Voittajan karisma

Juuso-Oskari on myyntitehtävissä. Häntä pidetään valloittavana persoonana ja hänen on helppo sopia tapaamisista. Neuvotteluissa hän saa aikaan hyvän tunnelman ja keskustelut soljuvat hyvin ja fokusoidusti. Kuitenkaan Juuso-Oskari ei saa aikaan kauppoja samalla tavalla kuin hänen toimintansa ja kykynsä antaisivat olettaa. Esimiehet keskustelevat usein, että Juuso-Oskari on väärällä alalla, sosiaaliala olisi hänelle myyntialaa parempi. Silti Juuso-Oskari viihtyy työssään ja haluaisi todella löytää ratkaisun kaupanteko ongelmaansa.

Saara-Inkeri on jääkiekkoilija. Hänen peliälyään, laukaustaan ja kyvykkyyttään rakentaa erinomaisia maalitilanteita kehutaan. Mutta kauden päätyttyä ihmetellään, missä olivat maalit. Kykyihin nähden niitä on syntynyt aivan liian vähän. Saara-Inkeri tietää, että pystyisi parempaan, mutta ei ymmärrä, miksi verkko ei heilahda, vaikka usein edessä on lähes tyhjä maali.

Kauno-Hermanni on suosittu tuttavapiireissä ja juhlissa. Hän keskustelee luontevasti erilaisten ihmisten kanssa ja hänellä on laaja sosiaalinen verkosto. Kuitenkin hän tuntee itsensä yksinäiseksi. Kun juhlien jälkeen muut lähtevät yhdessä ketkä minnekin, Kauno-Hermanni lähtee yleensä yksin kotiin. Häntä ei pyydetty mukaan jatkoille. Vähitellen Kauno-Hermanni onkin jo oppinut toteamaan rennosti, että parasta mennä ajoissa kotiin, kun on tärkeä palaveri heti aamulla.

Karisma yhdistetään usein sosiaalisiin taitoihin, ystävällisyyteen, avuliaisuuteen ja empatiaan. On totta, että nämä taidot, tai ominaisuudet, lisäävät karismaattisuutta, mutta karisma on kuitenkin jotain enemmän. Karisma on vetovoimaisuutta, joka saa ihmiset värähtelemään samalla ”taajuudella” karismaattisen ihmisen kanssa. Karismaattinen ihminen on kuin sähköinen magneetti, joka vetää asioita ja ihmisiä puoleensa.

Olen usein tavannut todella lahjakkaita ja taitavia ihmisiä, kuten Juuso-Oskari, Saara-Inkeri ja Kauno-Hermanni, jotka eivät pysty hyödyntämään taitoaan sataprosenttisesti, koska sillä tärkeällä hetkellä jotain tapahtuu ja ”yhteys katkeaa”, kuten eräs laulajatuttuni sanoi. Sähköisestä magneetista loppuu virta juuri, kun sitä olisi eniten tarvittu.

Olin jokin aika kuuntelemassa luentoa, jossa puhuja kertoi yrittäjistä, joilla ei ollut niin paljon osaamista kuin pätevöityneillä ammattilaisilla, mutta jotka innostuksensa voimalla rakensivat loistavia yrityksiä ja saavuttivat hienoja voittoja.

Huippuosaava on usein prosessinsa vanki. Niin kauan kuin prosessia riittää, niin kauan säteillään ja ollaan karismaattisia. Kuka tahansa on älykäs ja välkky kun puhuu omasta asiastaan. Mutta kun tuloksenteon paikka tulee, niin yhteys katkeaa ja tulos jää vähäiseksi. Opinnoissaan hienosti menestynyt päätyy tylsäksi rivimieheksi, koska vetovoimaisuutta ei ole koeteltu ja kasvatettu oikeissa tilanteissa. Kytemään voi jäädä pelkoja ja epävarmuuksia, jotka pistävät piuhat poikki tosi paikan tullen.

Voittajan karisma yltää prosessin ja tuloksen yli, se yltää kiitollisuuteen ja voittamisen riemuun. Voittamista prosessissaan harjoittanut henkilö osaa pitää karismansa ja vetovoimansa yllä myös ratkaisutilanteissa.

Haluatko sinä kehittää voittajan karismaasi? Kokeile tätä:

1. Käy läpi tilanteita, joissa viime hetkillä toivottu tulos jäikin laihaksi. Kertaa omia tuntemuksiasi, mitä sinussa tapahtui. Muistatko, että sähköinen magneettisi lakkasi toimimasta ja tilanteen lupaavuus muuttui ystävällisiksi kiitoksiksi mielenkiintoisen asian esittelystä?

2. Luo mielikuva tilanteesta, jossa toivomasi tulos on syntynyt. Tunnustele miltä sinusta tuntuu. Tuntuuko samalta kuin silloin, kun prosessi on edennyt erinomaisessa flowssa? Opettele mielikuvaharjoittelun avulla ylläpitämään tuo tunne saavutuksen yli. Näe itsesi voittajana.

3. Kun seuraavan kerran olet ”maalintekotilanteessa” niin päätä pitää vetovoimaista tunnetta yllä, älä anna yhteyden katketa vaan anna voiman virrata. Harjoittele tätä niin usein kuin voit.

4. Pidä asioita merkityksellisinä ja näytä se. Osoita olemuksellasi, sanoillasi ja teoillasi, että välität siitä, että syntyy hyvä lopputulos. Suhtaudu asioihin niiden vaatimalla vakavuudella ja tärkeydellä, vaikka olisitkin rento ja helposti lähestyttävä.

Sun Tsun loistava sitaatti, jota olen jankuttanut ehkä liiankin usein, ”voittava soturi voittaa ensin ja lähtee sitten taisteluun, kun taas häviävä soturi lähtee taisteluun ja yrittää kamppailla itsensä voittoon”, kuvaa juuri tätä ilmiötä.

Rakenna itsellesi sähkömagneetti, josta yhteys ei katkea, kokemalla voittaminen itsessäsi. Voittamisen tunne on:

 • Vapauttava tunne – aahhhhhh! Se on siinä! Homma on hoidettu
 • Riemun tunne – JESSS! Minä tein sen. Me teimme sen.
 • Kiitollisuuden tunne – kiitos, että sain olla mukana, kiitos mahtavasta haasteesta. Kiitos onnistumisesta.

Harjoittele näitä tuntemuksia joka päivä, tunne ne kehossasi ja opit ”voittamaan ensin”. Sinulla on voittajan karisma, se vain odottaa, että alkaisit hoivata ja kasvattaa sitä.

Karismaa ja voittajan heittäytymiskykyä voi opetella!

ps. tarinoiden henkilöiden nimet on muutettu

Mainokset

6 ajatusta artikkelista “Voittajan karisma

 1. Jälleen kerran aivan erinomainen aihe erinomaisen ihanalta ja valloittavalta Christinalta:) Karismaa joko on tai sitten ei, mun mielestä se vain säteilee joistakin eikä sitä voi sen kummemmin harjoitella.
  Toki tiettyä käyttäymistä itsessään voi tarkkaila ja ottaa opiksi, mutt avoiko ihminen luonnolleen kuitenkaan mitään?
  Lahjakkuuttakin on monenlaista ja edelleenkin se voittaminen on vaikeaa vaikka sitä kuinka harjoittelee ja yrittää käytännössä muodostaa itselleen erinlaisia malleja mitkä mahdollistavat parhaan voittavan lopputuloksen:)
  Minäkin olen tavannut elämäni taipaleella samanlaisia omalla alueellaaan lahjakkaita ihmisiä,mutta kaikista ei vain ole voittajiksi ja siksi myös kunnialla häviäminen on tärkeää kasvun kannalta.
  Mutta jääköön tämä sepustukseni kaikille pohdittavaksi kuten itse sen ymmärtää:)

 2. Kiitos kommentista Matti. Kannattaa erottaa karaktääri ja karisma. Ihminen voi vahvistaa oman karaktäärinsä hyviä puolia ja siten myös karisma kehittyy vaikka peruskaraktääri ei muuttuisikaan.

  Karismaa sen sijaan voi kehittää juuri siten miten artikkelissa neuvon vaikka perusluonnolleen ei mitään voisikaan. Moni todella ujo ihminen on valtavan karismaattinen lavaesiintyjä – oppimisen ja uskaltamisen kautta päässyt siihen.

  Kyse on Matti siitä, että uskaltaako pistää itsensä likoon ja ylittää rajojaan. Jokainen ylitetty raja kasvattaa uskoa onnistumiseen ja sitä kautta myös sitä vetovoimaisuutta, joka lisää mahdollisuuksia päästä voittaviin tilanteisiin, jossa voi näyttää ”mistä on tehty”!

  Häviämistä olen kommentoinut usein ja korostan vielä, että häviäminen ei ole häpeä vaan tärkeä kokemus opintiellä.

  Harjoittelusta: on tärkeää harjoitella oikeita asioita oikein – mahdollisimman oikein siis, joka tarkoittaa, että virheitä pitää ja saa tehdä, kunhan oppii niitä korjaamaan. Monien mallien muodostaminen saattaa tarkoittaa myös puutetta pitkäjänteisyydessä, annetaan periksi kun ”malli” ei ala toimia. Usein pimeintä on ennen auringonnousua.

 3. Taas mahtava kirjoitus, joka osuu ja uppoaa myös allekirjoittaneeseen.

  Olen kokeillut tuohon voittavan mielentilan saamiseen musiikkia. Esimerkiksi tiettyjen elokuvakohtausten tunnelataus voi olla juuri oikea ja se, jota tarvitsen seuraavassa neuvottelussa. Sitten ei muuta kuin elokuvasta tuttu musiikki soimaan (ennen neuvottelua), pari rohkaisevaa sanaa itselle ja neuvottelemaan. Järjestään parempi fiilis ja lopputulos, kuin jos vain hyppään pöydän ääreen takki auki.

 4. Päivitysilmoitus: The Charisma Super C(h)amp | Renessanssinaisen maailmankirja

 5. Voittoja saavuttavan persoona eli karisma ja hänen osaamisensa (ammatilliset taidot) voivat tukea toisiaan tai sitten eivät. ”Myy ensin itsesi” on vanha myyntityön sanonta, ja se kiteyttää karisman (”ostaisitko tältä henkilöltä käytetyn auton?”).

  Sun Tsun mukaan “voittava soturi voittaa ensin ja lähtee sitten taisteluun, kun taas häviävä soturi lähtee taisteluun ja yrittää kamppailla itsensä voittoon” (sitaatti edellisestä tekstistä) on sovellettavissa myös kestävyysjuoksuun. Taistelu on aina voitettu, jos sitä ei ole valmiiksi hävitty omien valintojen kautta.

  Ehkä karisma on kykyä tuntea itsensä joka hetki voittajaksi, nähden silti joka hetki sen, että loppujen lopuksi jokainen häviää taistelunsa. Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia.

  Ystävällisin terveisin
  Paidaton juoksija oulu
  (ei voittaminen ole tärkeää, vain se, että kaikki voittavat)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s