Valmistautuminen koitokseen – litranmitta kuntoon!

Huom! Ko. konsertti pidettiin 15.1.2012. Tämän artikkelin tarkoitus on valottaa asioita, jotka liittyvät viime hetken valmistautumiseen tärkeän suorituksen edellä.

No niin. Huomenna se on. Konsertti.

Puoli vuotta on tiedetty, että juuri huomenna lauletaan upeaa musiikkia hienossa paikassa, hienolle yleisölle. Toisin sanoen H-hetki on koittamassa. Onko tuttua sinulle? Että tulee tilanne, jolloin kaikki kiteytyy yhteen hetkeen. Hetkeen, jonka aikana muuta maailmaa ei ole olemassa. Vain minä, musiikki ja se, minkä olen valmistanut.

Yksin en ole. Pianotaiteilija Ilkka Paananen on kanssani. Kokonaisuus syntyy musiikillisesta vuorovaikutuksesta hänen kanssaan. En ole vastuussa vain omasta tekemisestäni, vaan myös siitä, että kuulen ja olen avoin Ilkan tekemiselle. Yleisö on siellä. Yleisö on mukana vuorovaikutuksessa ja musiikin flowssa. Jos onnistumme luomaan kontaktin ja vuorovaikutuksen yleisön kanssa, niin elämys rikastuu ja musiikki saa siivet.

Outi Kähkönen on siellä. Laulunopettajani ja ihana ystäväni. Miten ihanaa laulaa yhdessä hänen kanssaan. Tiedän, että konsertin lopuksi halaamme ja siinä on kaikki. Symboli koko sille yhteisyydelle ja laulamisen onnelle, joka konsertissa on syntynyt. Voitto.

Litranmitta

Konsertin, aivan kuin minkä tahansa muun suorituksen, aikana vain se toimii, joka on valmistettu ”voittajan litranmittaan” kuten Jack Nicklaus asian ilmaisee.  Minulta on kyselty Sportmagasinet -ohjelman jälkeen niin paljon kyseisestä litranmitasta, että yritän tässä selvittää, mitä se minun ja nyt kyseessä olevan valmistautumisen kannalta tarkoittaa.

Voittajan litranmitta! Jack Nicklaus sanoi, että voittajan mieli on kuin litran mitta. Kun tilanne, jossa voittamisen täytyy tapahtua, litran mitta aktivoituu ja muu kognitiivinen toiminta siirtyy pitoon. Murheet, kiire, vaikeat olosuhteet eivät enää merkitse mitään, vain voittaminen merkitsee ja vain voittaminen voi tapahtua. Siksi Vince Lombardin sitaatti: “Winning isn’t all things, it’s the only thing” on voittajalle totisinta totta. – Ote aikaisemmasta aihetta sivuavasta blogikirjoituksestani

Perusharjoittelusta voittavaan valmistautumiseen

Ensinnäkin ja luonnollisesti minun pitää osata laulut. Melodiat, rytmit, dynamiikat jne. Tämä on lopulta se kaikkein helpoin osuus, vaikka en vähättelekään sitä varten tehtyä työtä. Muistelen Jorma Hynnisen sanoneen, että vasta silloin kun laulun osaa ulkoa, alkaa todellinen harjoittelu. On harjoiteltava olotiloja ja mielenmaisemia, jotka rakentavat laulun ja koko esityksen tarinan kaaren.

Mielenkiintoinen esimerkki harjoittelustani. Ohjelmistoon kuuluu Jean Sibeliuksen laulu ”Illalle”. Laulussa odotetaan Illan (Ilta niminen henkilö) tapaamista, joka näyttäisi myös tapahtuvan illalla (vuorokauden aikaan). Lähes koko laulu on odotuksen rakentamista – täyttymyksen ennakointia. Sitten tullaan kohtaan, jossa päivän työ ja puuha taukoaa ja vihdoin ”mustasiipi yö jo silmään siitää”. Tuota siirtymiskohtaa olen joutunut pohtimaan ja harjoittelemaan monta kertaa. Kaikki meni muuten oikein, mutta, kuten Ilkka nerokkaasti kommentoi, henkinen valmius ei ollut kohdillaan. Vihdoin (eilen!) löysimme ratkaisun: annetaan työlle ja puuhalle riittävästi aikaa tauota ja sitten siirrytään Sibeliuksen tarkoittamalla tavalla kohti iltaa.

Henkinen valmius on se suurin juttu ja juuri se unohtuu monelta suoritukseen valmistautujalta kaiken fyysisen ja teknisen valmistautumisen tuoksinassa. Kuitenkin juuri henkinen valmius ratkaisee, miten tekniset, fyysiset ja taktiset valmiudet pääsevät täyteen hyötykäyttöön vaativan suorituksen aikana – automaattisina kykyinä tekemisen ja olemisen flowssa.

Eilen havaitsin vielä pari virhettä. Toisen pystyin korjaamaan heti – mutta riittääkö se? Jotkut asiat pitää istuttaa pitkällä ajalla, jotta ne varmasti toimivat. Tämän virheen kohdalla luottamus on suuri, että se ei ole mukana esityksessä. Mutta toinen virhe on hiukan suurempi ja minun on vain tehtävä parhaani, jotta saisin asian korjattua. Huomenna on kaikki jätettävä herran haltuun ja kiitettävä Ilkkaa mukautumisesta. Itse esityksessä ei virheitä pidä ennakoida eikä ainakaan tuoda esille mitenkään. Yleisö tuskin huomaa niitä.

Yksi valmistautumisen tärkeimpiä asioita on valmistautuminen jatkamaan kuin ei mitään, vaikka mokaisi. Tässä yhdistyy tekniikka, kognitio ja henkinen valmius. Tekniikkaan on hyvä turvautua, jos jokin menee pieleen. Kognitiota tarvitaan, että muisti pelaa ja tietää miten jatketaan poikkeaman jälkeen. Voittava henkinen valmius takaa suvereenin etenemisen vaikka moka olisi ollut nolostuttavakin.

Voita ensin

Voittava soturi voittaa ensin, niin myös voittava laulaja. Tämä tarkoittaa, että minulla on hyvä fiilis huomista konserttia ajatellen. Hyvä fiilis ei tarkoita, etten yhtään jännittäisi. Hyvä fiilis tarkoittaa, että minulla on jännittyneen, vähän kiihkeän, odottava tunnelma. Aistin jo konserttitilan, yleisön, Ilkan soittamat sävelet ja oman olotilani kun saan tehdä sitä, mitä niin kovin paljon rakastan. Aistin eri laulujen tunnelmat ja olen niin onnellinen, että saan laulaa lauluja, joita rakastan. Rakastan. Rakkaus on voittamisen ytimessä.

Jännittynyt, kiihkeä, voittoa ennakoiva tunnelma tutkitusti lisää dopamiinin tuotantoa ja siten lisää mahdollisuuksia voittaa, onnistua ja hurmata.

Huomisen konsertin valmistautumiseen tuo lisää potkua se, että laulamme Marian vanhainkodin hyväksi. Hyvä mieli auttamisesta onkin laulumme palkka.

Energian yhteensovittaminen 

Lopuksi vielä: kaiken onnistumisen ja voittamisen ehto on sovittaa energia yhteen käsillä olevan tehtävän kanssa. Minkälaista energiaa tarvitsen konserttiini? En ainakaan agressiivista, eteenpäin voimalla pyrkivää tai uhoavaa energiaa. En myöskään löllön rentoa ”antaa mennä” energiaa tai hällä väliä tunnelmaa. Tarvitsen dynaamista, herkkää ja hurmaavaa energiaa. Kuin Sibeliuksen laulussa Illalle:”Oi. Ilta, armas, silloin luokses kiitää”.

Litranmitta kondiksessa.
Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Valmistautuminen koitokseen – litranmitta kuntoon!

  1. ”Voittaja voittaa ennen taistelua”, ”Suurinta vapautta on vapaaehtoinen palveleminen” ja ”Asenne ennen voimia, kykyä ja taïtoa”. Ja Flow-tila: ”what hell, I am got it every second of my performance!”

    ”Vasta kun esityksen osaa ulkoa, alkaa aito näytöksen harjottelu (mukaillen Jorma Hynninen teoksesta Anderson 2012)”, ”Voitto on sydänten ja sielujen vuorovaikutusta, muutoskykyä ja kykyä elää hetkessä ilamn pelkojaan (pjo 8.6.2012)”. Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia, tytyt ja pojot.

    Ainona ystävänäsi tervehtii :
    Paidaton juoksija oulu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s