Projektit ovat voittamishankkeita

Kalle Kähkönen kirjoittaa päivän Hesarin vieraskynässä projektityöstä teemalla ”Suomalainen uusi työ ja menestys luodaan projekteissa”.

Moni ehkä ohittaa kirjoituksen olankohautuksella ”itsestäänselvyyksiä, meillä on projekteja tehty jo vuosikausia”.  Pysähtykääpä kuitenkin miettimään, mitä projektien korostuminen todella merkitsee. Toisaalta se todentaa kehityksen, joka on vääjäämätön. Toisaalta se pitää sisällään haasteen, jota tuskin on kovin paljon mietitty.

Haasteena projektityön korostumisessa ja lisääntymisessä on, Kähkösenkin mainitsemat, oppimisen, ketteryyden, oikean asenteen ja intuitiivisen herkkyydeen löytäminen.

Projekteissa tarvitaan osaamista, joka sisältää projektin lopputuloksen. Sanotaan sitä vaikka hitaaksi osaamiseksi. On oltava tarvittava ammattitaito, suunnitelmallisuus ja ajankäytön hallinta sekä yhteistyökyky.

Hitaan osaamisen lisäksi tarvitaan, no sanotaan sitä sitten, nopeaa osaamista. Nopea osaaminen on kykyä (Kähkösen mainitsemien asioiden lisäksi):

 • aloitteellisuuteen
 • nopeaan muuntumiseen
 • taktikointiin
 • improvisointiin
 • luovaan ongelmanratkaisuun
 • nopeisiin päätöksiin

Nopea osaaminen edellyttää myös voitontahtoa, tunneälyä  ja erinomaista tilannetajua.

Taiteilijoille nopean ja hitaan osaamisen hallinta on selviö – ammattiin kuuluva oppimiskyvykkyys. Näytelmät ja konsertit tulevat ja menevät. Hitaan osaamisen ansiosta tehtävään vaadittava peruskunto on aina olemassa ja sitä myös harjoitetaan ja  kehitetään jatkuvasti. Nopean osaamisen avulla palaset saadaan ajoissa kasaan, selvitään yllätyksistä, opitaan tarvittavat uudet jutut ja tullaan toimeen niiden kanssa, jotka eivät ole vihkiytyneet taiteen tekemisen saloihin. Viimeinen harjoitus saattaa olla kaaosta, mutta ensi-illassa yleisö ei voi arvata mikä tilanne oli vajaa viikko sitten! Voitontahto varmistaa, että jokainen haluaa pistää parhaansa peliin ja sädehtiä kauneimman karismansa yleisölle. Nopean osaamisen ansiosta myös niin prosessissa kuin suorituksen aikanakin ilmenevät ongelmat ja häiriöt ratkaistaan luovasti ja suvereeniutta osoittaen.

Suomalainen työ ja yhteiskunta tarvitsee uutta ajattelutapaa, uutta näkemystä osaamiseen ja uudenlaisia tapoja toimia. Kiitos Kalle Kähkösen tapaisten osaajien projektityöosaamista on täällä kehitetty järjestelmällisesti jo pitkään. Nyt tarvitaan arvokeskustelua, asenneuudistusta, jotta työn tekemisen mahdollisuudet ja oppimisen sisällöt saadaan vastaamaan uuden ajan työn haasteita.

Kähkönen muistuttaa, että on tärkeää että projektityön kuluessa avautuu uusia projekteja ja työn jatkuvuudesta saadaan varmuutta. Yhtä tärkeää on huomata, että projektit päättyvät ja huomioida ja juhlia niiden tuloksia. Voitonjuhlat antavat uskoa tulevaisuuteen ja osoittavat kiitoksen työn tekijöille.

ps. samassa lehdessä muistutetaan parissakin kohdassa kuinka terveyden ja vanhustenhuollossa ei pystytä hoitamaan itse asiaa – hoitoa tarvitsevaa ihmistä. Jos työn tarkoitus hämärtyy saattaa nopean osaamisen tarve kääntää huomion pois siitä, mikä on tärkeintä.  Voittavat hankkeet ja työ edellyttävät ennen kaikkea korkeaa ”hitaan osaamisen” tasoa, tarkoitustietoisuutta, välittämistä ja kykyä arvottaa asioita oikein.

3 ajatusta artikkelista “Projektit ovat voittamishankkeita

 1. Päivitysilmoitus: Projektit ovat voittamishankkeita | Johtaminen.org

 2. Asiallinen kirjoitus Cristina!

  Varsinkin lause ”Yhtä tärkeää on huomata, että projektit päättyvät ja huomioida ja juhlia niiden tuloksia.” on tärkeä.

  Tuntuu välillä siltä, että monta kertaa projektit vain päättyvä, liudentuvat pois. Niistä ei kerätä sen enempää tietoutta toimintatavoista, tiimien toiminnasta kuin itsensä kehittymisestäkään. Kunhan saadaan se alta pois jotta uusi uljaampi huominen jonkin toisen projektin muodossa tuo uuden ilon. Tai näin ainakin toivotaan.

  Projektilla ei ole ollut kunnollista vaikutusta projektin tekijöihin, jos he eivät ole ajatelleet lopussa mitä ovat tehneet ja vaihtaneet muiden kanssa tuntemuksia siitä. Ja tähän vaaditaan se lopetusjuhlinta. Ja vaikka tässä pohjoisen jäyhässä yhteiskunnassa ei paljoa jakseta usein juhlia, niin onhan se elintärkeää projektissa summata [ja tällöin sulkea] asiat jollain tavalla.

 3. Terve Marko,

  Hyvä sana kuvastamaan projektien päättymistä tuo liudentuminen. Monet projektiin osallistuneista, jotka ”liudentuivat” pois sen eri vaiheissa eivät edes tiedä miten projektissa lopulta kävi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s