Johtamistutkimuksista – viikon kommentti

Eilen satuin kuulemaan kuinka johtamisen tutkija Maria Eriksson Tampereelta kertoi viimeaikaisesta tutkimuksestaan asiantuntijaorganisaatioissa. Hän kuvasi problematiikan kutakuinkin näin:

Suomalainen asiantuntija on valtavan osaava ja innostunut. Ongelma on työyhteisössä, joka ei tue ja jossa johdetaan pelolla.

Miten voi olla ongelmainen organisaatio, jos kaikki ovat osaavia ja sitoutuneita?

Tulee mieleen kun runsaat viisitoista vuotta sitten minulta pyydettiin konsulttiapua yritykseen, jossa haluttiin saada aikaan työnkiertoa. He olivat teettäneet tutkimuksen, jonka tulos oli, että vain yksi halusi työnkiertoa.

Jalkauduin tehtaalle ja toimistoon ja kyselin miksi he eivät halunneet työnkiertoa. Vastaus oli aika yllättävä: ”minä voisin kyllä vaihtaa tehtävää, mutta en usko, että joku toinen pärjäisi minun tehtävässäni”.

Lyhyen kuuntelun perusteella Ylen Taustapeilin haastattelema tutkija on törmännyt samaan ongelmaan: ”minä olen kyllä pätevä ja innostunut, mutta samaa ei voi sanoa työyhteisöstä”.

Olisiko meidän vihdoin aika oppia jotain sellaista, joka saisi aikaan uudenlaisia johtopäätöksiä? Että itse on osa ongelmaa jos työyhteisössä tökkii ja  pelko on synonyymi johtamiselle?!

Olisiko myös aika kyseenalaistaa vanha johtamiskulttuuri? Tai johtaminen ylipäätään? Olisivatko uudenajan johtajat enemmänkin pelinrakentajia, jotka rakentajuuskykyjensä ansiosta pystyvät luomaan puitteita ja aloitteita, joissa on mahdollista synnyttää parempia tuloksia, parempaa työelämää ja parempaa maailmaa rakentavia optimaalisia ja voittavia kombinaatioita erilaisissa ja vaihtuvissa tilanteissa?

Mitä järkeä on enää tehdä yhtään johtamistutkimusta, jonka johtopäätös on, että työntekijät ovat kyllä hyviä ja sitoutuneita, mutta työyhteisö on ankea ja johto surkea.

3 ajatusta artikkelista “Johtamistutkimuksista – viikon kommentti

 1. Hei Cristina, erittäin hyvä artikkeli ja todellakin ajattelemisen arvoisia kysymyksiä johtamisesta ja työyhteiskunnasta.Olen samaa mieltä siinä, että jos ei uskalla jotain yrittää, niin ei kyllä myöskään mitään saavuta ja tämä tulee hyvin kysymykseen, kun puhutaan esim työkierrosta talon/yrityksen sisällä.
  Meidän olisi syytä varmaan jokaisen katsoa peiliin ja kysyä itseltämme että mitä me haluamme elämältä ja mitä elämä voi meille tarjota.

 2. Cristina,
  Kun ollaan ns. demokraattisessa valtiossa eläviä veronmaksajia, niin jos me, jotka äänestämme edustajat edustamaan koko suomen ”hyvinvointa”
  pettävät luottamuksemme, jotain on pahasti pielessä?
  Ja johtamisesta sen verran, että ”Henry Ford” ajattelumallilla johdetaan monia isoja yrityksiä maassamme. Eli kysymykseesi onko johtamistavassa tai johdossa puutteita, niin on ja paljon. Tämä koskee myös tietenkin eduskuntaa/hallitusta ja paikallista työpaikkaa. Nyt tyhjentävät Joensuun Yliopiston henkilökuntaa 360 henkilöllä, alkusoitto oopperalle, sen ITÄSUOMEN yliopistojen, (Joensuu-Kuopio) päällekkäisvirkojen/tiedekuntien vuoksi. Ja tämä ei varmasti tullut kenellekään meille yllätyksenä, sillä hallintovirastosta alkaa yt-neuvottelut ja hallintojohtaja läksi jo viime vuonna Kuopioon, eli tämä on sitä rakennemuutosta? Luulenpa, että pienyrityksiä alkaa nousemaan kuin sieniä sateella tämän alasajon aiheuttamina. Toisille se varmaan on hyvä, toisille ei. Ja tiedän, että ihmiset voivat pahoin töissään, koko suomessa. Nyt on aika uudistua, meidän jokaisen, ennenkaikkea työn johdon.

 3. Tervehdys Masa

  Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä kanssasi, elämällä on niin paljon enemmän ihanuuksia tarjolla, kuin mitä suostumme ottamaan vastaan. Joskus metsän pelko estää halaamasta puuta 🙂

  Hei Pentti,

  Kiitos kun taas tulit käymään ja keskustelemaan. Olen laillasi sitä mieltä, että Suomessa on kyhätty liian raskaita rakenteita ja nyt siitä kärsimme me kaikki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s