Kiusaamisen kahleissa

Marja Tiura kyselee aiheellisesti päivän Iltalehdessä: ” Olin 12 vuotta eduskunnassa myöntämässä varoja erilaisiin koulukiusaamisprojekteihin. Oli KiVa-koulua ja muuta. Missä ovat tulokset? Ovatko ohjelmat tehonneet?”

Nollatoleranssi kiusaamiselle vuonna 2012!

Kiusaaminen on kauhea asia. Pahinta mitä se tekee on, että kiusattu ihminen pienenee henkisesti eikä uskalla olla oma itsensä. Eikä toteuttaa sitä mikä hänessä on parasta ja kauneinta. Usein kiusaajat nimittäin iskevät juuri tuohon – sielun haavoittuvimpaan ja herkimpään kohtaan.

Kyselin kirjaani varten ihmisiltä voittamisesta. Aika monet sanoivat, että heille opetettiin, että pitäisi olla sellainen, joka ei erotu massasta. Eräs nainen kertoi, että lapsuudesta on jäänyt mieleen sanonta ”älä sit tee mitään semmosta, että huomattaisiin”.

Suomi on maa, jossa voittaminen on kirosana, mutta huippusuoritus on sankariteko – vaikka se ei riittäisi voittoon tai edes hyviin tuloksiin. Meidät opetetaan, että pää punaisena pitää tehdä kovasti töitä, tulla oikein hyväksi ja tehdä aina parhaansa. Mutta siten, että ei erotu massasta.

Voittaminen on osa inhimillistä kulttuuria. Ainutlaatuisuuden toteuttamisen ja omien vahvuuksien kautta koetut voiton hetket ovat riemussaan elämän lähde.

Meillä on voittaminen ja kilpailu pistetty pannaan. Omilla lahjoillaan ei saisi briljeerata. Joten mitä jää jäljelle? Karmea ja tuhoava kilpailu merkkivaatteilla ja toisten vähättelyllä. Kiusaamisella.

Sitä saa mitä tilaa. Kun taistellaan kiusaamista vastaan niin saa lisää juuri sitä, kiusaamista. Vaikka kiusaamistapauksiin puuttuminen on äärimmäisen tärkeää ja kampanjointi kiusaamista vastaan on samoin tärkeää niin silti enemmän pitäisi panostaa ihmisten kyvykkyyteen oppia ja voittaa. Uskallukseen olla juuri se oma, omanlaatuinen vaikka omituinenkin, oma itsensä. Merkkivaatteilla tai ilman.

Voittaminen on energian suuntaamista oikeisiin asioihin ja energian sovittamista yhteen sen kanssa mitä ollaan tekemässä ja mitä halutaan saavuttaa. Ei siis välttämättä aina huippusuoritus. Useimmiten riittää voittava suoritus – ja ilo onnistumisesta.

Oppiminen on voittamisen lajeista hienoin. Kunpa oppisimme suhtautumaan kilpailuun siten, että se on positiviinen paikka tulla yhteen ja löytää lisää oppimishaasteita samalla kun voi riemuita hyvistä suorituksista ja jakaa voittamisen riemua.

Kiusaamiskulttuuri tuhoaa sukupolvia. Se pitää katkaista nyt heti. Katsokaamme peiliin ja nähkäämme siellä upea ja ainutlaatuinen ihminen. Ajatelkaamme, että miten mahtavaa, että muutkin ihmiset ovat sellaisia. Upeita ja ainutlaatuisia ihmisiä. Vapaita kaikista kahleista.

Ja jos nyt joku voittaa – riemuitkaamme. Jokainen voitto lisää iloa maailmaan ja lopulta voiton hedelmät putoavat yhteiseen koriin, sillä kukaan ei voita yksin. Katso tämä video niin tiedät mitä tarkoitan.

Kiusaaminen näivettää ja erottaa ihmiset toisistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s