Nyt tarvitaan aatosta jaloa ja voittavaa mieltä

Lueskelin Facebookista ketjua, jossa vaadittiin hallitukselta toimenpiteitä, jotta Nokiasta vähentyvät IT-alan työpaikat saadaan säilytettyä. Ketjussa ihmiset paheksuivat sitä, kuinka Suomalainen osaaminen imetään ja sitten viedään halpamaihin.

Hallituksen ei missään tapauksessa pidä ryhtyä toimenpiteisiin, että ylläpidetään työpaikkoja, joiden tuloksia ei tarvita.

Suomen kaltaista maata voisi verrata urheiluorganisaatioon, joka on kasvattajajoukkue suurille kansainvälisille seuroille. Täällä keksitään uskomattomat keksinnöt, luodaan innovaatiot, kehitetään uudet prosessit ja siirretään yksinkertaistetut menetelmät sinne, missä niitä voidaan edullisesti tehdä. Oppimista Suomella on vielä kehitysvaiheen ja cash-cow vaiheen välillä syntyvien rahallisten voittojen käyttämisestä tulevaisuuden rakentamisen rakennusaineina. Ehkä yritysten pitäisi esittää tulevaisuustase saadakseen toiminnalleen tukea yhteiskunnalta?

Nokia todisti, että Suomessa voidaan menestyä massatuotannossa kokoonpanoteollisuudessa. Sitä ei olisi kukaan 80-luvulla uskonut todeksi. Täällä se tehtiin kuitenkin. Ei ole kuitenkaan minkäänlaisia takeita siitä, että sama onnistuisi toista kertaa. Tekemisen, työn ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen rajat alenevat kokoajan lisää . Tässä ajassa ja tulevaisuudessakin on yhä tärkeämpää, että pystytään hyödyntämään ainutlaatuisia kyvykkyyksiä aloitteellisesti ja voittavasti.

Olen kehitellyt WinHoc ajattelua. WinHoc on AdHoc:n vastakohta. AdHoc kootaan tarpeen syntyessä, ongelmaa ratkaisemaan. WinHoc käynnistyy aloitteellisesti, tähtäimessä voittava tulos. Lyhykäisyydessään WinHoc tarkoittaa:

 1. Tiedä mitä haluat ja kehitä itsellesi voittajan asenne
 2. Tee voimallinen ja yllättävä aloite
 3. Rakenna voittava tilanne, jossa omat vahvuutesi pääsevät vaikuttamaan
 4. Voita tilanne win*win(+win) eli siten, että sinä ja partnerisi voitatte ja aiheutatte voittavia vaikutuksia myös kolmansille osapuolille.

Suomi voittaa olemalla uusien alkujen, voimallisten aloitteiden ja dynaamisen kehittämisen mestari! Keksiminen, oppimiskyky ja voitontahtoinen asenne ovat Suomen kilpailukyvyn ja brändin kulmakivet ja nämä asiat eivät ole rahasta kiinni vaan kaikkien käytettävissä välittömästi, kunhan niihin vain tarttuu ja alkaa toimia.

Aatosta jaloa tarvitaan työn tekemisen luonteen muuttamiseksi. Nyt maksetaan työhön käytetystä ajasta. Periaatteessa kaikkien ihmisten aika on samanarvoista. Olisikin ryhdyttävä pohtimaan enemmän työn sisältöjä ja vaikuttavuutta ja määrittelemään työn arvoa ja siitä suoritettavaa korvausta siltä pohjalta. Keksitäänkö muutakin korvausta kuin raha?

8 ajatusta artikkelista “Nyt tarvitaan aatosta jaloa ja voittavaa mieltä

 1. Olen myös sitä mieltä että turhien työpaikkojen säilyttäminen kynsin hampain on typerää, mutta suomessa jostain syystä näin tehdään. Olen sitä vastaan että tuotanto siirretään ulkomaille, ja olen myös sitä vastaan että henkilöstöä vähennetään osinkojen arvonnousun toivossa.
  Suomessa meillä on mm. typerä pakkoarmeija joka on liian iso, huonosti varusteltu, kallis ja ennenkaikkea hyödytön. Everstin palkka on 6000 euroa kuukaudessa ja mistä? Pidetään lippuvalapuheita, käydään konferensseissa ja jos on kriisi ulkomailla päästään huomenta suomeen kommentoimaan tilannetta. Mutta armeija on säilytettävä koska… En ole rehellisesti sanoen kuullut yhtään hyvää argumenttia sen puolesta.
  Onhan se tietysti paha isku kun työpaikka menee alta, ja vielä sen takia koska se työ on todettu hyödyttömäksi. Yritysmaailman pelikenttä on raadollinen ja niin on lähes kaikki muutkin pelikentät. Pelikentällä pitää myös muistaa toisen kunnioitus, sekä työntekijän että työnantajan puolelta. Turhista työpaikoista pitää voida luopua, ja luopua niistä sillä tavalla että työntekijä ymmärtää päätöksen ja saa myös kunnon (mielellään kukkarossatuntuvan) kiitoksen työstään .

 2. Päivitysilmoitus: Tweets that mention Nyt tarvitaan aatosta jaloa ja voittavaa mieltä | Renessanssinaisen maailmankirja -- Topsy.com

 3. Tomi,

  Kiitos kommentista ja tärkeästä muistutuksesta, että kaikinpuoleinen kunnioitus on muistettava mitä tahansa tehdäänkin.

  Hyvä osoitus siitä, että alan työpaikkojen säilyttämiseksi ei pidä ryhtyä hallitustason toimiin on se, että eri puolilta on jo tullut tarjouksia palkata Nokian hyvä osaajat. Tarpeelliselle työlle ja osaavalle ja oppivalle tekijälle riittää töitä.

 4. Hulluahan olisi valtion ruveta keksimään yritys erotetuille osaaville ihmisella, osaava kyllä työtä löytää, monet ehkä ”revitään käsistä”.
  Meillä on hyvä esimerkki mihin valtion joukkotyöllistäminen johtaa, iteskin olemme joutumneet tukemaan verorahoillamme tätä valtiota. Siellähän suurin osa kansasta on valtion palkkalistoilla ja ah mitkä edut.

 5. Päivitysilmoitus: Velkakello tikittää – verokello jätättää | Intellectual Transit Zone

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s