Voittamisen kulttuuria voi opetella

Jääkiekon MM kisojen jälkeen on voittamisen kulttuuria pohdittu paljon. Itse Kalervo Kummola mietti mikä mahtaa olla vikana niin Leijonissa kuin Jarkko Niemisessä. Päästään pitkälle ja menestytään, mutta kun ratkaiseva hetki on käsillä niin peli menetetään.

Leijonat hävisivät ratkaisevan pelin USA:ta vastaan ja matka kohtia kotia alkoi pylly bussin ikkunassa. USA peli käynnistyi loistavasti, mutta sitten energia hajosi ja se kuuluisa momentum kääntyi negatiiviseksi. USA:lla puolestaan oli valtaisa ja päättäivänen tahto voittaa, sen näki kaikesta joukkueessa. Amerikassa voittamisen kulttuuri on aivan toisella tasolla kuin Suomessa, jääkiekon MM-kisat vain eivät ole olleet rapakon takana kovin merkittävässä asemassa. Sielläpäin ymmärretään myös kuinka energian käyttämisen dynamiikka valjastetaan palvelemaan voittamista. 

Äitien päivän Hesarissa Heikki Miettinen pohdiskeli onko voittamisen kulttuurin puutteeseen ratkaisua. Hänellä ei ollut, mutta tämän blogin lukija voi löytää monia ideoita niin voittamisen kulttuurin rakentamiseen kuin voittamisen johtamiseen ja voittavaan valmentamiseen – niin ja tietysti oman voittavan suorituksen kehittämiseen. 

Voittamisesta voi lukea vaikkapa myös omasta kirjoituksestani Hesarissa. Suomalainen urheilu voidaan saada takaisin voittamiskantaan, mutta se vaatii ajatuksen muutosta, oppimista ja lopulta harjoittelua ja tekoja.

Voittamista voi opetella ja harjoitella – sitä pitää opetella ja harjoitella, oikein voittamista siis. 

Vince Lombardi sanoi: ”Voittaminen ei ole kaikki asiat, se on ainoa asia”. Oikein ymmärrettynä tässä on tärkein mitä voittamisesta voi sanoa.

ps. Venäjän voitonriemua ja juhlahumua katsellessa ajattelen: ”maistuis varmaan meillekin”. Onnea Venäjä ja kiitos molemmille joukkueille upeasta ottelusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s