Mitä on voittamisvalmennus? Osa 2

Jatkoa : Mitä on voittamisvalmennus?   Osa 1 

Edellisessä kirjoituksessa voittamisvalmennuksesta käsittelin aihetta energian johtamisen näkökulmasta. Esitin voittamisvalmentajan nelikentän jossa valmentamistyyli asemoituu energian mobilisoinnin ja voitontahdon pohjalta.

Nykyajan johtaminen on suurelta osin energioiden johtamista. Johtajan tai valmentajan on tärkeää asennoitua ihmiseen ihmisen omaa pystyvyyttä, luovuutta ja ainutlaatuisuutta arvostaen. Johtajan/valmentajan on uskottava ihmisen omaan kykyyn johtaa itseään, kehittymistään ja omaa työtään. Vai sitä kautta voi syntyä tehokasta, tuottavaa, innovatiivista ja hyvää mieltä synnyttävää työprosessia ja voittavia tuloksia. Mitä johtaja sitten johtaa? Energioita.

”Johtajan tärkein tehtävä on luoda ja kehittää organisaatioon voittamisen kulttuuri. Valmentajan tärkein tehtävä on rakentaa, ylläpitää ja uudistaa voittamisen dynamiikkaa sekä mobilisoida joukkueen ja yksittäisten pelaajien energia vastaamaan voittavasti muuttuviin tilanteisiin.”

Johtaja johtaa jonnekin, kohti päämäärää. Valmentajan tehtävä on varmistaa, että valmiudet ovat jatkuvasti ajantasalla ja kehittyvät, jotta päämäärään on mahdollista päästä. Usein valmentaja ja johtaja ovat yksi ja sama henkilö.

Voittamisvalmennuksen tärkeimpiä kysymyksiä on WIN. What Is Next, eli mikä on se tila mihin ollaan pyrkimässä. Tavallisestihan kysytään, mitä tehdään seuraavaksi. Tekeminen toki on tärkeää, mutta ennen tekemistä on hyvä saavuttaa se energiatila, jossa tekeminen parhaiten luonnistuu. Voittamisvalmennuksen tärkeimpiä tehtäviä on virittää energia vastaamaan käsillä olevaa tehtävää.

Perinteinen ajattelu valmennuksessa (tai johtamisessa) on: jos epäonnistutaan niin ponnistellaan ja tehdään jotakin, että seuraavaksi onnistutaan ja jos onnistutaan niin annetaan asioiden olla ja rullata, jotta ei vain muuteta jotain ja pilata mahdollisuutta uusille onnistumisille.

Nyt täytyy erottaa kaksi asiaa: prosessin tai suorituksen aikainen flow ja onnistuminen. Flowta ei yleensä kannata häiritä uusilla kehitysideoilla. Hyvin kekseliäät ihmiset usein pilaavat mahdollisuutensa, kun he pyrkivät muuttamaan flow tilaa uusilla aloitteilla. Neuvoni on, että ei kannata – voittaminen on myös oikean ajoituksen taitoa. Sen sijaan, kun tulee selkeä onnistuminen, pelissä, myyntitilanteessa, neuvottelussa niin silloin flowhun on jo tullut muutos – katkos, josta vastaus WIN kysymykseen ratkaisee, miten prosessi tai suoritus jatkuu eteenpäin.

Voittamisvalmennuksen onnistumisperiaate: Nosta intensiteetin tasoa onnistumisen jälkeen, rentoudu epäonnistumisen jälkeen

Esimerkkejä:

1. Myyntimies tai -nainen

Myyntimies saa onnistuneen ratkaisun, tilauksen. Ei ole aika näyttää rennon onnelliselta, vaan nostaa intensiteettitasoa ja saada asiakas voimaan hyvin juuri tehdyn päätöksen kanssa ja vahvistaa asiakkaan onnistumisen kokemusta.

Entä jos myyntimies epäonnistuu, eikä saa tilausta? Hän suhtautuu tilanteessa asiaan rennosti, ehkä voi hiukan harmitella, ettei päässyt kauppoihin näin hyvän asiakaskokelaan kanssa, mutta kiittää asiakasta ajasta ja hyvästä keskustelusta. Vielä voi pyytää, että voi joskus tulevaisuudessa olla uudestaan yhteydessä. Rentous, ystävällisyys ja arvostus jättävät oven auki seuraavia kertoja varten. Jännittynyt ponnistelu jättää kuvan epäonnistujasta, joka ei kestä tappioitaan. Lisäksi epäonnistumisen jälkeinen jännittynyt ponnistelu ei kata pöytää seuraavalle onnistumiselle.

2. Joukkuepeli

Joukkuepelissä on juuri tehty maali ja siirrytty ottelussa selvään johtoon. Intensiteettitason nosto tarkoittaa voittamismielialan kohottamista siten, että pidetään yllä voittamisen momentumia ja samalla annetaan tilaa oppia lisää voittamisesta ja onnistumisesta onnistumisen jälkeen.

Entä jos joukkue onkin se häviävä osapuoli. Jo useamman maalin tappiolla ja vastustaja tekee vielä siihenkin päälle maalin? Aika on ottaa rennosti ja löytää se hyvän mielen paikka aivoissa. (Huom! rentoutuminen ei ole sama kuin periksiantaminen). Todeta, että ok, tilanne on tämä – mutta ei se haittaa, sillä seuraava tilanne onnistuu ja seuraava maali on meidän. Aivan pienestäkin onnistumisesta voi lähteä päälle momentumia eli voimavirtaa ja silloin kaikki on taas mahdollista.

Voittamisvalmennus on myös oppimisvalmennusta. Pidänkin sanaa oppimisvalmennus parempana kuin mentaalivalmennus, sillä ihmiselle on lopulta tärkeintä se, että hän pystyy parantamaan asioiden tilaa, olipa sitten kyseessä tekninen osaamisvaje tai itseluottamuksen puute. Oikeastaan itse en koskaan lähde liikkeelle puutteista tai vajeista tai virheistä.  Haluaisin ajatella siten, että ihminen on täydellinen juuri nyt ja kasvaa kokoajan kohti uutta ja parempaa täydellisyyttä.

”Kun oivallat miten täydellistä kaikki on, heilautat pääsi taaksepäin ja naurat kohti taivasta” – Buddha

Muut artikkelit aiheesta:

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 2.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 3.

Mitä onvoittamisvalmeenus? Osa 4.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s