Älä tuijota esteeseen!

Science Daily raportoi artikkelissaan Exeterin yliopistossa tehtyä tutkimusta, jossa pyrittiin selvittämään miksi Englannin jalkapallomaajoukkue häviää rangaistuspotkukilpailuissa.

Lopputulos on hyvin mielenkiintoinen ja siitä voi vetää johtopäätöksiä muuhunkin elämään. Artikkelissa sanotaan:

”Tulokset osoittivat, että huolestuneina jalkapalloilijat katsoivat maalivahtia merkittävästi aikaisemmin ja kauemmin. Tämä muutos katsekäyttäytymisessä sai aikaan sen, että pelaajat todennäköisimmin laukoivat kohti maalin keskikohtaa, jolloin maalivahdin oli helpompi torjua laukaus. Tutkijat uskovat, että tulemalla tietoiseksi huolestuneisuudesta ja sen vaikutuksesta silmän liikkeissä, laukauksen tarkkuutta voitaisiin parantaa, valmentajat voisivat kehittää tätä harjoittelun avulla.”

Tutkija Greg Wood jatkaa sanoen, että paras strategia on valita piste, jonne aikoo laukaista ja olla välittämättä maalivahdista.  Tämän strategian harjoittelu mahdollisesti rakentaa pitävän koordinaation silmän liikkeiden ja jatkotoimenpiteiden välille. Tutkija painottaa, että taitoja on harjoiteltava niin, että ne juurtuvat ja ovat vahvoja paineen alla toimittaessa.

Tutkimusta voidaan varmasti hyödyntää kaikissa vastaavissa lajeissa, kuten vaikkapa jääkiekossa tai salibandyssa.

Tässä on suuri viisaus myös työtä, elämää ja liiketoimintaa ajatellen. Jos tuijotetaan esteisiin – suunnataan myös toimenpiteet kohti esteitä ja osutaan esteisiin. Jos sen sijaan valitaan tavoite, esteistä huolimatta, ja suunnataan energia siihen suuntaan niin silloin voitetaan!

Teatterikorkeakoulun kurssilla harjoittelimme ruuhkan tekemistä. Vaikka meitä oli vain noin kaksikymmentä saimme todella ”hyvän” ruuhkan aikaiseksi. Kohdistimme katseemme toisiin ihmisiin, pidimme heitä esteinä ja kävelimme heitä kohden – odotimme kuka väistää. Kun kukaan ei väistänyt syntyi törmäyksiä, ruuhkaa ja ahdistuneisuutta. Sitten fokusoimme vapaisiin tiloihin ja kappas! ruuhkaa ei ollut lainkaan vaan kaikilla paljon tilaa vaikka juosta tai tehdä kuperkeikkoja.

Kun vaikeudet kohtaavat, enkä tarkoita, että ongelmat pitäisi pyyhkiä maton alle, niin kannattaa vapauttaa positiivista tilaa itselleen suuntaamalla katse sinne minne haluaa päästä. Muistan aikoinaan veneillessämme alkoi veneeseen tulla paljon vettä sisälle. Mieheni meni moottoritilaan etsimään vikaa ja minä kiinnitin katseen tiukasti sinne minne olimme menossa ja pidin venettä kurssissa.

Pidän  kovasti Marsha Sinetarin ajatuksesta, että esteet ovat astinlautoja matkalla kohti päämäärää. Eihän rangaistuslaukauskaan olisi minkään arvoinen, jos vastassa ei olisi laukojan vertaista maalivahtia.

Yksi ajatus artikkelista “Älä tuijota esteeseen!

  1. Päivitysilmoitus: Viikon kommentti – mistä maaleja? « Renessanssinaisen maailmankirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s