Voittamisen hinta

Kauppatorilla, Snellmanin ihanassa kahvilassa, ajauduin jälleen kerran keskusteluun voittamisesta ”hinnalla millä hyvänsä”. Keskustelimme joukkueurheilun tuomaritoiminnasta sekä niistä negatiivisista piirteistä, jotka tulevat esille kun ”pitää voittaa – hinnalla millä hyvänsä”.

Voittamisen pitäisi olla hieno juttu, johon pyritään hyvällä fiiliksellä. Voittaminen on joka tapauksessa tavoitteena, joten siihen täytyisi liittää positiivisia mielikuvia ja ennen kaikkea myöntää, että kyllä, voitto on tavoitteena ja kaikki pistetään peliin, jotta se saavutetaan.

Mikä sitten on voiton hinta?

Tarina kertoo Peter Forsbergista ja Mats Sundinista, jotka tappiotilanteessa 5-1 Suomea vastaan MM-kisojen loppuottelussa sanoivat joukkueelle: ”ehkä häviämme tämän pelin, se ei haittaa – kunhan seuraava maali on meidän. Nästa mål är vår.” Ei tarvitse kertoa miten pelissä kävi. Ruotsalaiset veivät oma-aloitteisesti pelinsä kulminaatiopisteeseen – äärimmäiseen tilaan, jossa vanhalla tavalla jatkaminen ei enää ole mahdollista ja aloittivat uuden vaiheen (hehän olisivat voineet jatkaa samalla tavalla pelin loppuun saakka). He maksoivat voittamisesta hinnan. Ja voittivat.

Meillähän on tapana ajatella, että voittamisen hinta on jotain negatiivista. Olen itse ajatellut, että voittamisen hinta pitäisi määritellä termein ”hyvä valuutta” ja ”paha valuutta”. Kumpaa sinä käytät voittamiseen? Foppa ja kumppanit käyttivät hyvää valuuttaa ja voittivat.

Usein on niin, että pahan valuutan käyttö on helpompaa kuin sen hyvän. Toisten pelin rikkominen, periksiantaminen, väärien keinojen käyttäminen tuntuvat luontevilta tavoilta reagoida, kun kaikki näyttää olevan lopullisesti pielessä. Sen sijaan hyvän valuutan käyttöönotto vaatii mentaalista voimaa – taistelutahtoa ja uskoa voittamisen mahdollisuuteen.

Seuraavan kerran kun sinä, tiimisi, joukkueesi tai yrityksesi olette vaikeassa tilanteessa ja olet päättänyt voittaa, kysy: miten voittaisimme, jos maksaisimme hinnan hyvällä valuutalla? Valmista joukkuettasi voittamaan hankkimalla taskut täyteen hyvää valuuttaa – opetelkaa, mitä on hyvä valuutta, miten sen saa käyttöön ja kuinka sitä käytetään.

Yksi ajatus artikkelista “Voittamisen hinta

  1. Päivitysilmoitus: Pitää uskaltaa voittaa « Renessanssinaisen maailmankirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s