Lataa. Tähtää. Vapauta.

Uuden ajan johtaminen on energioiden johtamista. On opittava lataamaan energiaa, joka palvelee tavoitteiden saavuttamista, opittava mobilisoimaan energia haluttuun suuntaan sekä lopulta opittava vapauttamaan itsensä ja toiset voittamaan tilanteissa, joissa loistavien tulosten syntyminen on mahdollista.

”Opiskelen ja valmistaudun, jonain päivänä tilaisuuteni koittaa”

Sitaatin lausujaa, Abraham Lincolnia, pidetään yhtenä USA:n parhaista presidenteistä. Hän jos kuka tiesi mistä puhui. Hän koki elämässään lukuisia vastoinkäymisiä, epäonnistuneita yrityksiä päästä erilaisiin virkoihin ja poliittisille paikoille. Edes konkurssi tai täydellinen hermoromahdus eivät lannistaneet häntä. Unelma eli, hän opiskeli ja valmistautui. Vuonna 1860 hänestä tuli Amerikan Yhdysvaltojen 16. presidentti 51 vuoden ikäisenä.

Meillä kaikilla on visioita, jotka haluamme tehdä itsellemme todeksi. Kuka haluaa presidentiksi, kuka johtajaksi, kuka tehdä loistavan kaupan, kuka rakentaa hienon kesämökin. Kaikki visiot ja tavoitteet vaativat sisäisen valmistamisen ennen kuin niitä voi lähteä konkreettisesti toteuttamaan. Sun Tsun sanoin: voittava soturi voittaa ensin ja lähtee sitten taisteluun – häviävä soturi  lähtee taisteluun ja yrittää kamppailla itsensä voittoon.

Itsensä valmistaminen, lataaminen, käsittää tiedollisen ja taidollisen valmentautumisen lisäksi myös energian voittavan valmistamisen. Voittaja tietää, että voittamiseen ei aina tarvita huippusuoritusta. Sen sijaan on tiedettävä minkälaista energiaa tehtävän suorittaminen vaatii ja valmistettava sekä sovitettava oma energia yhteensopivaksi tehtävän kanssa. Esimerkiksi kesämökin rakentaminen saattaa vaatia pitkäjänteisyyttä ja sen hyväksymistä, että projekti jää keskeneräiseksi pitkiksi ajoiksi, jos rakentaa voi ainoastaan lomien ja satunnaisten viikonloppujen aikaan. Kriisiorganisaatiota on johdettava aivan erilaisella energialla kuin myötätuulessa viilettävää vakiintuneessa tilassa olevaa yritystä.

Abraham Lincoln oli myös kitkaenergian käytön mestari. Presidenttinä hän valitsi kabinettiinsa henkilöitä, jotka olivat hänen kanssaan eri mieltä. Hän ei tehnyt asioita itselleen helpoksi ja siten sai aikaan suuria tekoja kansakunnan hyväksi.

Voittava energian mobilisointi on energian suuntaamista – tähtäämistä siihen mitä halutaan saada aikaan. Fokusoimaton energia on hajaantunutta energia, eikä se saa aikaan momentumia, voimavirtaa.  Esiintyjänä tiedän konkreettisesti mitä fokuksen kaventuminen tarkoittaa – esityksen lähestyessä,viime metreillä, sihti on tiukka kuin tark’ampujalla.

Lopulta kun voittamisen tilanne on käsillä, energia on ladattu ja tähdätty, kaikki on valmiina –  ei tarvitse kuin vapauttaa itsensä ja osaamisensa tehtävän palvelukseen – antaa voittamisen tapahtua!

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Lataa. Tähtää. Vapauta.

 1. Oletpas Chrisse taas saanut aikaiseksi loistavan aiheen ja olet kylä myös hyvin tehnyt taustatyötä aiheesta. Kaikilla vain ei ole välttämäättä kykyä esiintyä yhtä itsevarmana joukkojen edessä ja myöskään verbaalinen ulosanti ei ole sitä luokkaa kuin eräillä winkl:)mutta ketäänhän ei lynkata kuin vasta jälkeenpäin LOL:) Eli toisin sanoen yrittänyttä ei laiteta.
  Todellakin Abraham Lincoln on hyvä esimerkki kuinka esteet voitetaan vaikeimman kautta.
  Tuntuu siltä, että myöskin suomen palloilulajit menevät huipulle vaikeimman kautta, joka tapauksessa toivon että se huippu vielä joskus saavutetaan:)

 2. Naulan kantaan taas Cristina!

  Olen jo pitempään pyöritellyt mielessäni ihmettelyä siitä, kuinka meillä voi olla kohtuullisen negatiivinen asenne sekä koulutukseen että työhön ja silti odotetaan, että tulokset ovat loistavia ja inspiroituneita. Toki meiltä löytyy paljon innostuneita, päämäärätietoisia ja energisiä ihmisiä, mutta yleisessä asenteessa olisi hiomisen varaa.

  Jos työelämän tavoite on vain se, että eläkeikä häämöttää jossain, lienee jotain pielessä? Jos työ imee meistä kaiken energian, jota sitten lataillaan vapaa-ajalla puolitajuttomassa tilassa, lienee jotain pielessä? Jos opiskelijoita pitää uhkailla erinäisillä rangaistustoimilla, jotta he valmistuvat, lienee jotain pielessä?

  Hyvin suoritettu, tekijäänsä eteenpäin kehittävä työ/opiskelu luo energiaa, joka kannustaa kohti uusia haasteita ja antaa myös mahdollisuuden hyvään vapaa-ajan viettoon. Miljoonan euron (tai vähän enemmänkin) kysymys onkin, mitä pitäisi konkreettisesti tehdä, jotta yhteiskunta (=me kaikki) tukisi ihmisiä hyödyntämään vahvuuksiaan, innostumaan opiskelusta/työstä/oppimisesta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s