Johtaja, valmentaja: haasta voittamaan

Kyky auttaa toinen ihminen kohoamaan tätä hetkeä ja itseään korkeammalle on yksi johtamisen ja valmentamisen suurista haasteista ja tärkeimmistä tehtävistä.

Venäläisen psykologin Lev Vygotskin ajattelun keskeisiä käsitteitä on lähikehityksen vyöhyke,  alue, jolle oppija pääsee osaavassa ohjauksessa. Lähikehityksen vyöhyke on eräänlainen ”beta” alue, kokeilukenttä, jossa katsotaan mihin rahkeet riittävät kun niitä oikein haastetaan.

Kuinka hyvä sinä olet haastamaan ohjauspiirissäsi olevia ihmisiä voittamaan?

Työpöydän tai viraston oven takaa on helppo vaatia ihmisiltä suorituksia, mutta miten onnistuu tilanne, jossa valmentaja tai johtaja laittaa itsensä täydellisesti likoon? Joukkojen edessä tai ”one to one” tilanteessa?

Olen monta kertaa ollut seuraamassa urheiluharjoituksia, joissa valmentaja puhaltaa pilliinsä ja harjoitus vaihtuu ennalta sovitun kaavan mukaan. Olen seurannut johtajia, jotka kommunikaatiossaan eivät välitä lähes minkäänlaista henkilökohtaista sitoutumista tai merkitystä. Olen ollut tiimipalavereissa, joissa kyllä innostutaan asioista, mutta niihin ei synny intohimoista ja eteenpäinvievää nostetta.

Lyhyesti sanottuna: liian usein johtamisesta puuttuu intentio, haastavuus ja sitoutuminen. Puuttuu rohkeutta heittäytyä ja ylittää turhan häveliäisyyden rajat.

Toisinkin voi olla. Valmentaja tai johtaja, joka jokaisella solullaan, kehonkielellään ja sanoillaan elää tilannetta ja haastaa yhä parempaan saa uskomattomia tuloksia aikaan jo lyhyessä ohjaustilanteessa. Minulla oli ilo päästä seuraamaan sellaista.

Jalkapallojoukkue HJK:n järjestämässä ”Tie tähtiin” seminaarissa oli mukana hallitsevan Euroopan mestarin FC Porton kykyvalmentaja Pepijn Linders. Pep piti muutaman valmennussession junioreille ja näytti miten valmentaja voi nostaa ohjattavan paitsi lähikehityksen vyöhykkeelle mutta myös väläyttämään hienouksia, joita potentiaalivarastosta yllättäen saattaa löytyä.

Pep kuvasi lyhyesti minkälainen harjoitus hänellä oli mielessä ja juniorit ryhtyivät toimeen. Kun harjoitusta oli menty jonkin aikaa Pep alkoi jaella voittavia neuvoja, kuten ”painosta häntä”, ”mitä haluat tilanteelta”, ”pyri aina vapautumaan”. Hän myös itse osallistui tilanteisiin ja näytti konkreettisesti mitä neuvot tarkoittavat.

Keskittymisen ja valppauden yhdistelmä oli yksi Pep:n tärkeistä teemoista. Hän korosti usein, että pitää nähdä kaikki, jotta tietää, minkälaisia aloitteita tulee tehdä. Olen itsekin puhunut usein WinHoc:sta, voittavien aloitteiden taktiikasta. Pep näytti mitä WinHoc on käytännössä, miten tehdään aloite voittavaan tilanteeseen tai miten muutetaan tilanne itselle voittavaksi. Vapaudu aina tilanteesta ja luo uusi tilanne, voittava tilanne.

Palo ja intohimo välittyi Pep:n tekemisistä ja tarttui pelaajiin, se oli aivan selvää. Mielestäni tärkeintä, mitä Pep teki oli, että hän haastoi pelaajat voittamaan. Hän rakensi tilanteisiin vahvan intention, suunnan, joka vahvisti pelin tai harjoituksen päämäärää ja tarkoitusta. Mikä hienointa – hän itse oli tuo intentio, hän eli sitä, näytti sen ja haastoi omilla eleillään ja liikkeillään ohjattavat mukaan. Vähän väliä hän kehotti pelaajia ”try to win” – yritä voittaa! Oli silminnähtävissä, miten energia ja intentio kasvoivat kentällä. Ei ole ihme, että Futebol Clube do Porto on Euroopan mestari.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Pepijn Linders työssään

Suomalaisessa johtamisessa on kautta aikojen arvostettu korkealle Väinö Linnan romaanin ”Tuntematon sotilas” luutnantti Koskelan vähäeleinen johtamistyyli. Eräässäkin tilanteessa miehet kapinoivat liikkeellelähtöä, mutta vaikenivat ja alkoivat toimia kun Koskela hiljaisesti toteaa, että olisi aika lähteä. On toki tärkeää, että jokainen on oma itsensä työssä, mutta onko Koskela tyyppinen johtaja kuitenkaan oikeanlainen aikana ja lajeissa, joissa korostuu intohimo ja vahva pyrkimys onnistua ja voittaa? Enkä tarkoita pelkästään urheilua vaan inhimillisen tekemisen ja harrastamisen kenttää yleensäkin – vaikkapa start-up yrityksiä, joissa alkaa näkyä enemmän intohimoa kuin urheilukentillä!

Olen aikaisemmin määritellyt, että johtajan tärkein tehtävä on:

”Valmentava johtaja saa ihmisten ja organisaation energian liikkeelle toivottuun suuntaan, ylläpitää momentumia ja auttaa virittämään energiat yhteensopiviksi edessä olevien tehtävien kanssa .

Valmentava johtaja osaa rakentaa kulttuurin, jossa ihmiset voivat yksilöinä ja ryhmissä toteuttaa parasta osaamistaan ja saavuttaa tuloksia, joita pitää arvokkaina ja joilla pystyy auttamaan organisaation ja yrityksen menestykseen.”

Nyt lisään tuohon määritelmään: Valmentaja tai valmentava johtaja haastaa voittamaan ja on itse sitä, mitä hän toisilta vaatii.

WinHoc lyhyesti:

 1. Tiedä mitä haluat ja kehitä itsellesi voittajan asenne
 2. Tee voimallinen ja yllättävä aloite
 3. Rakenna voittava tilanne, jossa omat vahvuutesi pääsevät vaikuttamaan
 4. Voita tilanne win*win(+win) eli siten, että sinä ja partnerisi  voitatte ja aiheutatte voittavia vaikutuksia myös kolmansille osapuolille. (jos et voi viedä tilannetta itse loppuun, niin tarjoile se voiton siivin toisille)
Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Johtaja, valmentaja: haasta voittamaan

 1. No niin Christina ystäväni, tästähän me olemme jo vaihtaneet ajatuksi aika paljonkin, mutta eilinen jalkapallo-ottelu Schalken ja HJK:n välillä oli hyvä esimerkki siitä miten kaikki voi mennä pieleen, kun ei ole voittamisen kulttuuria eikä todellista tunnetta siitä, että tämähän me pojat hoidetaan kotiin, koska sitä kyllä tarjottiin Klubille mitä enemmässä määrin.
  Mutta juuri se tilanne, kun on pakko voittaa ei sitten jotenkin osatakaan toimia niin, kuten yleensä toimitaan vaan suoritus onkin huonompi kuin yleensä.
  Valmennnuspuolelta puuttui selkeästi se voittamisen palo ja se raivo millä joukkueen pelaajia potkitaan kuvaannollisesti persuksille, että nyt jätkät nyt tämä homma hoidetaan kotiin kunnialla!
  Mutta ei mitään sellaista näkynyt vaihtopenkillä saati valmentajistossakaan ja mit ä siellä teki legendaarinen Jari Litti Litmanen, kysynpä vaan?
  Kaveri joka on suomalaisen jalkapalloilun legenda vieläkin ja kenellä on tällaisista peleistä kokemusta vaikka muille jakaa?
  Minä en ainakaan huomannut minkäänlaista tsemppausta hänen puoleltaan vaikka istuikin vaihtopenkillä, olisi voinut omalla esimerkillään ruoskia joukkuetovereitaan voittamaan pelin!

  No tämä ehkä eksyi aiheesta, mutta jotenkin näin tässä ko, pelissä koko sen idean mitä sinä olet tuloksellisesti opettanut muille, että voittaminen on tultava sisältä ja siihen on oltava todellinen ja halu.

  Päätän paatospuheeni tähän koska tilannehan ei mihinkään muutu, mutta voimme ainakin yrittää tehdä parhaamme ja vielä enemmän kuten nuo meidän länsinaapurit(ruotsalaiset) aika usein tekevät ja vielä erittäin tuloksellisesti etenkin silloin kun on arvokilpailut, EM, MM tai Olympialaiset!

  Toivotaan, että huomenna lauanataina 27.8 alkavissa Yleisurheilun MM-kilpailuissa nämä meidän harvalukuiset osanottajamme ylittävät itsensä ja meidät.

  • moi,

   se on juuri näin..joukkueen ,yksilön voitto ja voittamiset lähtevät sisältäpäin.

   Hjk oli lukossa aika pahasti henkisesti sekä fyysisesti.

   Sorsa , Pukki , Riihilahti ,Rafinha halusivat selvästi voittaa, mutta muilla ei kehon kieli,kannustaminen eikä muukaan ollut kunnossa.

   Kokemus vaihtopenkiltä olisi täytynyt saada mukaan mm. tsemppaamalla joukkuetta,nyt mietittiin liikaa vaihtoehtoja.

   Tavoitteena olisi voinut olla oman itsensä voittaminen , jäätiin loukkuun
   ns.pakkovoitto….pakko voittaa, se ei tuo valitettavasti huippu urheilussa
   lähellekään optimi tulosta

   T Jarmo

 2. Päivitysilmoitus: Voittamisen alkemia | Boheeminaisen maailmankirja

 3. Päivitysilmoitus: Boheeminaisen maailmankirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s