Vaikeimman kautta voittoon – keksintöjä ja urheilua

Tämä postaus sisältää kaksi työhöni liittyvää uutista. Asioita, joista olen erityisen iloinen ja joista toivon olevan mahdollisimman monelle iloa ja hyötyä. Tervetuloa jakamaan niitä kanssani!

Koripalloilija Spencer Haywood oli ammattilaisurheilun uranuurtaja. Hän jätti collegen ennenaikaisesti ja siirtyi ammattilaisuralle. Bleacher Report nimeää Spencerin ratkaisun yhdeksi urheilun merkittävimmistä keksinnöistä, sillä siihen saakka, vuoteen 1969, ”collegiaattia” oli pidetty ammattilaisurheilijan uraa arvostetumpana. Spencer teki toisin. Hän seurasi intohimoaan. Valitsi vaikeimman. Rakensi uuden tien, joka johti hänet Olympilaisten korkeimmalle korokkeelle.

”Going hardship”, vaikeimman kautta, on yhteistä urheilulle ja keksimiselle. Siksi halusin ottaa Spencer Haywoodin tämän tarinan johdattelijaksi. Urheija ja keksijä joutuvat kulkemaan omia polkujaan, vain omien ideoidensa, osaamisensa ja jatkuvan kiihkeän kehitystyönsä kannattelemina. Heidän start-upinsa eivät ole yhteiskunnan juhlittuja sankaritarinoita. Mutta sitten, kun urhelijan tai keksijän ”start-up” tuottaa tulosta, niin silloin heidän ympärillään riittää kunnianmetsästäjiä – sakkia, joka haluaa oman osansa loisteesta.

Kohdalleni tuli viime viikolla kaksi iloista asiaa, voittoja työssäni. Haluan omistaa ne urheilijoille ja keksijöille toivoen, että ne osaltaan voisivat kiinnittää lisää huomiota näiden kahden yhteiskunnalle niin tärkeän ryhmän työhön.

Minut palkittiin Euroopan Unionin Naiskeksijöiden ja -innovaattoreiden Verkoston erikoistunnustuspalkinnolla sekä valittiin urheilumediasivusto Jatkoajan kolumnistiksi.

EUWIIN

Sain keksijäpalkinnon työstäni innovatiivisen kapasiteetin kehittämisestä ja Swing -konseptin luomisesta. Euwiin on palkinnut naiskeksijöitä vuodesta 2006. Pääpalkinto, eli vuoden naiskeksijän palkinto on luovutettu kahdesti aiemmin suomalaiselle naiselle. Tänä vuonna vuoden naiskeksijäksi valittiin ruotsalainen, uudenlaisen hengenpelastusrenkaan keksijä, Åsa Magnusson. Toiselle sijalle pääsi hienosti lasten diabeteksen hoitoa helpottavan laitteen keksijä Salla Koski.

Arvostan Euwiin palkintoni todella korkealle. Kuten keksijät yleensäkin, olen myös minä tehnyt erittäin pitkäjänteistä ja monivaiheista työtä oppimiskonseptieni kehittämiseksi. Palkintoon liittyvät aihiot syntyivät kun aloin tutkia asioita kirjaani ”Voittava kierre” varten vuonna 2001. Kirjassani esitetyt mallit ja prosessit ovat innovatiivisia ja toimivat perustana mm. oppimisen vallankumoukseen tähtäävälle Swing konseptille.

Vaikka keksijän työ on yksinäistä niin silti ihan yksin ei voi mitään merkittävää saada aikaiseksi. Siksi haluan osoittaa kiitokseni seuraaville tahoille ja henkilöille:

JOKERIT

Vuonna 2002 olin kehitellyt uutta oppimismallia sen verran, että kaipasin paikkaa, jossa voisin sparrata mallia ja löytää siihen ajatuksia, jotka toisaalta voisivat osoittaa sen toimivuutta ja toisaalta tuoda uusia kehitysideoita. Näytin silloin aika oudon näköistä häkkyrää Harry Hjallis Harkimolle, toiveenani saada hankkia tietoa heidän organisaatiostaan ja joukkueelta. Hjallis totesi, että näyttääpä mielenkiintoiselta ja sain luvan tehdä tutkimusta Jokereiden parissa. Suurkiitos siis Hjallikselle ja Jokereille. Erityisesti vielä Antti Törmäselle, Tomek Valtoselle ja Matti Virmaselle.

KEKSIMÖ

Vuonna 2009 minut kutsuttiin Keksimön hallituksen jäseneksi. Olin yllättynyt, sillä en ollut aikaisemmin toiminut keksijöiden parissa. Keksimössä sain kuitenkin ymmärtää minkälaista ”hardshipia” keksimistyö on ja miten loistaviin aikaansaannoksiin keksijät pystyvät. Ymmärsin myös sen tärkeän asian, että keksiminen on taito siinä missä joku muukin. Kun tuon taidon herättelee itsestään niin keksintöjä alkaa syntyä. Keksimöläiset kannustivat minuakin lisäämään innovatiivisuutta ja kekseliäisyyttä työhöni. Heidän tukensa on ollut äärimmäisen tärkeä palkittua konseptia kehittäessäni. Kiitokset Martin von Willebrand, Matti Pyykkönen, Balan Pillai ja Eppie Eloranta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Palkinnon luovutti Eija Pessinen. Vuoden 2009 EUWIIN naiskeksijä.

JATKOAIKA

Aloitin Suomen suurimman on-line urheilumedian Jatkoajan kolumnistina. Ensimmäinen kolumni julkaistiin 19.9.2011. Jatkossa kolumnejani julkaistaan kerran kuussa. Kolumnisteina kanssani ovat todella kovan luokan kirjoittamisen ammattilaiset Jani Mesikämmen ja Risto Pakarinen. Mielenkiintoisia näkökulmia KHL -sarjasta tuo Pasi Pulkkinen. Olen siis valtavan haasteen edessä. Jatkoajan aktiivisen, asiantuntevan ja usein kärkkään lukijakunnan sydämen valloittaminen ei ole aivan helppo tehtävä. Tavoitteeni on tuoda lisäarvoa sivustolle tarkastelemalla jääkiekkoa voittamisen ja oppimisen näkökulmasta. Pelianalyysit jätän suosiolla asian paremmin tunteville. Kiitos Jatkoajan tiimille ja päätoimittaja Emil Elolle tästä hienosta mahdollisuudesta.

Vielä haluan kiittää poikiani Nicoa ja Tomia. He ovat tukeneet minua kaikessa – enemmän kuin äitinä ikinä olisin osannut odottaa.

Rakkaus voittaa. Elämässä, keksimisessä ja urheilussa.

5 ajatusta artikkelista “Vaikeimman kautta voittoon – keksintöjä ja urheilua

    • Kiitos Antti! Ja kiitos siitä, että välität voittamisen ilosanomaa kanssani. Meitä ei vielä ole monta, mutta katsotaan parin vuoden kuluttua… nyt on hyvä ottaa momentumista grippi!

  1. Kunnia kelle kunnia kuulu ja kuka sen on ansainnut Christina ystäväiseni:)
    Sinä, jos kuka olet arvostuksen ja palkinnot ansainnut,
    lämpimasti onnitellen ja toivottaen lykkyä uusia tullia kohden.

    Masa

Jätä kommentti