Itseluottamus syntyy itseen luottamisesta

”Olla oma itsensä, ei kukaan muu, maailmassa, joka pyrkii kaikin tavoin tekemään sinusta jonkin toisen, tarkoittaa kovinta taistelua, jonka milloinkaan tulet käymään. Älä koskaan lakkaa taistelemasta. – e.e. cummings

Ystäväni Marko Kaarron erinomaisen kirjoituksen itseluottamuksesta julkaisun jälkeen monet ovat pyytäneet minua jatkamaan aiheesta omilla näkemyksilläni. Markon kirjoitus on niin hyvä ja tyhjentävä, että en ole millään keksinyt mitään lisättävää. Kysynnän paine kävi kuitenkin niin suureksi, että päätin sittenkin yrittää.

Elämme maailmassa, jossa ihmiset ja asiat ovat yhä enemmän riippuvaisia toisistaan. Sosiaalisen median paikat täyttyvät ihmisistä ja kommenteista. Huomioidaanko juuri minut? Minkälaista palautetta juuri minä saan? Oivaltavatko ihmiset juuri minun viestini arvon?

Itseluottamus on koetuksella yhä useammalta taholta. Oman itsen tuntemisesta syntyy aito luottamus kyvykkyyteen elää omaa ainutlaatuista elämää ja tehdä henkilökohtaisia ratkaisuja. Luottamus itseen tarjoaa vapauden elää oman tarinansa johdattamaa elämää.

Moni meistä kohtaa elämässään vaiheita, jolloin huomaa, että ei olekaan oman elämänsä pomo, vaan pikemminkin jonkun toisen pomon seuraajan seuraaja. On tarve sopeutua porukkaan ja esittää samankaltaisuuksia, jotta ei tekisi outoa vaikutusta. Kuka haluaisi olla kummajainen? Aika mielenkiintoista: luin erään yrittäjäseminaarin blogia. He pitivät itseään kovin radikaaleina, kun tilaisuudessa ei näy puvuntakkeja eikä solmioita. Sen sijaan kaikilla oli farkut ja t- tai kauluspaita! Radikaaleinkin haluaa sulautua joukkoon.

Cotton Fitzsimmons sanoi: ”Voititpa tai hävisitpä niin tärkeintä on olla oma itsesi, et voi muuttua olosuhteiden muuttumisen takia”. Itseluottamus on ainoa tie vapauteen. Ainoa tie, jossa oman itsen voittaminen  on se suurin voitto.

Miten päästä tuolle tielle? Muistutan vielä Markon kirjoituksesta, sieltä löydät hyviä konkreettisia neuvoja!

Tärkeintä on haastaa itsensä, mukavuusalueella ei opi itsestään eikä itseluottamus kehity. Itseluottamus kehittyy, kun voittaa itselleen merkittävissä haasteissa oman itsensä ja kovan luokan vastustajat, jotka voivat olla vaikkapa asioita, ongelmia, kilpailijoita, tavoitteita, mentaalisia tai henkisiä esteitä. Vaikeuksien kautta voittoon – itsetuntemukseen!

Periksi antaminen tärkeissä mittelöissä nakertaa itsetuntoa rankasti, mutta on hyvä pitää mielessä armollisuus. Aina ei voi voittaa – tie oppimiseen ja eteenpäin menoon tappion jälkeen käy armollisuuden  kautta.

Yritä tehdä ja ajatella asioita toisin ja uudella tavoin mahdollisimman usein, sillä tavoin kehität kyvykkyyttäsi pitkäjänteisyyteen ja rakennat itseluottamusta, joka ei romahda virheisiin ja tilapäisiin epäonnistumisiin.

Kuuluisa venäläinen teatteriohjaaja ja opettaja Konstantin Stanislavski opetti ”entä jos” metodin. Entä jos sinulla olisi terve ja vahva itseluottamus, millainen silloin olisit? Mitä tekisit ja miten toimisit ja puhuisit? Toimi jo nyt niin, ihan heti – juu juu, kohenna asentoasi hiukan! Eikö tunnukin hienolta? Onnittele itseäsi. Onnistuminen uudella ”entä jos” tasolla kasvattaa ja pian huomaatkin olevasi paremman itseluottamuksen virrassa ja elämässäsi on momentumia!

Vielä yksi tärkeä, erittäin tärkeä asia: Älä puhu itsestäsi pahaa. Älä milloinkaan. Opettele positiivinen keskustelu itsesi kanssa. Oppimista varten tarvitset toki myös kehittymiskohteittesi havainnointia – sitä varten voit kehittää metakognitiivisen kaverin – olkoon hänen nimensä Metis – joka on neutraali tarkkailija. Kun seuraavan kerran kahvikuppineuroosi yllättää, älä ahdistu ja jätä kahvia juomatta vaan anna Metiksen havainnoida ja huikata: Hopsan, kahvikuppi tärisee, nou hätä, kaikenlaisia kahvikuppeja sitä tehdäänkin.

Kiitos: @SissiBabe @VesaSaarinen @finjonna @niidelj @juhotunkelo

9 ajatusta artikkelista “Itseluottamus syntyy itseen luottamisesta

  1. Yksinkertaisesti ensin on hyväksyttävä itsensä jotta voi hyväksyä muut ja mitä tulee Kaarron Markon loistavaan kirjoitukseen aiheesta, niin allekirjoitan sen omana persoonani täysin:)
    Tietenkin kaikilla ei vain ole niin hyvää itsetuntoa kuin minulla ja Christina sinulla ystäväni:)
    Opettelemalla tutkimalla itseään oppii myös paljon jos antaa siihen vain mahdollisuuden ja ottaa myöskin sekä negatiivista että positiivista kritiikkiä vastaan:)

  2. ”Entä jos” -metodi? Kuulostaa hienolta ja todella käytännölliseltä. Ehkäpä pitäisi kokeilla ja alkaa elämään sen mukaan.

    Oletko kirjoittanut aiemmin aiheesta tai osaatko ohjata tiedon lähteille?

  3. Moikka. Hieno kirjoitus. Itsetunto, luottamus ja niiden kehittyminen terveesti ovat niin olennaisia asioita ihmisen hyvinvoinnin kannalta, että niihin pitäisi minun mielestä kiinnittää paljon enemmän huomiota ennenkaikkea ihmisen tärkeimmissä kehitysvaiheissa. Kiitos 🙂

  4. Hei Aaro, kiitos kommentista. Totta, vanhempien rooli lapsen itsetunnon kasvamisessa on tietysti ensisijainen. Mutta Ben Furmania lainaten, ei ole koskaan myöhäistä hankkia onnellinen lapsuus – me voimme aikuisena rakentaa itsetunnon uudelle pohjalle ja vakavasti todeta, että lapsuuden kokemukset ovat hyviä itseluottamuksen rakennuspalikoita.

  5. Päivitysilmoitus: Parhaat blogi-artikkelit viikolta 17 – Tulosta yrittäjille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s