Helixiiriä oppimiseen

Tom Merilahti muistutti itsestään viestillä, jonka otsikkona oli ”helixiiriä”. Ihan loistava sana. Sitäpaitsi tarvitsinkin helixiiriä juuri tuolloin kun kunto oli flunssan jäljiltä todella heikko ja pari tärkeää esitystä oli lähestymässä.

Kirjani The Winning Helix, Voittava Kierre (Wsoy), tarkoituksena on olla oppimisen eliksiiriä. Siksi siinä on voittamisnäkökulma – innoittamassa ja nostattamassa voittamistahtoa oppimiseen.

Oppimisen pulma on usein siinä, ettei oikein osaa yhdistää miten kyseinen oppiminen liittyy siihen, mitä haluaa elämässään tai työssään saada aikaan. Lisäksi meillä on liiankin kanssa korostettu huippusuorittamista, mutta aika harva motivoituu jatkuvaan huippusuorittamisen kehittämiseen.

Voittamisnäkökulma auttaa löytämään mielekkyyttä, tsemppiä ja luottamusta oppimiseen. Se ei automaattisesti kannusta hakemaan huippusuoritusta – oppimiselle heliksiiriä on kyky sovittaa energia yhteen käsillä olevan tehtävän tai opeteltavan asian kanssa. Puskeminen ja huippusuoritusta kohti punkeminen ei ole enää tätä aikaa. Luovan luokan perustaito on löytää rentous ja hauskuus asioista.

Kiitos Tompalle hyvästä sanasta ja muistutuksesta, että heliksiiriä tarvitaan joka päivä sillä oppiminen ei lakkaa koskaan!

5 ajatusta artikkelista “Helixiiriä oppimiseen

 1. Hei Cristina.

  En voi kuin ihailla positiivista ”pontevuuttasi”
  saada meitä muita ajattelemaan ns. toiseltakin ”kantilta” tärkeitä asioita meille kaikille.
  Ja totta tosiaan, eihän tuo oppimisen yhteensopivuus onnistu osaamatta yhdistää eri asioita jne. Kiitos, taas kerran sai ajattelunaihetta. Ja kehittämistä voittamisen kautta oppimiseen. Hyvä ”sie”!

 2. Hei Pentti,

  Kiitos sinullekin kun aina jaksat laittaa kannustavia kommentteja!

  Luulisin, että konseptien muodostaminen on aika tärkeä taito tulevaisuuden rakentamisen kannalta.

  Hyvää vapun aikaa! Työväen juhlaa on hyvä juhlia, kun työ toivottavasti alkaa taas olla arvossaan. Siis oikea työ – ei masentava pakertaminen.

 3. Hauskaa että Helixiiriä sana ja käsite innostuttui sinut nappaamaan sen laajaan sanavarastoosi. Lupaan autaa sinua sen viljelyssä. Ehkäpä siitä jonain päivänä tulee käsite tukemaan Voittavaa Helixiiriä niin kirjana, konserrtteina kuin luentoinakin.

  En tiedä oletko mahdollisesti jo ”Sosiaalinen Media Oppimisen Tukena” verkoston jäsen, mutta jos et, liity ihmeessä. Loistava foorumi, jossa voit tarjota helixiiriä laajalle kohderyhmälle myös oppimisen tueksi.

  Lähetän sinulle joka tapauksessa kutsun.

 4. Hei C,erittäin osuvasti on kyllä Tomppa antanut sulle lisänimen, mitä olen sinua oppinut tässä näiden blogien ja Twitterin kautta tuntemaan:) Kaikki me tarvitsemme omaa eliksiiriä, jotta jaksamme täällä oravanpyörässä pyöriä ja vielä yrittää menestyä kukin omalla tavallaan ja halullaan onnistua elämässään.

  Ei muuta kuin ”Helixiiriä vain käyttöön Chrisse hyvä:)

 5. Olipa jälleen hyvä kirjoitus!

  Mielestäni Stevie Jobs (mm.) sanoi hyvin, että etukäteen on mahdoton yhdistää pisteitä. Mitä nyt opit, tulee näyttelemään merkittävää osaa joskus myöhemmin, muttet mitenkään voi nähdä reittiä sinne etukäteen. Jälkikäteen taas reitti näyttää itsestään selvältä.

  ’Huipputulosorjuus’ voi tehdä katseesta yksiuloitteisen ja se olennainen voi jäädä huomaamatta. Tavoite ehkä saavutetaan, mutta olisi voitu saavuttaa jotain enemmänkin. Huomio siis oppimiseen, itsensä kehittämiseen ja tekemisen meininkiin. Tarvitaan luottamusta toistaiseksi vielä näkymättömään tuloksellisuuteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s