Haluatko omat ja organisaatiosi tehot täysillä käyttöön? Olisiko hyvä jos luovuus ja tieto virtaisi kognitiivisessa systeemissä hakien parasta mahdollisuutta onnistua?
Jos vastaat kyllä, niin sinun kannattaa opetella voittamaan.
Tri Timothy Vickery on ryhmineen tutkinut mitä aivoissa tapahtuu kun ihminen yrittää pelatessaan voittaa. Ryhmä havaitsi, että kun pyritään onnistumaan niin aivot ovat lähes kokonaan mukana tapahtumassa. Toisin sanoen kognitiivinen voima suuntautuu lähes täysin pelin voittamiseen. Tämä selittänee pelien suosion – täydellinen irtautuminen arjen askarruttavista asioista.
Elämää, työtä, oppimista ja harrastamista ei voi muuttaa peliksi. Mutta voimme opetella voittamaan. Ja hakea sitä tunnetta joka liittyy voittamisen odotukseen.
Otetaanpa esimerkki. Jos osaat eläytyä hyvin, niin koet miltä voiton odotus tuntuu ja pääset samalle aaltopituudelle kanssani.
Kuvittele, että pelaat shakkia ystäväsi kanssa. Leppoisasti, ilman mitään paineita – tarkoituksena vain viettää aikaa yhdessä. Ehkä teillä on lasilliset hyvää juomaakin ja välillä kilistelette hyville siirroille. Ehkä jutustelette rennosti. Yhtäkkiä huomaat, että pystyt voittamaan ystäväsi viidellä siirrolla, ellei hän tee mitään yllättävää. Sillä hetkellä suunnitelma ja voiton odotus täyttävät sinut kokonaan ja keskityt toteuttamaan suunnitelmaasi samalla kun esität ystävällesi pokerinaamaa… haluat näyttää kuin pelailu jatkuisi kuin tähänkin saakka. Suunnitelmaasi liittyy kuningattaren uhraaminen (näyttelet pettynyttä ja kilistät ystäväsi hyvälle saaliille), sen jälkeen… hevonen… torni… ja shakkimatti!
Kun näit voiton mahdollisuuden aivoihisi ryöpsähti dopamiinia maustettuna testosteronilla. Dopamiini sai sinut nauttimaan tulevasta voitosta, pisti sinut voiton odotus tilaan. Testosteroni puolestaan pisti vauhtia kognitiiviseen systeemiisi. Tosin tässä tapauksessa se näkyi siten, että pidit myrskyn sisälläsi ja ulospäin näyttelit rennon rauhallista tyyppiä.
Voittamisen odottaminen saa aikaan positiivisia tuloksia myös työssä. Myyntimies, joka on keksinyt pistämättömän idean lyödä kaupat lukkoon, jääkiekkoilija, joka näkee miten maali ihan pian syntyy, tutkija, joka on oivaltanut, että hypoteesi saadaan todennettua juuri tietyllä menetelmällä, tietävät mistä on kyse. Flowtila, jossa lopputulos on niin selvä, että se täytyy enää vain toteuttaa.
Voittamisen asenne ja mielenlaatu tuo parempia tuloksia niin oppimisessa kuin toiminnassakin ja kaupanpäälle mielikin on iloisempi. Voittamisen opetteluun kuuluu myös ajatus, ettei odotella muutoksen tapahtumista vaan laitetaan hyvät asiat heti toimimaan. Sun Tzun sanoin: Voittava soturi voittaa ensin ja lähtee sitten taisteluun. Häviävä soturi lähtee taisteluun ja yrittää kamppailla tiensä voittoon.
Kirjassani kuvailen:
- miten luot itsellesi voittajan mielentilan
- miten rakennat oppimisen ja toiminnan yhdistävän dynaamisen prosessin, jonka avulla toteutat tavoitteesi itsellesi omimmalla tavalla
- miten hyödynnät energiaasi voittavasti eri tilanteissa
On mielenkiintoista nähdä, miten se mitä aikoinaan kirjoitin, todistetaan nyt vähän kerrallaan uusissa tutkimuksissa. Kirjoitin kirjan suurelta osin omiin kokemuksiini pohjautuen. Tavoitteeni oli kirjoittaa ihmisläheinen, aitoon kokemukseen perustuva opas valmentamiseen, valmentautumiseen, oppimiseen ja voittamiseen. Taisin onnistua, sillä monet ovat todenneet kuin erän luentoni kuulijoista: ”Hänhän puhuu minun elämästäni”. Elämästä – niin, siksi käytän oppimisen ja toiminnan yhdistävästä prosessista vertauskuvana DNA kaksoiskierrettä. Siitä tulee voittava kierre kun siihen lisää energian!
Voittaminen on hyvän fiiliksen oppiaine! Tervetuloa oppimaan!
ps. sanottakoon vielä, että ylläoleva video on ainoastaan siksi esillä, että siinä kerrotaan hyvin konkreettisesti mitä voittaminen ja häviäminen saavat aikaan kehossa, muutenkin kuin nyrkkeilyssä.
Kouluihin pitäisi ehdottomasti saada voittaminen oppiaineeksi! Aluksi edes jokin lyhyt valinnainen kurssi yläasteelle.
Moi Andy, olen täsmälleen samaa mieltä. Aikaisemmassa blogissa https://cristinaandersson.wordpress.com/2011/12/16/kiusaamisen-kahleissa/ kirjoitinkin siitä kun halu voittaa pyritään karsimaan pois, niin kilpaillaan kuitenkin toisarvoisilla ja jopa haitallisilla keinoilla. Kuten merkkivaatteilla tms.
Jos ihmiset saisivat olla erinomaisia ja jopa voittajia siinä, mihin heidän luontaiset lahjakkuutensa ja kykynsä osoittavat niin olisimme paljon onnellisempia.
Mietin sitä, kuinka paljon masennusta tuottaa hirvittävä taistelu pysyä keskinkertaisena – eli rajoitettuna persoonana?
Olen huolissani henkisen hyvinvoinnin guruista, jotka opastavat tyytymään tavalliseen, ei etsimään ainutlaatuisuutta. Ei ihmisen elämä sellaista ole! Ainutlaatuiset hetket kantavat tasankojen yli. Ei kai kukaan kuolinvuoteella ajattele, että olenpa onnellinen kun elin niin tasaisen ja tavallisen elämän?!
Ainutlaatuiset, voittavat hetket, ovat onnellisen elämän värikkäitä rakennuspalikoita. Ei niitä pitäisi ihmisiltä kieltää!
Samaa mieltä!
Usein monia pelottaa voittaminen enemmän, kuin massaan hukkuminen. Tällöin tarvitaan ihmisiä (kuten sinua), jotka uskaltavat voittaa rohkaisten myös muita voittamaan.
Ohessa loistava klippi elokuvasta Coach Carter: http://www.youtube.com/watch?v=Ybt8wXIahQU
Päivitysilmoitus: Suomi. Suomi. Suomalaisille Suomi. - Innovaatiota ja ironiaa