Itsensä toteuttaminen on elämän lähde

Tämä artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomissa vuonna 2004. Valitettavasti asia on vieläkin ajankohtainen.

HS – Mielipide – 14.8.2004 – 1998 merkkiä – 1. painos

Työntekijöiden ei anneta toteuttaa itseään

Pia Silvennoinen kertoi kirjoituksessaan ”Elinikäinen oppiminen voi sulkea ovia” (HS 11.8. link ) näkemyksensä koulutuksen yksilön mahdollisuuksia heikentävästä vaikutuksesta. Mistä kertoo se, että hyvin kouluttautunut ja oman itsensä kehittämisestä kiinnostunut ja sitä aktiivisesti toteuttava henkilö ei kelpaa työmarkkinoille?

Entä mistä kertoo se, että yrityksen johdossa toimiva, tuloksia aikaansaava, selkeä voittajatyyppi saa potkut ja johtoryhmä ja samalla todennäköisesti koko yritys ottaa askeleen kohti virkamiesmäistä, tasapäistävää hallintoa?

Koulutuksen määrästä tai tasosta se ei kerro, vaan siitä, että suomalainen yhteiskunta ja yrityselämä eivät ole valmiita hyödyntämään kouluttautuneen, innovatiivisen ja kehityshaluisen ihmisryhmän potentiaalia.

Yrityksiin halutaan kilttejä keskinkertaisuuksia, jotka ovat valmiita sopeutumaan yrityksessä vallitsevaan status quohon ja toteuttamaan yrityksen valitsemaa strategiaa esimiesten käskyjä noudattamalla.

Luovuuteen kannustaminen on lause, jolla tarkoitetaan luovuutta selviytyä yksilöllisyyttä rajoittavasta jokapäiväisestä organisaatiokurista.

Yrityksissä järjestettävä koulutus tähtää yrityksen arvoihin sitouttamiseen ja kulloisenkin johtamismantran sisäistämiseen, siksi yritys”koulutuksesta” voidaan hyvinkin olla sitä mieltä, että kyseinen koulutus ei hyödynnä yksilöä laajemmin kuin yrityksen työntekijänä.

Näistä koulutuksista saattaa tosin olla haittaa uutta työpaikkaa haettaessa, mutta toisaalta niitä ei tarvinne mainita hakemuksissa?

Olen tehnyt tutkimusta voittamisesta ja itsensä kehittämisestä ja kirjoitan aiheesta parhaillaan kirjaa. Erään kustantajaehdokkaan lause ”voittaminen ei myy Suomessa” on valitettavan totta.

Ihmiset kutistetaan teknologian jatkeiksi riistämällä heiltä oikeus oman itsensä toteuttamiseen ja oman todellisen potentiaalinsa hyödyntämiseen

CRISTINA ANDERSSON

kouluttaja, tutkija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s