten purkamiselle. Jossa ihmisen ei tarvitse olla laatikossa, vaan hänet kutsutaan sieltä ulos matkalle kohti uusia riemuvoittoja.

Loppukaneetti II: Toimi eettisesti win*win(+win) kaavan mukaan. Win*win(+win)filosofia takaa, että WinHoc on eettistä. Win*win tähtää monikertaisiin voittoihin partnereiden välillä ja (+win) haastaa ottamaan huomioon myös muut tahot, joille voittavia vaikutuksia voi ja pitää saada aikaan. Win*win(+win) oikein ymmärrettynä, sisäistettynä ja sovellettuna tekee jokaisesta interaktiosta, suunnitelmasta ja teosta maailmanparannushankkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s