Yritys: Ole WinHoc!

Miten monta kertaa olenkaan parin viime viikon aikana kuullut eri yrityksissä:

”Meidän täytyy muuttua, meidän täytyy löytää keinot tämän uuden ajan haasteisiin”

Miksi minä olen ollut paikalla kun tämä on sanottu ääneen? Siksi, että muutostavoitteisiin on liittynyt voittamisen kulttuurin rakentaminen. Taidan olla tässä maassa ainoa,  joka on suureen ääneen, johdonmukaisesti ja monen vuoden ajan puhunut voittamisesta ja voittamisen kulttuurista. Siitä, miten energia voidaan kohdentaa ja yhteensovittaa voittavasti käsillä olevien tehtävien ja tavoitteiden kanssa. Siitä miten voi valmistautua niin, että kun onnistuminen vaativassa tilanteessa on ehdottoman tärkeää, voi vain antaa voittamisen tapahtua. Siitä, miten oppimisen voi yhdistää voittavasti toimintaan siten, että se johtaa menestykseen, hyvinvointiin ja erinomaisiin tuloksiin. Siksi olen ollut paikalla.

Olen vuosien aikana myös kehittänyt uutta strategis-taktista tapaa toimia. Kutsun sitä nimellä WinHoc.

Kun muutoksia tulee paljon ja kun uudet toimintatavat ja välineet valtaavat alaa huikealla vauhdilla syntyy ihmisille ja yrityksille tarve toimia adhoc. Eli reagoimalla syntyneeseen tilanteeseen muodostamalla ongelmia ratkaisevia tiimejä, koulutuksia, organisaatiomuutoksia. Paikata reikiä ja sammuttaa tulipaloja.

Valitettavasti muutoksia pyritään usein saamaan aikaan samoilla vanhoilla termeillä ja samoilla tutuilla strategioilla ja hyväksi koetuilla teoilla. Mutta jäätävä totuus on se, että best practise ei auta, eikä usein edes next practise. On luotava ikioma, ainutlaatuinen, jäljittelemätön winning practise.

Aika vaatii uudenlaista ajattelua, asennetta ja ennen kaikkea uudenlaista tapaa suunnitella ja tehdä tekoja. Enää ei voi rakentaa pelkän strategisen osaamisen varaan, eikä vanha taktikointi enää pure. Vanha ajatus taktikoinnista sisältää usein eettisesti arveluttavia toimintoja, jotka perustellaan sanonnalla ”päämäärä pyhittää keinot”.

Niin suosittu ”ketteryys” ei myöskään enää ole tätä aikaa. Ketterät ajatusmallit perustuvat paljolti lean-tuotantotapaan ja kasvava uusi talous ei enää tottele tuotantoajan määräyksiä ja eetosta.

Tätä aikaa on tehdä voittavia aloitteita, rakentaa voittavia tilanteita ja istuttaa voittamisen alkuja. Toisin sanoen, tätä aikaa on toimia WinHoc, win*win(+win) periaatteella.

WinHoc on dynaaminen versio adhocista. Kun adhoc käynnistyy tarpeen synnyttämänä, winhoc käynnistyy oma-aloitteisesti ja omaehtoisesti. Siinä tehdään voimallinen aloite, jossa itse näkee vahvan voittamisen mahdollisuuden. WinHoc:n mukaisesti toimiva rakentaa tilanteita, joissa on suuret voittamisen mahdollisuudet ja pyrkii itse voittamaan tilanteet. WinHoc on keksijyyttä, jossa uskalletaan tuoda jotakin aivan uutta keskusteluun, markkinoille, kehitteille – odottamatta, että sille olisi valmista (*) tilausta. Win*win(+win) filosofia takaa, että WinHoc on eettistä. Win*win tähtää monikertaisiin voittoihin partnereiden välillä ja (+win) haastaa ottamaan huomioon myös muut tahot, joille voittavia vaikutuksia voi ja pitää saada aikaan. Win*win(+win) oikein ymmärrettynä, sisäistettynä ja sovellettuna tekee jokaisesta interaktiosta, suunnitelmasta ja teosta maailmanparannushankkeen.

Minun ehdotukseni siis on, että yritykset alkaisivat toimia WinHoc. Kaikessa yksinkertaisuudessaan WinHoc on taktiikka, jossa

  1. Tehdään voimallisia aloitteita
  2. Luodaan dynaamisesti tilanteita, joissa voittamisen mahdollisuus on suuri
  3. Voitetaan tilanteet win*win(+win) arvomaailman ja periaatteiden mukaisesti

Jääkiekossa WinHoc tarkoittaisi, että hylätään “puolustuksen kautta” lähestymistapa ja opetellaan dynaaminen voittavien aloitteiden ja voittavien tilanteiden luomisen kautta rakentuva pelitapa.

Monet yhdistävät voittamisen kilpailuun, jota pidetään pahana ja uuvuttavana. Kilpailu ei ole huono eikä paha asia, ellei siitä tehdä sellaista. Kilpailu on keino saada oikeat ihmiset oikeille paikoille ja synnyttää voittavia tuloksia. Oikeat ja aidot voittavat tulokset säteilevät hyvää ympärilleen. Kilpailu ei uuvuta. Uupumusta synnyttää jatkuva huippusuorittamisen pakko. Voittavassa yrityksessä hyväksytään, että kaikkeen ei tarvita huippusuoritusta vaan, että energia sovitetaan yhteen tarkoituksen ja tehtävän kanssa.

Mikä voisi estää WinHocin onnistumista yrityksissä?  Asenteet. Ei voida toimia WinHoc, koska silloin pitäisi hyväksyä, että osaaminen, terävät mielipiteet, vahvat näkemykset ja luova kyvykkyys menevät aseman ja strongholdsien edelle. Pitää olla vahva ihminen, että  uskaltaa toimia sellaisten ihmisten kanssa, jolla on yllämainitut ominaisuudet,  vahvojen rakenteiden turvassa samaa mantraa sätkättävien marionettien kanssa toimimisen sijaan. Vaatii suurta rohkeutta toimia WinHoc, mutta tässä maailmassa se on välttämätöntä.

(*) Albert Einstein sanoi, että kaikki suuret teot ovat syntyneet vapaassa työssä (free labour). Jos aina teemme vain sitä, mikä täyttää olemassa olevan tarpeen tai jolle on valmis tilaus, ei mitään uutta pääse syntymään.

4 ajatusta artikkelista “Yritys: Ole WinHoc!

  1. Kiitos loistavasta kirjoituksesta. Jäsentely menee pääppöön. WinHoc antaa uskoa muutoksen hallintaan ja siten jäsentely mennee myös jäseniin. Mikä hyvä!

  2. Kiitos Jussi! Mikä parasta – WinHocin voi ottaa heti käyttöön. Ei tarvitse odottaa. Päättää, että nyt se alkaa ja sitten opettelee, jos jotain tarvitsee oppia 🙂

  3. Minäkin kiitän loistavasta kirjoituksesta! Sinulla on upea taito tuoda voittamiseen syvällisiä, mutta käytännönläheisiä neuvoja.

  4. Päivitysilmoitus: Uudet Yritykset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s