Tie voittoon – WinHoc

Tulevaisuuden voittajia ovat yritykset ja ihmiset, jotka ottavat aloitteen omiin käsiinsä, luovat voittavia tilanteita ja kääntävän pelin suosimaan omia vahvuuksiaan. Tällaiset ihmiset ja yritykset myös rakentavat parempaa maailmaa, toimivampia yhteisöjä ja tehokkaampia systeemejä.

AdHoc:sta WinHoc:iin

Kun muutoksia tulee paljon ja kun uudet toimintatavat ja välineet valtaavat alaa huikealla vauhdilla syntyy ihmisille ja yrityksille tarve toimia adhoc. Toisin sanoen he reagoivat syntyneeseen tilanteeseen muodostamalla ongelmia ratkaisevia tiimejä, koulutuksia tai organisaatiomuutoksia. He paikkavat reikiä ja sammuttavat tulipaloja. Tutkivat mennyttä ja tekevät ratkaisuja menneisyyden, ei tulevaisuuden pohjalta. On valitettavaa miten usein muutoksia pyritään saamaan aikaan loppuun kuluneilla termeillä ja samoilla vanhoilla strategioilla ja kauan aikaa sitten hyväksi koetuilla teoilla. Mutta jäätävä totuus on se, että best practise ei auta, eikä usein edes next practise. On luotava ikioma, ainutlaatuinen, jäljittelemätön winning practise.

”…jäätävä totuus on se, että best practise ei auta, eikä usein edes next practise. On luotava ikioma, ainutlaatuinen, jäljittelemätön winning practise”

Strategisen osaamisen varaan ei voi enää jättäytyä. Perinteinen taktikointi enää pure. Vanha ajatus taktikoinnista saattaa nimittäin sisältää eettisesti arveluttavia toimintoja, joitaa perustellaan sanonnalla ”päämäärä pyhittää keinot” tai ”näinhän meillä on aina toimittu”.

Niin suosittu ”ketteryys” ei myöskään enää ole tätä aikaa. Ketterät ajatusmallit ovat periaatteessa jatkoa niin kutsutulle lean-tuotantotavalle. Kasvava uusi talous ei enää tottele tuotantoajan määräyksiä ja eetosta. Sitä paitsi teollisuustyö siirtyy yhä enemmän automaation ja robottien tehtäväksi. Toisekseen ketteryyteen liittyvä ydinosaamista painottava ajattelu ei ole enää tässä maailmassa tehokas. Oppiminen ja innokkuus, kyky löytää oikeaa osaamista, sekä taitojen älykäs soveltaminen voittavat ydinosaajan mennen tullen.

Tätä aikaa on tehdä voittavia aloitteita, rakentaa voittavia tilanteita ja istuttaa voittamisen alkuja. Toisin sanoen, tätä aikaa on toimia WinHoc, win*win(+win) periaatteella.

Aloitteista voittoihin

WinHoc on dynaaminen versio adhocista. Kun adhoc käynnistyy tarpeen synnyttämänä, winhoc käynnistyy oma-aloitteisesti ja omaehtoisesti. Siinä tehdään voimallinen aloite, jossa itse näkee vahvan voittamisen mahdollisuuden. WinHoc:n mukaisesti toimiva rakentaa tilanteita, joissa on suuret voittamisen mahdollisuudet ja pyrkii itse voittamaan tilanteet. WinHoc on keksijyyttä, jossa uskalletaan tuoda jotakin aivan uutta keskusteluun, markkinoille, kehitteille – odottamatta, että sille olisi valmista (*) tilausta. Win*win(+win) filosofia takaa, että WinHoc on eettistä. Win*win tähtää moninkertaisiin voittoihin partnereiden välillä ja (+win) haastaa ottamaan huomioon myös muut tahot, joille voittavia vaikutuksia voi ja pitää saada aikaan. Win*win(+win) oikein ymmärrettynä, sisäistettynä ja sovellettuna tekee jokaisesta interaktiosta, suunnitelmasta ja teosta maailmanparannushankkeen.

Win*win(+win) oikein ymmärrettynä, sisäistettynä ja sovellettuna tekee jokaisesta interaktiosta, suunnitelmasta ja teosta maailmanparannushankkeen.

Minun ehdotukseni siis on, että yritykset alkaisivat toimia WinHoc. Kaikessa yksinkertaisuudessaan WinHoc on taktinen toimintatapa, jossa

  1. Tehdään voimallisia aloitteita
  2. Luodaan dynaamisesti tilanteita, joissa voittamisen mahdollisuus on suuri
  3. Voitetaan tilanteet win*win(+win) arvomaailman ja periaatteiden mukaisesti

WinHoc on enemmän kuin proaktiivisuus. WinHociin liittyy dynaaminen luominen. Toimija luo ja rakentaa tilanteita, joissa on suurin mahdollisuus voittaa. WinHoc – tavalla toimija kysyy: mitä haluat luoda.

Monet yhdistävät voittamisen kilpailuun, jota pidetään pahana ja uuvuttavana. Kilpailu ei ole huono eikä paha asia, ellei siitä tehdä sellaista. Kilpailu on keino saada oikeat ihmiset oikeille paikoille ja luoda voittavia tuloksia. Oikeat ja aidot voittavat tulokset säteilevät hyvää ympärilleen. Kilpailu ei uuvuta. Uupumusta synnyttää jatkuva huippusuorittamisen pakko. Voittavassa yrityksessä hyväksytään, että kaikkeen ei tarvita huippusuoritusta vaan, että energia sovitetaan yhteen tarkoituksen ja tehtävän kanssa.

Mikä voisi estää WinHocin onnistumista yrityksissä?  Asenteet. Ei voida toimia WinHoc, koska silloin pitäisi hyväksyä, että osaaminen, terävät mielipiteet, vahvat näkemykset ja luova kyvykkyys menevät aseman ja strongholdsien edelle. Pitää olla vahva ihminen, että  uskaltaa toimia sellaisten ihmisten kanssa, jolla on yllämainitut ominaisuudet,  vahvojen rakenteiden turvassa samaa mantraa sätkättävien marionettien kanssa toimimisen sijaan. Vaatii suurta rohkeutta toimia WinHoc, mutta tässä maailmassa se on välttämätöntä.

To act WinHoc is to plant a rose where the other’s cannot see the opportunity for beauty and growth.

_________

(*) Albert Einstein sanoi, että kaikki suuret teot ovat syntyneet vapaassa työssä (free labour). Jos aina teemme vain sitä, mikä täyttää olemassa olevan tarpeen tai jolle on valmis tilaus, ei mitään uutta pääse syntymään.

Tämä artikkeli englanniksi

Haluatko lisää tietoa? Ota rohkeasti yhteyttä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s