Suurisieluisuus on voitto

Kerrotaan, että legendaarinen oopperalaulaja Enrico Caruso huusi kovaan ääneen ennen esitystä: ”väisty pieni ihminen ja päästä suuri Caruso valloilleen”. Pieni ihminen ei olisi koskaan kyennyt sellaiseen ikuiseen, kuolemattomaan, menestykseen, joka sai niin monet ihmiset itkemään onnesta, ilosta ja hurmiosta ja ennen kaikkea nauttimaan suuren taiteilijan esityksistä ja musiikista.

Suurisieluisuus on johtamisguru ja kirjailija Alexandre Havardin keskeinen teema, kun hän puhuu hyvejohtamisesta (Virtuous Leadership). Suurisieluisuutta toivoisi juuri nyt suomalaisille johtajille ja poliittisille päättäjille – aikana, jolloin kaikki on menossa kohti pienempää, kuihtumassa. Aamun Hesarissa nimittäin kerrottiin epäonnistumisista niin innovaatiojärjestelmien kuin tietoyhteiskunnankin rakentamisessa. Suurisieluisuuden puutetta? Todennäköisesti. Pienet ihmiset keskittyivät tuottamaan teknologiaa ja järjestelmää pohtimatta miten ihmisen, kansalaisen elämä voisi niistä parantua.

Kirjassaan ”Hyvejohtajuus” (Providentia 2009, kääntänyt Jason Lepojärvi) Havard kertoo minkälaisia Johtajat ’suurella J:llä’:

”Johtajat ovat suurisieluisia, jalomielisiä ja tietoisia potentiaalisuudestaan suuruuteen. Heidän unelmansa on toteuttaa ammatillinen ja inhimillinen potentiaalinsa.”

Havard vastustaa, Tsehovia lainaten, voimakkaasti keskinkertaisuutta, joka on kaavamaista, yksitoikkoista, harmaata, vailla kirkkaita värejä ja turhia äänteitä. Niinpä, elämä on – tai sen pitäisi olla väririkasta, valoisaa, intohimoista ja luovaa höystettynä ainutlaatuisilla hetkillä, jolloin suuruus tuntuu voittona ja huikeana saavuttamisena. Sellaista pitäisi johtamisenkin olla. Sinä lukija varmaan sanot, niin niin, mutta arkikin on elettävä. Kyllä – ja joskus arki voi tuntua harmaalta – silloin voi ajatella näyttelijä Marja Korhosen sanoja ”helmenharmaa arki”.

Kuka tahansa saattaa yksisilmäiseen aatteeseen perustuen kokea suurisieluisuutta. Hyvejohtajuus ja hyve-elämä perustuu sananmukaisesti hyveisiin. Keskeisiä hyveitä on neljä:  ’

 • Viisaus hyvien päätöksien tekeminen
 • Rohkeus suunnan säilyttäminen
 • Itsehillintä sydämen ja mielen herruus
 • Oikeudenmukaisuus ykseys ja yhteys

Suurisieluisuuteen liittyy myös aito nöyryys ja palveleminen. Nöyryys ei ole nöyristelemistä – itsekastraatiota, joka sotii ihmisen arvokkuutta vastaan vaan palvelua, jossa oma suuruus asetetaan ihmiskunnan palvelukseen. Nöyryys, humilitas, on elävää ja kasvavaa. Tulee mieleeni kuuluisa amerikkalainen kirjailija Wayne Dyer, joka kertoi, että jossain vaiheessa elämäänsä hän oppi aamun alkajaisiksi kysymään ”how may I serve”, kuinka voin palvella.

Meillä jokaisella on ainutlaatuiset ja suuret lahjat, jotka voimme valjastaa palvelemiseen, silloin meistä tulee Johtajia. Suomessa on totuttu kunnioittamaan asemaan perustuvaa johtamista. Nyt haasteet ovat liian suuret, jotta pelkkään asemaan perustuvaan johtajuuteen voitaisiin tukeutua. Me tarvitsemme Johtajia, jotka harjoittavat hyveitä, huutavat esiin omaa suurta ihmistään ja sitoutuvat palvelemaan ihmisiä ja maailmaa.

Havardin ajattelussa ”oppimistieteilijää” ilahduttaa myös eron tekeminen opinhaluisuuden ja uteliaisuuden välillä. Mielestäni liikaa puhutaan siitä, että ihmisen pitäisi olla utelias. Havard kirjoittaa:

”Latinan sanat studiositas ja curiositas viittaavat terveelliseen ja epäterveelliseen tiedonhakuun, tässä järjestyksessä. Studiositas on halu tietää voidakseen ymmärtää todellisuuden ja asioiden luonteen. Curiositas on halu tietää vain sen tuoman nautinnon vuoksi. Venäläinen runoilija Marina Tsvetajeva kutsui vääränlaiselle uteliaisuudelle antautuneita intellektuelleja ”kaikkitietäviksi sensualisteiksi”.”

Viihtyminen ja erilaisesta pintatiedosta nautiskelu lienee sallittua myös Havardin maailmassa, mutta on tärkeää erottaa nämä kaksi asiaa. Erityisesti johtajana kasvaminen voi perustua vain opinhalulle, ei pikkusieluisuutta ruokkivalle uteliaisuudelle. Tunnen monia ihmisiä, jotka nopeasti ohjaavat keskustelun curiotasiksen puolelle, mainitsemalla tuntevansa jonkun ihmisen, joka liittyy asiaan ja kääntämällä keskustelun tämän ihmisen tekemisiin.

Hyvejohtaminen on osaamista, jota voi oppia ja kehittää. Havard lainaa Paavi Johannes Paavali II: ”Hyve on ihmismielen, tahdon ja myös sydämen kyky”.

Suurisieluisuuden ja hyveiden tielle lähtenyt henkilö voi kokea elämässään ja työssään suurempia voittoja mitä koskaan olisi voinut kuvitella. Mutta se vaatii voittoa pienestä ihmisestä, joka jatkuvasti pyrkii framille pienine mielipiteineen, uteliaana ja tuomitsevana. Miten paljon voimia voikaan olla niin pienellä olennolla?

ps. Osallistuin myös Providentian järjestämään Hyvejohtajuus seminaariin. Kirjan kääntäjä  Jason Lepojärvi kertoo hyveistä erittäin maanläheisesti ja hauskasti. Syntyi into kehittää hyveitä ja palvelutahtoa omassa elämässä. Hyveajatuksia voi lukea erinomaisesta ja kiinnostavasta hyvejohtajuus blogista.

6 ajatusta artikkelista “Suurisieluisuus on voitto

 1. Päivitysilmoitus: Tweets that mention Suurisieluisuus on voitto « Renessanssinaisen maailmankirja -- Topsy.com

 2. Voiko parempaa kirja-arviota toivoa?

  Ansiokkaan studiositas- ja curiositas-pohdintojesi jälkeen tämä kuvaus Kauppalehden blogissasi hymyilytti: ”Ihmettelyä ja kaiken maailman asioiden uteliasta urkkimista…

 3. Päivitysilmoitus: Johtajuuden keskeinen elementti, suurisieluisuus “on voitto” | Johtaminen.org

 4. Heippa Jason,

  Ole hyvä vain, on ollut ilo tutustua hyvejengiinne 🙂

  Kauppalehden blogini onkin sellainen monien asioiden kirjo, jossa uteliaana räävin suuntaan jos toiseenkin. Tässä blogissa olen fokusoituneempi.

  Saahan ihminen olla uteliaskin. Olisiko sopiva studiositas/curiositas suhde 80/20?

 5. 80/20:ssa on hyveellinen klangi.

  Kirjoitithan itsekin: ”Viihtyminen ja erilaisesta pintatiedosta nautiskelu lienee sallittua myös Havardin maailmassa.

 6. Jepulis, ei tuo teidän meno kovin ryppyotsaiselta vaikuttanut… iloinen uteliaisuus lisää hyvää meininkiä.

  Joskus uteliaisuus saattaa sitä paitsi herättää oppimishalun. Vai mitä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s