Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1

Minulta kysytään todella usein mitä on voittamisvalmennus. Tai jos puhun voittamisvalmennuksesta, minulle kerrotaan henkisestä valmennuksesta. Tai mentaalivalmennuksesta. Voittamisvalmennus lienee lähimpänä mentaalivalmennusta, mutta siihen sisältyy myös voitontahto ja energian mobilisointi.

Heitän tähän nelikentän, sitä kovinkaan paljon selittelemättä. Toivon, että se herättää keskustelua, vastalauseita ja kysymyksiä ja palaan tarkemmin määrittelyin asiaan myöhemmin.

Voittamisvalmennus on valmennusta, jossa tietoisesti valmentaudutaan voittamaan. Voittamisen elementtien kehittäminen osana valmennusprosessia on erittäin tärkeä, huolimatta siitä, että valmennus keskittyy suoritusta parantaviin osa-alueisiin.

Kyselin kuntosalin valmennusta työkseen tai harrastuksekseen tekeviltä ihmisiltä seuraavan kysymyksen:

”Jos olisit palkkaamassa joukkueellesi valmentajaa ja sinulla olisi kaksi vaihtoehtoa. Molemmat huipputasoa ja asiansa todella osaavia henkilöitä. Jotta voisit ratkaista, kumman heistä otat kysyt heiltä kysymyksen:

– miten tsemppaat joukkuetta, miten saat heidät voittamaan?

Toinen vastaa: Ihan pelillisten asioiden kautta…

ja toinen: valmentajan tärkein tehtävä on saada energia liikkeelle…”

Kumman sinä palkkaisit? Arvaan vastauksesi, mutta uskon, että olet väärässä. Tosi tilanteessa palkkaisit sen toisen. Turvallisemman.

Uskallatko sinä ottaa voittamiselementtejä omaan työhösi? Oletpa sitten johtaja, myyntihenkilö, yrittäjä, valmentaja… Voi olla aika vaikeaa, sillä Suomessa ei ole kulttuuripohjaa voittamiselle. Menestyä saa vaan ei voittaa.

ps. tässä linkki aiempaan kirjoitukseen aiheesta: Voittamisen johtaminen ja voittava valmennus

Muut kirjoitukset aiheesta:

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 2.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 3.

Mitä on voittamisvalmennus? Osa 4.

8 ajatusta artikkelista “Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1

 1. Itse olen aiemmin jakanut valmennuksen fyysiseen, taktiseen ja henkiseen. Nämä tukevat toisiaan, tähtäimenä voitto. Termi ”voittamisvalmennus” on hyvä, sillä se yhdistää tavoitteen menetelmään. Se muistuttaa, että valmennus tähtää voittamiseen.

  Nelikentästä kysyisin tarkentavina kysymyksinä seuraavat:
  1.Millä perusteella taktiikkavalmentajalla on suurempi voitontahto kuin fyysis-teknisellä valmentajalla.
  2.Millä perusteella henkinen valmentaja on fyysis-teknistä valmentajaa parempi mobilisoimaan energiaa?

  • Hei Antti,

   Hyviä kysymyksiä.

   Ajattelen niin, että voitontahto on sitä, että tietoinen ajatus ohjaa suoritusta. Voittamisvalmennuksen avulla sekä voitontahto että kyky voittaa pyritään ”koodaamaan” ihmisen kognitiiviseen prosessiin, siten että tietoinen ajatus muuttuu automaatioksi, itseohjautuvasti kohti voittoa hakeutuvaksi.

   1. Taktiikka/pelillinen valmentaja pohjaa työnsä ajatuksen kehittämiselle. Taktiikka on paras mahdollinen ajatus siitä, miten lyhyellä tähtäimellä onnistutaan tietyssä tilanteessa. Siksi taktisella valmentajalla on ainakin mahdollisuus olla voitontahtoisempi kuin pelkkää fyysiseen suoritukseen keskittyvä valmentaja.

   2. Viittaan edelliseen. Henkinen valmennus perustuu ihmisen vahvuuksien tunnistamiseen ja niiden kehittämiseen. Sitä kautta kasvaa itseluottamus ja rohkeus laittaa omat vahvuudet täysillä peliin. Lisäksi voittaminen on aina ”korvien välissä”. Pelkkä tekninen taituruus ei riitä voittoon.

   Voittamisvalmennukseen liittyy tärkeänä osana juuri tuo ”ajatuksen kehittäminen” – oppiminen. Kysymällä WIN kysymyksen (what is next) valmentaja ja valmennettava pysyvät jatkuvasti lähikehityksen vyöhykkeellä etsien parempia tapoja voittaa.

 2. Antti,

  Ole hyvä vaan! Nyt voit tehdä oman valmentajaprofiilisi arvioimalla kuinka paljon sun valmennustyylissa on kutakin tyyliä. Laita pisteet kullekin alueelle ja lopulta yhdistä ne – ja profiili on siinä!

  • Alla salibandyvalmentajan profiilini, pisteytys kouluarvosanoin. 🙂

   Taktinen/pelillinen valmentaja: 5 – Taktinen osaaminen heikkoa, mutta riittävää olosuhteisiin nähden.

   Fyysis-tekninen valmentaja: 7 – (fysiikka: 9, tekniikka: 5) Portaat, laskettelurinne & viivajuoksu suosikkitreeneinä kertonevat olennaisen. Tekniikkatietämys samaa luokkaa kuin taktiikkapuoli.

   Henkinen valmentaja: 9 – Pitkään on ihmismieli kiehtonut.

   Voittamisvalmentaja: 10! – Ehdoton vahvuusalue!

 3. Päivitysilmoitus: Mitä on voittamisvalmennus? Osa 2 | Boheeminaisen maailmankirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s