Voittamisen ituja

Elämme maailmasssa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tulivuori pienellä saarella, talouskriisi kaukaisessa valtiossa tai insinöörien tehokoulutus eksoottisessa maassa vaikuttavat merkittävästi suomalaiseen työhön ja elämään.

Siitä huolimatta, että maailma on täysin muuttunut me yritämme samoilla termeillä ja samoilla strategioilla ja teoilla hallita muutosta ja luoda menestystä. Eihän se niin voi olla!

Tämä aika vaatii uudenlaista ajattelua, asennetta ja ennen kaikkea uudenlaista tapaa suunnitella ja tehdä tekoja. Enää ei voi rakentaa pelkän strategisen osaamisen varaan eikä edes vanha taktikointi enää pure. Vanhan ajan taktikointi kun usein sisältää eettisesti arveluttavia toimintoja, jotka perustellaan sanonnalla ”päämäärä pyhittää keinot”. Myöskään niin suosittu ”ketteryys” ei enää ole tätä aikaa. Ketterät ajatusmallit kun perustuvat paljolti lean-tuotantotapaan ja vähitellen kasvava uusi talous ei enää tottele tuotantoajan määräyksiä ja eetosta.

Tätä aikaa on tehdä voittavia aloitteita, rakentaa voittavia tilanteita ja istuttaa voittamisen alkuja. Toisin sanoen, tätä aikaa on toimia WinHoc, win*win(+win) periaatteella.

WinHoc on dynaaminen versio adhocista. Kun adhoc käynnistyy tarpeen synnyttämänä, winhoc käynnistyy oma-aloitteisesti ja omaehtoisesti. Siinä tehdään aloite, jossa itse näkee vahvan voittamisen mahdollisuuden. WinHoc:n mukaisesti toimiva rakentaa sellaisia tilanteita, joissa on suuret voittamisen mahdollisuudet ja yleensä myös itse voittaa niissä tilanteissa. WinHoc on keksijyyttä, jossa uskalletaan tuoda jotakin aivan uutta keskusteluun, markkinoille, kehitteille – odottamatta, että sille olisi valmista tilausta tai markkinoita (*). Win*win(+win) filosofia takaa, että WinHoc on eettistä. Win*win tähtää monikertaisiin voittoihin partnereiden välillä ja (+win) haastaa ottamaan huomioon myös muut tahot, joille voittavia vaikutuksia voi ja pitää saada aikaan. Win*win(+win) oikein ymmärrettynä, sisäistettynä ja sovellettuna tekee jokaisesta interaktiosta, suunnitelmasta ja teosta maailmanparannushankkeen.

Kuinka kauan meidän pitää seurata kärsimystä? Kuinka syvälle pitää itse vajota kriisiin ennenkuin uudet ajatukset hyväksytään ja otetaan käyttöön?

Ilmeisesti niin kauan kunnes rakenteet romahtavat. On näet niin, että suomalaiseen keskusteluun ei mahdu muita mielipiteitä kuin niitä, joilla on vahvat rakenteet taustallaan. Kysytään pätevyyttä ja taustayhteisöä ennen kuin päätetään mitä mieltä mistäkin aiheesta ollaan. Ei voida toimia WinHoc, koska silloin pitäisi hyväksyä, että osaaminen, terävät mielipiteet, vahvat näkemykset ja luova kyvykkyys menevät aseman ja strongholdsien edelle. Että ihmisen kanssa, jolla on yllämainitut ominaisuudet kannattaa ennemmin toimia kuin vahvojen rakenteiden turvassa samaa mantraa sätkättävien marionettien kanssa. Vaatii suurta rohkeutta toimia WinHoc, mutta tässä maailmassa se on välttämätöntä.

Kysymys kuuluu:

Kuka uskaltaa ihan omana itsenään ja oman osaamisensa varassa lähteä rakentamaan uutta maailmaa?

(*) Albert Einstein sanoi, että kaikki suuret teot ovat syntyneet vapaassa työssä (free labour). Jos aina teemme vain sitä mikä täyttää olemassaolevan tarpeen tai jolle on valmis tilaus, ei mitään uutta pääse syntymään.

Mainokset

12 ajatusta artikkelista “Voittamisen ituja

 1. Erittäin haastava kysymys, Cristina!

  Kun koko eurooppa, jonka näemme ja ”tunnemme”
  on menossa ”konkurssiin”, USA:sta lähteneen talouslaman vuoksi, (onhan siellä taustalla monia muitakin tekijöitä pankkeineen) niin tässä meille kaikille haastetta.
  Mutta, mutta, jos verotus ja muut sivukulut pysyvät jotenkin kurissa, niin pienyrittäjyys muodossa jos toisessakin alkaa kukoistaa, sillä ne näkyvät jo eräillä tahoilla, koska isot ovat syöneet toisensa ja nyt on aika nousta ylös ja näyttää, ettei tätä kansaa lannisteta joittenkin ”väärien” tahojen/valintojen vuoksi!

  • Samaa mieltä Pentti, Eu painii tällä hetkellä Kreikan lisälainan kanssa ja nyt ovat Kreikan lisänä uusina uhkakuvina ovat tulleet Italia eikä Portugalin tilannekaan ole vielä selvä! USA:ssa neuvotellan tällä hetkellä kuinka velkakierre saataisiin pysäytettyä ja mihin hintaan!
   Aika huonolta tulevaisuuden kuva näyttää juuri nyt, mutta niin kauan kun on uskoa on myös toivoa.

 2. Kiitos Pentti,

  Kysymykset ovat vaikeita siksi, että niihin haetaan vastausta vanhoilla ajattelutavoilla.

  Ajattelutavan muutos tuottaa uusia kysymyksiä ja uusia vastauksia. Nyt ongelma on se, että pönöttäjille voittamista on, että pidetään kiinni siitä mitä joskus on sanottu ja miten ennen on tehty.

 3. Cristina,

  hyvää vastuullista ajattelua!

  Tämän voisi vielä ulottaa jokaisen omaan tekemiseen, pienissäkin asioissa. Olla ylpeä vastuullisesta työstä on hieno palkka – vastuullinen voittaminen. Ei muuten tarvittaisi niin paljoa korjausrakentamistakaan! Vähän epävarmoin tuntein ollaan varmaan seurattu esim. Eurajoen uuden ydinvoimalan rakentamista…

 4. No niin Chrisse hyvä, kun otit puheeksi ”win hocin” ja ad hocin,ovat molemmat termit aiheensa veroisia, mulla meni jonkun aikaa siitä kun kuulin ensimmäisen kerran ad hocista ja totta kai win hoc on looginen jatko sille ja varmaankin tulee termi win hoc yleistymään myös käytännössä, kun siitä enemmän tiedetään. Mitä itse kysymykseen tulee, niin esim. Kreikan tilanne on ilmeisesti vain tippa ämpärin pohjalla ja on ilmeisesti hyvä herätys koko EU:lle(valtaa pitäville johtajille)!Eli on aika kaikkien todellakin herätä ja niin ilmeisesti nyt onkin käynyt niin ja toivottavasti herrat saavat jotakin konkreettista aikaan.

 5. Vesa,

  Vastuullinen voittaminen on loistotermi, kiitos siitä! Jotenkin tuntuu, että tässä ajassa on jotain kummallista kun vastuullisuutta täytyy korostaa. Eikö vastuun ottaminen pitäisi olla itsestään selvää?

  Winkler,

  WinHoc tulee vielä olemaan uuden ajan toimintafilosofia ja tapa rakentaa strategiaa. Ehkä pitäisi kirjoittaa siitä kirja? Toisaalta tällainen avoin kirjoittelu ja tilan antaminen on sitä nykyaikaa – open source. Käsite kehittyy sitä pohtivien joukossa.

 6. Kiitos Vesa lisäyksestä, open source on tämän hetken in-avainsana siinä kuin adhoc ja win hoc tulee olemaan,sosiaalinen media on avannut aivan uusia ulottuvuuksia tiedon jakamiseen ja levittämiseen yleisellä tasolla ja minun mielestä se on hyvä niin. Tietoa voi saada monesta eri foorumista ja sitä on mielestäni tarjolla erittäin hyvin, jos vain osaa sitä etsiä:)
  Kirjoita vaan kirja, jos siltä tuntuu ja aikaa riittää.
  Hyvää jatkoa aiheen pohdiskelun merkeissä ja uusien idea-innovaatioitten kehittelyssä.

 7. ”WinHoc on keksijyyttä, jossa uskalletaan tuoda jotakin aivan uutta keskusteluun, markkinoille, kehitteille – odottamatta, että sille olisi valmista tilausta tai markkinoita”

  Kyllä. Juuri näin. Itse luin vastikään David Sirlinin kirjan ”Playing to Win”. Kirja käsittelee videopelejä ja sitä, miksi on tärkeää pelata voittaakseen (play to win vs. play for fun). Sirlinin mukaan voittaminen täytyy pitää mielessä oikeastaan koko ajan – paitsi yhdessä asiassa.

  Silrininkin mielestä pitää välillä nimittäin kokeilla ennakkoluulottomasti ihan uusia juttuja, sillä jos tekee koko ajan vain sitä, mikä on senhetkisen pelistrategian mukaan ”parasta peliä”, ei välttämättä olekaan sitä oikeasti – mutta vain ennakkoluulottomasti uusia kikkoja kokeilemalla voi löytää niitä taktiikoita, joilla voi yllättää vastustajan tiukan paikan tullen ja voittaa.

  • niidel,

   Todella tärkeä pointti tuo Silrinin juttu. Kiitos kun viitsit kirjoittaa sen ja jakaa minun ja lukijoiden kanssa.

   ”jos tekee koko ajan vain sitä, mikä on senhetkisen pelistrategian mukaan “parasta peliä”, ei välttämättä olekaan sitä oikeasti – mutta vain ennakkoluulottomasti uusia kikkoja kokeilemalla voi löytää niitä taktiikoita, joilla voi yllättää vastustajan tiukan paikan tullen ja voittaa.”

   Tämä on monen yrityksenkin ongelma. Etsitään benchmarkkaamalla ”best practise” ja tuudittaudutaan siihen, että se riittää. Kuitenkin ollaan vain seurailijoita – ei muuta.

 8. Maailma on koostunut verkoista (talous, luonnonolosuhteet, liikenne, ihmiset koko olemassaolonsa ajan. Verkoston jäsenten välinen vuorovaikutus voidaan toisaalta määritellä kilpailuksi tai toisaalta yhteisten etujen etsimisesksi ja niistä johtuvien uusien vuorovaikutussuhteiden lyötämimisenksi ja käyttämiseksi molemminpuoleisen edun aikaansaamiseksi.

  Pelin kehittäminen ei ole sitä, että tehdään sitä, mitä on aina tehty, vaan sitä, että hankitaan kilpailuetu tekemällä jotain, joka upottaa kilpailjan kymmenen nolla. Kilpailija etsii samoja asioita. Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoittelua

  Ystävällisin terveisin
  Paidaton juoksija oulu
  (mitä väliä siitä, jos peli on kovaa, jos se on reilua)

 9. Tosi on! Kuuntelin erään patenttiasioihin perehtyneen lakimiehen luentoa. Hän kertoi kuinka keksijät pitävät tavoitteenaan keksinnön patentoimista. Hän on yrittänyt välittää viestiä, että onnistuminen on ensin ja patentti vasta sitten. Usein keskitymme niin paljon työkalujen valmistamiseen, että itse tarkoitus katoaa.

 10. Hello, ystävät!

  Kukahan ”omii” Afrikan yhtenäisen valuutan? Ja Jenkkien ja Kanadan yhteisen valuutan? Nämä ovat SIIS tuloillaan, mutta kun tämä eurokaan ei näytä kukoistavan, niin optimisti on väärä termi tähän talouden tilanteeseen, vaan fakta, siis fakta on se, mikä on totuus näissäkin valtioiden romahduksissa. Ja syyllistä on turha etsiä, sillä finanssimaailma on ilmeisesti tulemassa määränpäähänsä ja pankit, sijoittajat yms. tahot ovat myös ns. helisemässä, koska heidän sijoituksensa ovat JO osiltaan romahtaneet ja minä ainakin ”tutkailen” koko maailman taloutta ja sen valumista, ties minne pohjamutiin?
  Eihän tätä kukaan toivo eikä halua, mutta kun ei ole enää, mihin sijoittaa, niin ei ole? Saa nähdä, milloin näemme KOKO maailman yhtenäisen osta/myy/vaihda järjestelmän, sillä minä en näe tietä tällä tavalla ylös taloudellisesti.

  Pentti Harinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s