Jaksaa, jaksaa

Valmentajakaveri lähetti viestiä: ”väsymystä on ilmassa”. Viesti tuli aikana, jolloin tärkeimmät tehtävät olivat vielä edessä ja matkaa jäljellä. Mistä silloin löytyy voimia?

Olin itse samassa tilanteessa jokin aika sitten. Kuvasimme uutta valmennuselokuvaamme Swingia Kemin Lumilinnassa. Elokuvaan liittyy oma laulamiseni ja Lumilinnassa näyttelin oikeaa laulajaa. Lumisen linnan pihalla oli musta flyygeli ja muun muassa sen läheisyydessä otettiin pätkiä.

Koko päivä meni hyvin, sillä onneksemme aurinko paistoi eikä tuullut juuri laisinkaan. Toisin oli illalla, kun pakkasta oli jo lähes 20 astetta ja minulla edelleen päällä lumikuningattaren rooliasu, jossa olkapäiden suojana oli ainoastaan seitinohut viitta.

Oli todella kylmä. Pitkän päivän jälkeen hytisin lämpimän takkini sisällä. Kun ohjaaja sanoi ”takki pois” tunsin, että horkka lähestyy. Mutta ihme tapahtui! Kun kuvaaja sanoi: ”käy” horkka, kylmä, vaiva, väsymys – kaikki katosivat ja tein sen minkä piti samalla voimalla kuin mitä aamun ensimmäisissä kuvauksissa.

Miten se oli mahdollista?

Olen jo tottunut siihen, että kun kerron oppimisen haasteistani niin minua isketään omalla kirjallani päin pläsiä ”read your book”. Olen kyllä lukenut, kiitos vain ja tässä tilanteessa selitys löytyy juuri sieltä.

Voittajan litranmitta! Jack Nicklaus sanoi, että voittajan mieli on kuin litran mitta. Kun tilanne, jossa voittamisen täytyy tapahtua, litran mitta aktivoituu ja muu kognitiivinen työskentely siirtyy pitoon. Murheet, kiire, vaikeat olosuhteet eivät enää merkitse mitään, vain voittaminen merkitsee ja vain voittaminen voi tapahtua. Siksi Vince Lombardin sitaatti: ”Winning isn’t all things, it’s the only thing” on voittajalle totisinta totta.

Kun ohjaaja ilmoitti kuvauksen olevan ohi sanomalla ”kiitos ja takki päälle!” palasi kylmä ja lähdin juosten kohti lähellä olevaa sisätilaa – enkä tiennyt miten kuvaus oli mennyt. Minulle sanottiin, että saimme upeita otoksia, itse en tiedä niistä juuri mitään.

Yhtä tärkeää kuin valmistaa voittajan litranmitta on kehittää kyky päästä siitä pois ja kuunnella oma kehoaan ja mieltään. Levätä, palautua ja parantaa. Voittajan litranmitta on aktiivinen vain nuo hetket, jolloin voittaminen tapahtuu. Muina aikoina eletään arkea, jatketaan valmentautumista, opitaan. Voittamistapahtumien välillä myös litranmitta pistetään uusiksi – seuraavan haasteen kohdalla ollaan jo uudella tasolla!

ps. Swing projektille on perustettu FB-sivut, tervetuloa kanssamme oppimismatkalle!

Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Jaksaa, jaksaa

 1. Kiitos jälleen Cristina!

  Noin se menee, kun väsyneenä rättipuhki päivän juostuaan tietää vielä yhden asiakas tapaamisen olevan edessä, eikä jaksaisi.

  Kun ko. tilanteessa asiakkaani ovi aukeaa, sytyn kuin lamppu ja väsymys on tiessään.

  Se on selkäytimessä, eikä estettävissä, kutsun sitä positiiviseksi palveluasenteeksi 🙂

  -Ine

 2. Kiitos kommentista Ine,

  Asenteesta kaikki on kiinni – oikea asenne sytyttää lampun. Sekin syntyy opiskelun, oppimisen ja harjoittamisen tuloksena, se että lamppu syttyy juuri silloin kun sitä tarvitaan.

  Iloa ja valoa!

 3. Jos olet jostain innostunut ja pääset sitä tekemään, eihän siinä risut ja männynkävyt haittaa! Jotain tapahtuu sisäisessä energiatasossa? Sama kyllä tapahtuu, kun illalla työpäivän jälkeen veltottaa ja kun kuitenkin lähtee vaikkapa hiihtämään (ihan teoreettinen esimerkki), voimia on vaikka pienelle kylälle 🙂

 4. Vesa,

  Eikö vain! Kummasti sitä pääsee yllättämään itsensä mitä oudoimmilla hetkillä. Ihmeiden aika ja serendipiteetti ei ole koskaan ohi! Ei edes silloin kuin ollaan jo ihan äärirajoilla – synnyttäneet naiset tietävät tämän!

 5. Jep,onpa tuo tapahtunut meikäläisellekin sellaisessa tilanteessa, ettei ikinä uskoisi eli mystisiä ovat nämä tahdonvoimat silloin kun todella päättää jotasin ja myöskin saavuttaa sovitun tuloksen ja pelkällä tahdonvoimalla:)

  Vesa ystäväni, meistä miehistä ei ole milloinkaan synnyttämään, on se vain niin rankkaa hommaa! Kaikki kunnia naisille,en kadu että olen mies wink:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s