Aloita voittamisesta – päädyt voittamiseen

Sun Tzun kuuluisa sitaatti ”voittava soturi voittaa ensin ja taistelee sitten, kun taas häviäjäsoturit menevät ensin taisteluun ja yrittävät voittaa sen” kertoo olennaisimman voittamisesta. Voittaminen on kahden yhtä tärkeän vaiheen yhdistelmä – voittaminen on sekä prosessi että lopputulos. Voittaja rakentaa voittamisen tilan oppimis-, harjoittelu- ja valmentautumisprosessissaan ja suorituksessa pelkästään antaa voittamisen tilan täyttyä – Törmäsen Antin sanoin ”antaa voittamisen tapahtua”. (Toivottavasti Antin valmentama joukkue oivaltaa tämän viisauden mahdollisimman pian!)

Törmäsin mielenkiintoiseen valmennusguruun, Matti Vestmaniin. Matti on erikoistunut painonnostoon. Hän on valmentanut tyttärensä Katarinan huipulle lajissa ja auttanut monia urheilijoita menestymään harjoittelussaan. Matti kiteytti ylläolevan viisauden fyysiselle tasolle. Hän sanoi ”aloitan harjoittelun onnistuneen noston lopputuloksesta ja lähden siitä rakentamaan itse suoritusta”. Sitten Matti näytti painonnoston kaksi perusasentoa, joista toinen päätyi nostoon, jossa jalat olivat kyykkyasennossa ja toisessa ne saksasivat. Ymmärsin heti mitä Matti tarkoitti. Hän muodosti valmennettavalle selkeän fyysisen vision siitä, minkälaiseen asentoon täytyy hakeutua prosessin kautta, jotta voittava lopputulos syntyy.

Aloin tietysti heti soveltaa ajatusta laulamiseen. Minkälaisia tuntemuksia minulla on kun upea saundi syttyy, minkälainen on vartalon asento kun laulu sujuu niin kuin haluan sen sujuvan. Miltä tuntuu kun olen voinut välittää ihmisille sen mikä omassa sydämessäni ja sielussani soi. Ja niin edelleen. Sitten kokeilin ja totta tosiaan – saman tien sain harjoitteluuni lisää intoa ja laulaminen parani merkittävästi.

Mielikuvaharjoittelussa tätä on opastettu tekemään kautta aikojen, mutta fyysisessä harjoittelussa se tahtoo unohtua. Siitäkö johtunee se, että monet kokevat henkisen ja fyysisen harjoittelun kahdeksi erilliseksi asiaksi? Matti Vestmanin opeilla ne yhdistyvät.

Jos olisin jääkiekkovalmentaja ja harjoittaisin maalintekotilanteita jonkun kuvion kautta, pyytäisin pelaajia ensin luomaan kuvan siitä että maali on syntynyt ja vasta sitten käynnistämään harjoituksen. Vaikka harjoitus ei tuottaisi heti tulosta niin pyytäisin heitä jatkamaan siten, että aina ”valmistaa maalin” ensin ja sitten harjoittelee – näin ’voita ensin’ asenteesta tulisi rutiiniosa harjoitusta. Maalivahtia pyytäisin tietysti lähtemään onnistuneesta torjunnasta. Pelaajana harjoittelisin yksin siten, että lähtisin harjoituksessa liikkeelle siitä fyysisestä liikkeestä ja asennosta, jossa maali syntyi – kokeilisin erilaisia. Näin uskoisin, että voittaminen siirtyy kehoon ja maaleja alkaisi syntyä enemmän.

Käänteisen valmentautumisen etu on tehokkuuden lisääntyminen, monet turhat vaiheet saattavat  jäädä pois kun lopputulos on paremmin tiedossa. Kirjassani esitän toiminnan ja oppimisen yhdistävän prosessimallin. Siinä huippusuoritus tulee ensin. Eli ensin on pyrittävä huippusuoritukseen, sen jälkeen sitä voidaan alkaa kehittää laadullisesti jolloin huippusuorituksen intensiteetti ja laajuus paranevat. Kausiluontoisessa toiminnassa tämä tarkoittaisi sitä, että huippusuoritus haetaan mahdollisimman nopeasti kauden alussa, jotta ”loppupeleissä” ollaan voitu harjoittaa suoritus laadullisesti ja tehollisesti parhaaseen mahdolliseen tilaan – tällöin täytetään sitä tilaa, joka alkukaudesta valmistettiin, voittamisen tilaa.

2 ajatusta artikkelista “Aloita voittamisesta – päädyt voittamiseen

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos siitä!

    Kuinka muuten Pietarin keikka onnistui? Saitko psyykattua itsesi voittajaksi jo ennen esiintymistä?

  2. Moikka Kimmo

    Kiitos kysymästä, keikat (2 kpl) ja koko matka olivat todellisia voittojuttuja. Sain esiintymiskutsut Pietariin, Moskovaan ja Helsinkiin – se kertoo jotain, mutta vain pienen osan siitä, mitä matka todella sai aikaan ja vaikutti. Korkean tason kontaktit Pietarissa ovat myös osa voittoa!

    Tarkoitukseni on kirjoittaa matkakertomus lähiaikoina, linkitän sitten sinulle!

    Tapaamme toivottavasti Hyvejohtajuus seminaarissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s