Kokeneena konsulttina tiedän, että kun irtisanomisten uhka lisääntyy, lisääntyy myös likainen peli työpaikalla. Mattoja vedetään surutta läheistenkin työkavereitten jalkojen alta, esimiehille kerrotaan ”luottamuksella” työkaverin huonoista tavoista ja olosuhteisiin pyritään vaikuttamaan niin, että kaverilla olisi hankalampaa.
Kirjoitin aiheesta lokakuussa 2008 ja tarjosin Hesarille julkaistavaksi. Halusin varoittaa tästä ilmiöstä, jonka olen niin usein nähnyt. Hesari ei nähnyt mieltä kirjoituksessani, joten lisäsin sen blogiini otsikolla ”Potkuja jaetaan miten sattuu” viime vuoden toukokuussa.
Valitettavasti ääneni on liian pieni, että se olisi kantautunut riittävän pitkälle. Nyt saan päivittäin kuulla ihmisiltä, miten pelit ovat yrityksissä päällä ja kuinka muutenkin vaikeaa tilannetta hankaloitetaan tällä oman selustan varmistamiseen tähtäävällä juonittelulla.
Suomi on niin kriittisessä tilanteessa, että kenenkään ei pitäisi alentua hakemaan pienisieluista voittoa varmistelemalla paikkaa kiikkerälle jakkaralle omalle löysälle takapuolelleen.
Voittamisen kulttuurissa ymmärretään, että voittamisen hedelmät putoavat yhteiseen koriin ja että kukaan ei voi voittaa yksin.
Jos yrityksessä on irtisanomisia tai muita vaikeuksia käsillä, niin tosiasiat pitää tunnustaa ja miettiä mikä on oma asema tilanteessa. Tiedän, että on turhauttavaa kun on antanut työpanoksensa ja sitten näyttää jäävän tarpeettomaksi – mutta se mikä ihmisessä on arvokasta, sitä ei saa uhrata likaisen pelin alttarille.
Olen viimeaikoina perehtynyt Gustav von Hertzenin ajatteluun plussummapelistä. Tämä blogikirjoitus saa piakkoin jatkoa niihin ajatuksiin pohjautuen.
Voittamisen kulttuuri on yhteisen onnistumisen kulttuuri. Voittamisen kulttuurissa yksilön luomis- ja voittamisvoimaa arvostetaan ja ne halutaan jakaa ja antaa toistenkin käyttöön. Voittamisen kulttuurissa vaikeat tilanteet kohdataan win+win(+win) ajattelun pohjalta. Ei mietitä pelkästään miten tässä yritys ja jäljellejäävät työntekijät voisivat voittaa mahdollisimman paljon vaan miten voidaan myös aiheuttaa voittavia vaikutuksia kolmansille osapuolille.
Likaisessa pelissä ei ole voittajia, mutta siinä häviävät myös ne, jotka eivät ole millään tavoin osallisia.